Бисер Петков: За дърпане на ухо не се отнемат деца

По проектът за Национална стратегия за детето не се работи
11 юни 2019 18:00,
14
Бисер Петков: За дърпане на ухо не се отнемат деца
Снимка: БулФото

Проектът за Национална стратегия за детето е оттеглен и по него не се работи. По никакъв начин чрез закони или нормативни разпоредби не се прокарват промени, които са разписани в нея. Това заяви пред Нова социалният министър Бисер Петков.

По думите му, издърпването на ухо не може да бъде причина за отнемането на деца от семействата им .

"Това е несъстоятелна теза и не може да бъде причина за отнемане на деца", категоричен е Петков.

Още по темата

В момента основанията за отнемане на дете от биологичното му семейство за разписани в Закона за закрила на детето, който не е променян от 2003 година.

"Всеки може да подаде сигнал, но е работа на държавните органи да преценят дали наистина детето е подложено на риск и дали се нуждае от някакъв вид подкрепа - педагогическа, психологическа и т.н.", поясни министърът.

Петков уточни, че първото, което се прави, ако едно дете е подложено на риск, е да се предприемат действия за превенция на случаите на изоставяне и то да остане при родителите си.

"Силно се надявам, че дебатът, който водим в последните месеци, ще успокои тези родители, че целта на промените не е децата да се отнемат от биологичните родители. Целта е детето да може да остане при тях и в много крайни случаи то да се отнема. Това обаче се решава от съда, а не от Агенцията за закрила на детето", подчерта той.

Отнемането на дете пък можело да се случи само, когато грижата за него е неглижирана, детето е поставено в риск или е насилвано.

"Това са изброените основания, при които като крайна мярка се предприема извеждане на детето от семейството", обясни Петков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
6
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 4 години
Ще разберете след нова година.За, Бойко каза че не е приета стратегията но е прието Постановление.Преименувано тихомълком и подписано тихомълком от Бойко.
13
0
 
4
 
! Отговори
Стига тъпотии преди 4 години
Баща ми само с един шамар успяваше да ми отвори чакрите, да ми стабилизира кармата, да ми изчисти аурата и да пести от психолог...! Ни ви ли омръзна от И ДИ ОТ СКИ закони?!
12
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се вземат мерки срещу някои наистина плиткомислещи българи които употребяват насилие към децата си. Това което се случва след това е пагобно за тях, родителите и обществото. Примери стотици! Има много други по-хуманни начини вместо шамари, плесници и ругатни. Никой разбира се не е безгрешен но занапред тази тулупска практика (при наличието на родител - ***, детето - също) трябва да се забрани с възможно най-строгия закон. Агресията към дете води до обществена агресия.
11
1
 
6
 
! Отговори
Родител преди 4 години
Господин Министърът трябва да разбере, че гражданите на България не са толкова прости, за колкото ги мисли. Част от заложените мерки в злополучната стратегия вече се приеха от парламента като поправки към Закона за социалните помощи и влизат в сила на 1 януари 2020 г, и в тези мерки държавата разширява правомощията на социалните, дефинициите на "насилие" и прави възможно децата да се отнемат не от съда, а превантивно, по преценка на социалните, без никаква отговорност за тях, ако грешат.
10
6
 
1
 
! Отговори
роднини гадини преди 4 години
Я стига с тия показни родителски напъни. Под прозореца ми всеки ден реват хлапета, невръстни, о нула до 8-9 годишни. Никой от близките им не обръща внимание. Реват си на самотек. Ако властта си е на мястото, на момента ще отнеме детето, което се къса от плач и майка му да продължи да си пуши цигарата в заведението.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 7Децата трябва да се възпитават, а възпитание без насилие няма! По-добре два шамара на време, отколкото цял живот неудачник.В България, при наличието на национално плиткоумие наистина НЯМА!
8
1
 
14
 
! Отговори
Евреино Мерзък !!! преди 4 години
само и единствено съдът трябва да може да отнема деца !!!!а не някакви гнусни джендърски оеганизации спонсорирани от Сорос !!!а не някаки миризливи и покупни държавни чиновници !!!
7
4
 
11
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
Децата трябва да се възпитават, а възпитание без насилие няма! По-добре два шамара на време, отколкото цял живот неудачник.
6
0
 
23
 
! Отговори
tyo преди 4 години
И в Норвегия са си мислели, че ще е така, а то какво се случи
5
0
 
11
 
! Отговори
УУУУЖАС.... преди 4 години
ЗАЩО НЕ ГОВОРИТЕ КАК ДЕЦАТА ДА СА ПО ДОБРИ ЧЕ ДА НЕ ИМ СЕ ДЪРПА УХОТО - ВИЕ Г-Н МИНИСТЪР ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВИ ДЕЦА ИМА НЕ ДА ИМ ДЪРПАШ УХОТО А ДА ИМ УДРЯШ ПЛЕСНИЦИ - СЛУШАМ ПРЕД БЛОКА ДЕЦАТА И ЧУВАМ ПРИКАЗКИ ОТ ДЕЦА НА 8 - 9 -10 ГОДИШНИ СРАМ МЕ Е ДА ГИ КАЖА КАКВИ - НАКАЖЕТЕ ПО ДРУГ НАЧИН РОДИТЕЛИТЕ А НЕ ДА ИМ ОТНЕМАТЕ ДЕЦАТА
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще усетите нивото на един народ по това как се отнася с децата си!
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия кво вечно се обесняват и оправдават, абе не ви ли омръзна бе. Никой не е дъжен да ви търпи стратегиите. До вчера бяха на гей-парад сега ще се грижат за децата. Я у лево бе.
2
0
 
21
 
! Отговори
цирк Балкански преди 4 години
Абе клоyн! Нали набутахте текстовете от стратегията в закона за социалната помощ и още десетина други? Кого се опитваш да излъжеш???? Взехте парите и сега се правите на ощипани булки! Докато не си оправите тюрлюгювеча няма да ви оставим! Скрий се поне да не се излагаш!
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За приемане на въпросната стратегия се отнема глава.