Медици отново на протест, заплашват с гладна стачка

Те се оплакват от оказван натиск срещу тях
11 юни 2019 14:23, Красимир Ангелов
13

Пролетта беше белязана от протести на медицинските работници, които настояват за достойно възнаграждение на труда им. След преговори между тях и представители на Министерството на здравеопазването, правителството обяви, че ще отпусне 50 милиона лева за повишаване на заплатите им. От тази седмица пък медицински сестри работят с черни ленти, които символизират загиването на професията им. Те готвят и крайни действия като гладни стачки.

Медицинската сестра Мая Илиева разказа в ефира на "България сутрин", че в лечебното заведение, в което работи, е започнала подписка срещу нея, а по време на нощното ѝ дежурство адвокат ѝ е предоставил покана за писмени обяснения. "Има колеги, които са се подписали. Зависи как им е представена. Когато им кажат, че ще останат без работа, естествено ще подпишат", посочи Илиева.

Педиатри на протест: Подаваме колективна оставка!

Медицинската сестра беше категорична, че протестите ще продължават, като в следващите дни се очакват нови такива, а най-масовият се организира за септември в София.

Мая Илиева каза още, че въпреки споразуменията и очакваните промени от 1 юни, медицинските сестри не са получили обещаното до този момент. Ето защо се готви и гладна стачка.

Александър Александров от Сдружението на фелдшерите пък разказа, че в няколко града негови колеги са искали да напуснат Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, които обаче са били спрени от директорите на спешните центрове в съответното населено място.

"По закон е записано, че за да си фелдшер, трябва да си член на професионално-съсловна организация. Това е абсурдно, защото БПЗГ е организация, която имитира професионална организация. Професия "професионалист по здравни грижи" няма и това трябва да се знае", подчерта Александров пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в чужбина спешно набират български медицински сестри! е, има и изисквания - език, трябва да се работи, кафе, пазар и приказки през работно време, НЕ! така че, добре са се ориентирали към гладната стачка.
12
0
 
1
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Медицинският рекет в България няма край.Мутрите от 90-те са жалки дилетанти.Мутрата с бяла престилка е много по-опасна.Алчни търговци на здраве.
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За работата, която вършат на някои лекари и медицински сестри и тези пари са им много. Да отидат в чужбина, та да разберат какво значи да си медицинска сестра.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя и да реве парите ще отидат ппи ония дяволи с белите якички.
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За медицинските сестри не знам, ама един личен лекар взима около 3000-3500 чисти. Един начинаещ хирург взима около 5000, един началник отделение взима около 10 000 до 20 000, а управител на болница взима около 40 000 до 50 000 на месец. А сега се замислете, че докторите в частните болници са често по-добри и им дават даже още по-хубави заплати за да ги задържат там.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КВО ПЛАШИТЕ БЕ? КАДЪРНИТЕ ВЪОБЩЕ НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ, А ОТИВАТ НА ТЕРМИНАЛА. ЯВНО ГО НЯМА ТОЗИ ЕЛЕМЕНТ... ОТИВАШ НА ЗАПАД И ПОЧВАТ ТУК ДА РЕВАТ АМА НЯМА КАДРИ.
7
6
 
5
 
! Отговори
до 3 преди 4 години
Да ама в Германия и Франция се работи.А некадърниците не са свикнали, пък и не могат.Половината лекари в БГ са с купени дипломи.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колективно напускане и това . После ще се търсят работници , ама няма.
5
0
 
11
 
! Отговори
Бойко Българоубиец преди 4 години
Боже махни тези нечестиви управници...
4
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бялата мафия не се наяде на пари, обърнахте здравето на хората на бизнес.
3
4
 
17
 
! Отговори
Иван преди 4 години
В Германия/Франция/Англия има крещяща нужда от лекари (педиатри), Терминал2 и проблема е решен, няма оправия тук.
2
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупави хора, има си договор дадено ли ти е каквото имаш по договор дадено ти е. Гладувай колкото искашр но трябва да си вършиш работата Не можеш да кажеш ще гладувам и да тропаш с юмрук по масата. Като искате повече пари напуснете бе, станете земеделци при Мозерището и трупайте печалба.
1
1
 
18
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Членството в съсловните организации е измислено от нацитите. Не си ли член не можеш да практикуваш професията си. Така те държат яко за гушата. Ако искаш !