Млади, умни и искат у нас. Хиляди българи обратно вкъщи, ще работят тук

Сред предимствата са ниските данъци и дългото майчинство
663
Млади, умни и искат у нас. Хиляди българи обратно вкъщи, ще работят тук
Снимка: flickr

Млади и добре образовани българи се завръщат от чужбина, за да работят у нас.

През миналата година в България са дошли да живеят 29 559 души, докато през 2017 г. са били 25 597.

Зам.-социалният министър Зорница Русинова заяви пред "24 часа", че през последните години броят на хората, които се завръщат у дома, непрекъснато расте.

Оновната причина за това е ръстът на заплатите - през тази година средната надхвърля 1200 лв. Най-високи са възнагражденията в IT сектора и телекомуникациите - около 3000 лв., а при финансите и застраховането - 2 хил. лв.

“Тези суми вероятно са по-ниски от възнагражденията, които младежите биха получили в Германия, Австрия и Великобритания, но когато се приспаднат осигуровки, данъци и се отчете покупателната способност, наистина един млад човек може да получи по-добра реализация тук”, обясни Русинова

Сред останалите предимства са и дългото майчинство, както и възможността за бързо израстване в кариерата.

Средната работна заплата в IT сектора в Германия е около 8000 лв., но чисто се вземат около 4900 лв. Наемите за двустаен апартамент пък може да достигнат до 3000 лв., обясняват експерти по човешки ресурси. И отчитат, че средната работна заплата у нас при този сектор е 3000 лв., като наемите в София са около 700 лв.

6000 младежи учат в момента в Германия. Това е една от причините социалното министерство да направи два кариерни форума там тази година - в Кьолн и Мюнхен.

Над 700 млади българи са посетили изложенията във Виена, Лондон, Кьолн и Мюнхен. А през есентта такъв форум ще се направи и в Холандия. Голяма част от тях са си намерили работа у нас и ще се завърнат още това лято.

Форумите посещават и чужденци. Така британец е поискал да работи като учител у нас. Интерес има и от хора, които дълги години са работили в чужбина.

“Определено има много по-голям интерес при младежите, които учат във Великобритания, да се завърнат у нас. Най-вече заради неуредиците около Брекзит”, каза Русинова.

Бизнесът се опитва да привлече младите и с корпоративни пакети: допълнително здравно осигуряване, карти за спорт и почивка, възможности за гъвкаво работно време.

При нискообразованите емигранти интересът да се завърнат у нас е по-малък. Причината е, че темпът на нарастване на заплатите при хората без квалификация е доста по-слаб, обясняват експертите. Минималната заплата у нас е 560 лв., като за последните години тя се е увеличила двойно, но все още е най-ниската в ЕС.

В Германия тя достига 1500 евро, като почти толкова е и в Белгия, Великобритания и Холандия. В Румъния е 865 евро, а в Гърция - 887 евро.

Анализите показват, че по-голяма част от нискоквалифицираните български работници в чужбина са предимно сезонни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


663
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
532
3
 
10
 
! Отговори
До 561 преди 4 години
Няма начин да не е вкусно щом вие сте го правили. Въпроса е в продуктите, които се предлагат по магазините. Ако не си взимаш Organic рано или късно си го закъсал. Той за това градинаря от Калифорния, който е неизличимо болен осъди Монсанто за милиони. Глифосата е във всичко. А водата е пълна с анти депресанти, антибиотици и ква ли не химия освен флуора. Има карта по райони. Това средния американец даже и не го знае...
531
1
 
7
 
! Отговори
До 562 преди 4 години
Съгласен съм с теб. Но не и с първото ти изречение в 556. Както ти каза, въпрос най-вече на избор. Живота който си описал(а) може да се води и в БГ, за предпочитане според мен. Аз съм в Ню Йорк и като предимство може да се отчете заплащането (относително казано), но лошото е, че казаното от BatBulgar е истина. Посочените в статията заплати за Германия са доста по-ниски в сравнение с тези в САЩ. Бих посъветвал младите да градят семейства в БГ. Дано и държавата да създаде по-добри условия за това.
530
0
 
32
 
! Отговори
Iozeff преди 4 години
Детето е на 15г. и днес се прибира в Бг за 2седмици ваканция. Това статистиката на Бг как ще го отчете!? Като още 1 млад човек завърнал се от чужбина!?
529
1
 
8
 
! Отговори
аз преди 4 години
До 558Ами аз по принцип избягвам да ям ГМО храна, и в САЩ, и в БГ. Въпрос на средства, а дори и и на това къде живееш и дали имаш възможност да отглеждаш някои неща сам. Аз живея в малък град, имам къща с градина и наоколо има много ферми за биопродукти и свободно отглеждани животни. За водата- аз съм от Добрич и не мисля, че там водата някога е била по-чиста от тук, има си филтри за целта все пак. Естествено и на двете места всичко се свежда до средства и избор. Не се оплаквам.
528
4
 
12
 
! Отговори
до 558 преди 4 години
какво гмо бе баце, и а съм в щатите ана ди правим и суджуци и кисело зеле и всичко!и е супер вкусно. който си го може може и тук в уса.
527
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тия ... кой им каза, че са умни?
526
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как решиха, че са умни???Хахахаха....................................умни,умни, колко да са умни???И аз съм умен, но ме държат на 1000 лева заплата!!
525
18
 
