Лекари спасиха живота на 5-годишно дете с прерязана от стъкло ръка

Момченцето пострадало от счупено стъкло на холна врата
12 юни 2019 20:30, Красимир Ангелов
17
Лекари спасиха живота на 5-годишно дете с прерязана от стъкло ръка
Снимка: Болница "Тракия"

Екип от над 10 лекари от различни специалности спасиха живота на 5-годишно момченце от Казанлък. Детето е докарано в старозагорската болница "Тракия" с тежко порязана ръка в областта на китката и дланта, съобщиха от лечебното заведение.

На 6 юни вечерта детето играело със сестричката си вкъщи, когато децата случайно счупили остъклената част на холната врата. Парче стъкло пронизало дясната ръка на детето, предизвиквайки разкъсвания на основни връзки в областта на дланта и пръстите и обилна кръвозагуба.

Линейка на спешна помощ веднага отвежда пострадалото дете в болницата, където случаят е поет от съдовите хирурзи д-р Павел Атанасов и д-р Антон Елкин. Те успяват да спрат кръвозагубата и по най-бързия начин да сформират мултидисциплинарен екип от лекари.

"Имаше опасност детето да загуби не само ръката си, но и живота си, тъй като напълно беше прерязана една от основните артерии на ръката в областта на китката и дланта – артерия улнарис, както и един от важните нерви – улнарния нерв. Прерязани бяха и сухожилията на 3-ти, 4-ти и 5-ти пръст", обясни д-р Павел Атанасов.

Лекарите се обаждат на колегите си неврохирурзи от УМБАЛ "Проф.д-р Ст.Киркович", откъдето пристигат д-р Божидар Петров, д-р Иван Миндов и доц.д-р Стефан Вълканов. Те успяват да възстановят прекъснатите нерви на детската ръка.

"Това стана под микроскопски контрол с използване на специални увеличителни очила и друга апаратура, с каквато е оборудвана нашата операционна, тъй като нарушените структури са много миниатюрни", посочи д-р Антон Елкин. След неврохирурзите, той и д-р Павел Атанасов се залавят с възстановяването на прекъснатата артерия улнарис, а колегата им Ортопедично отделение д-р Митко Георгиев зашива прекъснатите сухожилия в ставния апарат на ръката на детето.

На петия ден след инцидента – 11 юни, детето е изписано от отделението по „Съдова и ендоваскуларна хирургия“ с възстановен 95% двигателен обем на ръката. "Малкият пациент има много добър отговор по отношение на възстановените нервни структури като флексия, екстензия и ротация на засегнатите пръсти. Те имат нормална чувствителност, единствено в палеца детето все още чувства леко изтръпване, което се очаква скоро да отшуми", обясни д-р Павел Атанасов.

Прогнозите са, че детето ще въстанови ръката си на 100%.

Щастливи сме, че успяхме не само да спасим живота на детето, но и да преодолеем опасността то да загуби ръката си, споделиха при изписването на малкия си пациент медиците, взели участие в сложната хирургическа интервенция.


17
Още от Общество
Над 20 хил. заловени бездомни кучета, осиновените под 4 хил.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
65 преди 1 седмица
Една голяма ,топла прегръдка за двамата лекари и екипа с тях.И вижте -това са млади хора и на години и нкато стаж.Колко такива случаи са имали ,та да имат опит.Браво!! Има надежда!
16
0
 
2
 
! Отговори
65 преди 1 седмица
До № 5:Явно четеш през ред , та си направил това тъпо писане.Прерязана е артерия,от което се получава кръвозагуба.Е,?Сети се какво се случва.По ще ти по сърце да коментираш някоя кифла с кой икога била.Не чети повече сериозни неща.
15
0
 
7
 
! Отговори
Виктория преди 1 седмица
Браво, поздравления и поклон пред знанията и уменията на нашите страхотни лекари!
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Страхотни доктори!БРАВО!
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво!
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Имаме страхотни лекари!!! Обществото трябва да ги цени и да бъдат високо платени.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БРАВО!
10
0
 
10
 
! Отговори
Стан преди 1 седмица
Браво. Живи и здрави
9
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво!! Това са не само човеци, а истински хора! Правят много повече от колкото всички шоумени, футболисти, и депутати взети заедно! Променят съдби. Да сте живи и здрави!
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Познавам лично д-р Елкин/този с бялото облекло/ , ходил съм при него Много добър млад специалист и добър човек. Браво на всички
7
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 4
Може да умреш от кръвозагуба или да остане без ръка ако не могат да я спасят. Има много сухожилия, нерви и други неща които са от значение да се движи тази ръка. Така, че докторите са се справили много добре.
6
0
 
36
 
! Отговори
Ина преди 1 седмица
Браво на целия екип! Вие сте велики!
Дай Боже, Дай Боже да имаме повече
лекари като Вас.
ОБИЧАМЕ ВИ,за доброто което сте сто
рили.
Връщате доверието ни към лекарската
професия.
Не всички са търгаши.
5
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво на докторите! Трябва да се плаща обучението на лекари които да остават и лекуват в България, а не да бягат в чужбина. Трябва да има специалисти и тук много по евтино ще е отколкото българите да се лекуват извън България. Има добри доктори и трябва да им се даде шанс да се усъвършенстват.
4
35
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Детето е докарано в старозагорската болница "Тракия" с тежко порязана ръка в областта на китката и дланта, съобщиха от лечебното заведение.

Голямо постижение за България щом може да умреш от прерязана китка и длан.
3
5
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Не,по добре да няма такива новини.Защото излиза,че искаш и други да пострадват.
2
0
 
35
 
! Отговори
Кико преди 1 седмица
Браво !! Браво!! Браво !!!!!
1
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво! Искам само такива новини да чета