Над 3 хил. жалби до омбудсмана срещу фирмите за бързи кредити

Според сигналите има неравноправни клаузи в договорите
10 юни 2019 15:28,
18
Над 3 хил. жалби до омбудсмана срещу фирмите за бързи кредити
Снимка: архив, Булфото

Над 3 хиляди жалби срещу фирмите за бързи кредити е получила за три години омбудсманът Мая Манолова. Според нея при тези фирми няма ефективен контрол от държавата.

Според сигналите до Манолова, има неравноправни клаузи в договорите за бързи кредити, с които пряко се нарушават правата на потребителите, съобщи Нова.

Oмбудсманът поиска законодателни промени, които да ограничат таксите, дължимите суми да не се променят едностранно от фирмите и да не се изискват банкова гаранция или поръчител.

Манолова настоя и да бъде приет Закон за частния фалит.

„България е в топ 5 по лоши кредити. Изискванията, които представят пред клиентите си фирмите за бързи кредити, са трудно изпълними или неизпълними. Имаме случай с така наречените „кредити за 1 лев”.

Да, лихвата наистина е за 1 лв., но задължението да бъде сключен договор с гарант, докарва възнаградителната лихва до ниво от 130 %”, заяви Манолова.

По думите й все още има договори в празни полета, без погасителен план, задължение за подписване на запис на заповед. Тя спомена и за онлайн договори, при които клиентът няма пълна информация какви са условията на бързото кредитиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Xcvhb преди 2 години
Банките, съдилищата,чситата- една и съща олигархическа мафия. Никой да не очаква милост и справедливост!
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господ здраве да й дава! На мен лично ми помогна като омбудсман. Като омбудсман е по-ценна, помага на повече хора, дано да не се кандидатира като кмет на София.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как няма да се изкажете:"А някой карал ли ги е да теглят". Става въпрос да не се използват хората. Иначе:а някой кара ли ви да купувате ток като ви е скъп, а пък някой кара ли ви да карате кола, а хляб, а да пиете вода ако знаете, че е замърсена? Ами някой кара ли ви да работите, когато виждате, че ви плащат малко и работите извънредно. Не. И това никой не ви кара. Но там е ролята на държавата. Да регулира тези отношения, така, че хората да се чувстват защитени по някакъв начин.
13
0
 
7
 
! Отговори
ЖАлБА преди 4 години
Дейността, с която се занимават фирмите за бързи кредити, се нарича лихварство и е добре описана в наказателния кодекс. Освен това се занимават със злоупотреба с лични данни, документни измами и откровен рекет.
12
0
 
11
 
! Отговори
А, преди 4 години
Фирмите за бързи кредити дори се РЕКЛАМИРАТ по телевизиите. И хазарта също.А Мая мълчи за това.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тия бързи кредити нещо не е наред. Ц. Чоков даваше заем срещу много по малка лихва и толкова работа за съдебни дела като длъжници не остави. Тия фирми след тях талпи от недоволни. И държавните институции стоят и гледат.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия такива фирми и 24 часа не могат да съществуват.
9
0
 
13
 
! Отговори
Защо? преди 4 години
В Румъния и Унгария след такива скандали фирмите бяха изгонени и останаха само 3-4,а у нас са над 30!!!през който се перат пари на бандити и политици.
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам защо обвинения има към пострадалите,примери има много за хора в нужда,които от безизходица теглят заеми. Друг е въпроса защо след толкова случаи държавата не предприема мерки да регулира поне тези фирми за бързи кредити,които са си мафиотски в същността си.
7
0
 
10
 
! Отговори
То само един преди 4 години
ще превърти и тогава ДЪРЖАВАТА така обича веднага ще приеме закона за фалит на физическо лице..Имаше няколко драми и сптрелби но стреляха по себе си ..
6
3
 
11
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
А те откъде имат толкова пари ,че да дават на който пойска ? А и нали го проверяват ,значи са приели риска да не им се върнат парите ....
5
6
 
3
 
! Отговори
Бате ПешУ преди 4 години
Щерьо,те ли карат хората да взимат заемите,като си с празна камбанария взимаш 100 и връщаш толкова,те това е постъпка на "умен" човек!
4
14
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
А някой карал ли ги е насила да теглят кредити?
3
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ви кара на сила да взимате на заем от тези мошеници ?????
2
2
 
10
 
! Отговори
Хъммм преди 4 години
И двете страни имат вина, от една страна фирмите търсят да прецакат хората, възползвайки се от нуждатаи от друга страна хората които взимат пари, "забравят " да си плащат на време , оправдават се че не са чели , не са разбрали и т.н.
1
1
 
16
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Шефовете на кредитните фирми са си чисти мафиоти - мошеници, крадци и изнудвачи...