Децата искат да работят, най-често стават ресторантьори

8500 са подадените искания към ИТ за миналата година
12 юни 2019 12:40,
9
Децата искат да работят, най-често стават ресторантьори
Снимка: Pixabay

През последните години отчитаме постоянно нарастване на непълнолетните, които работят, заяви пред БНР Дина Христова – експерт в Главна инспекция по труда.

Още по темата

Скокът на тока и по-високата цена на пшеницата ще оскъпят насъщния

"През миналата година в инспекцията са подадени над 8500 искания за работа. Дадени са 8240 разрешения, от които 8030 са за лица, навършили 16 години, а 205 са за наемане на лица до 16 години. В България 16 години е възрастта, от която може да се започне работа. Разрешенията, които се дават за деца, които не са навършили 16 години, са по изключение – те са основно за талантливи деца, които участват в музикални състави, в театрални и кино продукции, деца, които развиват някакъв талант", обясни Христова.

Най-много непълнолетните лица работят в сферата на обслужването – ресторантьорство, хотелиерство, търговия, посочи тя и добави, че най-много са исканията по време на лятната ваканция. По думите й работният ден за тях е 7-часов, като нямат право да полагат нощен и извънреден труд.

Дина Христова съобщи, че има установени 100 случая на непълнолетни лица, които полагат труд, без да е поискано разрешение от инспекцията. Тя предупреди работодателите, че това е нарушение на закона и се предава на прокуратурата. По думите й единични са случаите, в които се откриват нарушения с детския труд.

Днес отбелязваме Международния ден за премахване на детския труд
. Близо 168 млн. деца по света стават обект на трудова експлоатация, показват данни на Международната организация по труда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6Нищо не им пречи да си четат книги и на морето, нали?Нещо не ми е ясно как повечето, които "бачкат", за да си изкарат "хубава ваканция", обикновно не ги бива нито в ученето, нито в бачкането, затова пък захранват местните нарко-дилъри и на никой не му пука - първо на родителите, после - на съседи, роднини и приятели, и едва тогава врещим, че "образованието е ужас" и системата-статуквото, Боко-Цвоко и прочие.Гледайте си детето, бе хора, едва тогава винете този или онзи!
8
0
 
4
 
! Отговори
И.Б. преди 4 години
Измислената дума "ресторантьор" може да спъне всеки преводач на чужди езици. Да не би да имате предвид "келнер"?
7
1
 
1
 
! Отговори
Хъммм преди 4 години
Поета отдавна го е казал , " по-добре ми е да съм бандит" , та Намират си някой да ги пази и момчетата се изживяват на батки в наркоразпространението , а момичетата почват да го дават волни пеперуди и да скачат от цвят на цвят...
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата не искат да работят, а са принудени да го правят, защото с тия огромни заплати, които получават родителите им иначе ще видят море, ама на картинка! Та за това го правят, за да съберат някой лев за лятото и после да могат с приятели да идат за няколко дни до морето. Гадна работа! Вместо да се радват на детството си, те са принудени да работят.
5
1
 
9
 
! Отговори
Pen преди 4 години
Еми "журналисти" родни , всеки ден все по-зле ставате ...... Явно от кол и въже ви събират ... Добре е като използвате думи да сте наясно с тяхното значение... мамка ви проста!
4
1
 
10
 
! Отговори
д преди 4 години
Децата първо трябва да се изучат преди да започват да работят!
3
1
 
10
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
За детския труд - ясно, има си правила. Но защо официалната статистика за безработни обхваща възраст над 15г., а не над 18г.!?
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ясно. Младите, умните и красивите се завърнаха и искат да стават собственици на ресторант.Абе, вие чете ли какво пишете бе и схващате ли значението на думите?Младите, просто не искат да РАБОТЯТ, а стават ресторантьори (сервитьори), понеже има бакшиши и не е като да се копа на полето под слънцето! Е за тва стават такива.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало журналистите"ресторантьор"в този бизнес се нарича обикновено собственик на ресторант или шеф!Наемният персонал са "ресторантски работници"!Не употребявайте думи чиято значение не знаете!