7
 
! Отговори
до 556 преди 4 години
И като живееш в САЩ от 18 годуни харесва ли ти ГМО храната и вкусна ли ти е водата пълна с флуор и всякакви химикали? Просто питам щото и аз съм в САЩ от толкова време и няма нищо за харесване. Жалко за децата за които споменаваш, че родителите им не са ги научили на любов към Род и Родина. Не знаят какво изпускат понеже нямат база за сравнение. Все пак това е целта, да се унищожи БГ населението и да се освободи територията.
524
0
 
22
 
! Отговори
до предател от Герма преди 4 години
Много добре си описал новото робство. Фалшиви усмивки и подмазвачество в екипа. Лоялен работохолик за когото компанията е над личния живот и който е винаги на разположение. Да те товарят с все повече работа за същите пари понеже трябва да помагаш на колегите. Зомбиране! Докато са ти на гърба си хубав. А си поискал компенсация за робския труд ставаш лош. Айде няма нужда от тази пропаганда. 555 BatBulgar ти е обяснил действителността едно към едно.
523
2
 
26
 
! Отговори
аз преди 4 години
Абе, не знам кой се връща освен некадърниците. Аз живея в САЩ от 18 години, т.е. половината ми живот. Все по-често срещам американци от български произход, които никога не са стъпвали в България. Мама и/или татко са от България и с това се изчерпва знанието им. Кофти, но факт. Ако си мислите, че специално децата на емигрантите в САЩ ще се върнат, живеете в дълбока заблуда. За тези в Европа може би има по-голям шанс, те поне се прибират по-често и имат някаква идея какво е България.
522
9
 
30
 
! Отговори
BatBulgar преди 4 години
Не се прибират заради парите, а защото на Запад вече не може да се живее нормално. Пълно е с африканци, жендъри и ти взимат децата службите. Освен това, ако случайно мислиш различно от пропагандата, рискуваш да си изгубиш работата, колата, къщата, а може и да те осъдят за вицове. Нещо да ви напомня това???Благодаря предварително!
521
2
 
25
 
! Отговори
a преди 4 години
Е хубаво че са решили да се прибират, но малко са им погрешни очакванията. България е страна от третия свят, с ниски заплати, почти нулеви пенсии, смешно здравеопазване, безкрайно крадливи политиции и съдии. Това се променя, разбира се, но става бавно, разбирай с десетилетия (може би столетия).
520
0
 
37
 
! Отговори
И един мармот завива преди 4 години
Хахахаааа.Братчеда ми дето е на 47г. и е полицай напуска за да дойде да работи при мен в Скандинавия от 1 юли!!!Бяга от държавна "лека" работа...Много е зле положението явно...А аз нямам намерение да се връщам на територията на мутрите,ало апашите,кучета убиици,менте стоки и храни и т.н.Драскачи,докога ще публикувате фалшивите си драсканици!!!
519
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тия ЦПУ-та,10-15 години съм ги работил в България,файда никаква не съм видял.Толкова съм ги намразил,че каквито и пари да ми дават мерси,да си ги работят.Аз в няй-яките си години пари не съм направил,та сега да тръгна да обслъжвам по 5-6 ,,тояги'' на смяна,не мерси.Който си има работа,да си я работа,аз мога и с малко.
518
3
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До маде ин Булгари "Който се е провалил в Чужбина, той се връща в България."---Браво, най-смисления коментар! Така е, поддържам напълноказаното! Справка-Юпитата на Царя, Роско, и хиляди "патриоти", повечето "Програмисти и IT специалисти" , зарязали на запад няколко К в евро за да дойдат да работят тук, за 1500 евро заплата, колкото на запад взима един тираджия, едвам избутал тук СПТУ по автотранспорт, и курсове профисионална компетентност...
517
8
 
5
 
! Отговори
Предател от Германия преди 4 години
До ИнженерИ да ти кажа че образованието една малка точица в CV-то която HR вземат само за информация. Много по-важна е трудовата ти биография - какви длъжности си заемал преди в кои компании и какво си постигнал там. Другото много важно за компаниите е личните ти качества. Колко добре работиш в екип, преследваш ли целите си, работохолик ли си, лоялен ли си към компанията, да си склонен да помогнеш на колегите и т.н. Често помагам на HR за техническеската част на интервютата за нови кандидати
516
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За ,,Младите и Умните'' е ясно.Кажете за ,,Старите и Умните'',хората от изгубеното поколение,за хората които избягаха в 30-40те си години от мизерията в България.За хората които никога няма да видят пенсия в живота си.Кажете за тях,те как да се приберат.Това са десетки хиляди хора,които не очакват нищо нито в чижбина,нито в България.Напишете за ,,Изгубеното Поколение''.За тези младите и образованите е ясно,те и в Африка да идат,ще са добре.
515
3
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Анонимен531 Трима такива "механици" , отговарят заподдръжката и работатана 20 машини, при това, понякога програмирайки и настройвайки някои от тях по 2 пъти насмяна.В тяхната работа най-ясно се пресичат теория и практика.Ако числиш, че е лесно, ела ти програмирай по ос X,Y,Z, нотака, че накрая да излезе нещогодноот машината? Работата, според теб е за среднисти, а и сами си правят всичко машините, само им въвеждаш чертежа и-готово? Какво са за тая нищо работа 650 евро, или 700? Защо се мъчиш?
514
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости! Кой е луд да се върне?
513
5
 
6
 
! Отговори
МАТЕМАТИКА преди 4 години
Направих си труда да сметна Общата Сума Заплати от всички над 500 коментара на Българи работещи в Чужбина .Получи се интересно Число - малко по-голямо от БВП на САЩ .