Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!

Хранили армията със запаси, мерили радиацията на 2 часа
Обновена: 12 юни 2019 11:19 | 12 юни 2019 11:13, Красимир Ангелов
404
Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!
Снимка: Reuters

След аварията в Чернобил войниците в българската армия са хранени с военните запаси, а заповед за това идва почти веднага след инцидента от министъра на народната отбрана генерал Добри Джуров.

Без обяснения защо, на командния състав се разпорежда да преустанови храненето на наборната войска с пресни зеленчуци – марули, спанак, лук, чесън. Забраняват се млякото и прясното сирене, разказа в интервю за Радио Стара Загора генерал Димитър Димитров, бивш командир на Втора тунджанска лека пехотна бригада в града. По време на ядрената катастрофа, която стана отново актуална покрай хитовия сериал на HBO "Чернобил", той е началник-щаб на 49 полк в Симеоновград.

Още по темата
Освен това от София е разпоредено войниците да не сядат и да не лягат по земята и тревата на открито. Обичайното замерване на радиацията, което по това време се извършва във всяко поделение на 8 часа, става на 4 часа, гласи още заповедта на генерал Джуров.

Заснето на видео от дрон: Как изглежда Припят днес?

"Официално никой не ни каза причината за тази заповед. Но офицерите бързо се досетихме каква може да е причината с тази точка за промяна на честотата на замерване на радиацията. В България към този момент имаше 273 пункта за замерване на радиацията, което ставаше 3 пъти на ден по принцип", сподели генерал Димитров.

По думите му, при замерванията отначало не е имало нищо тревожно – до около 1 май. След това обаче пунктовете са започнали да отчитат на определени места радиация.

"Около седмица мерихме на 4 часа. В началото нямаше нищо, но после, явно облакът беше достигнал страната, ни заповядаха да мерим на 2 часа. А на два часа по плана за бойна готовност се мери, когато има опасност от военна агресия или вече има започнати бойни действия“, разказа генералът.

"Приборът за измерване се вади от машината и се замерва по земята. На ниво 15-20 сантиметра от земята радиация има. Но когато уредът се вдигне, например на половин метър и нагоре, е чисто – това значи, че тя е паднала долу. Свали я дъждът, иначе щеше да си мине облакът през България и нямаше вероятно да има нищо“, смята генералът.

Официалното съобщение за аварията в Чернобилската електроцентрала пристига близо месец по-късно.

"Ние правихме всичко необходимо, за да бъде войската запазена. А вече чрез нас тази информация до голяма степен се получи сред цивилното население", разказа спомените си за събитията преди 33 години генерал Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джуров и цялото политбюро са били напълнили гащите от страх да не би социалистически роби на труда да узнаят, че са облъчени и не дай си Боже да канализират недоволството си срещу любезните им господари.
80
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалка соц картинка. Изтровиха половин Европа поради не компетентността си и безхарерието. Тая държава има претенции да бъде водач. Пази боже
79
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВЪПРОСЕй такива като тебе трябва да получат еднопосочен билет за москва, без право за връщане в България.
78
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има статистика на раждаемостта , а в статистиката няма видимо отклонение което щеше да потвърди твоята версия ,.Гледал си ти статистики таратанци. Особено от онова време. Намери някоя санитарка или акушерка работела по това време и я поразпитай
77
10
 
3
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Ако Реактора беше избухнал при вкарването на Прътите с Графит в Ядрото , нямаше да има Огромни късове графит на Покрива - графита щеше да изгори като кокс .Това е Терористичен Акт - Русия по това време беше слаба .
76
7
 
3
 
! Отговори
121 преди 4 години
Значи , чял ден занятия на крак , почивка на крак , само вечер лягане в 9 ч. Е , колко дни може да се издържи така , след като радиационния разпад трае години ? Ето защо много от мъжете са с разширени вени!А на старшините им няма нищо ! Буламач от полуистини и лъжи в стил ЦРУ !Като в латино филм!
75
12
 
11
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
За Чернобил остават Въпроси . Филма обяснява че графита е виновен . През цялото време учените не намериха отговор за Аварията .Предъвкаха една версия накрая .Но аз съм убеден че е сложена бомба вътре в реактора от ЦРУ - но това ще го разберем през 2186 година .
74
5
 
5
 
! Отговори
до 89 преди 4 години
Има статистика на раждаемостта , а в статистиката няма видимо отклонение което щеше да потвърди твоята версия , по скоро има проблеми в други години по късно и по други причини, сигурно има статистика и даден набор колко е болен ама аз не знам как да я намеря. Така че версията ти е популистична.Обаче за сръбската война определено се забелязва проблем в западна България но и това е относително защото в същия период раждаемостта пада и по икономически причини.
73
6
 
20
 
! Отговори
Доброто Бкп преди 4 години
Някой се опитва да каже че бекапето е мислило са народа , войниците.ЦеКа на БКП - и др.Джуров също са мислили само за себе си.При положение , че са имали вече секретната информация за експлоадирането на Чернобил и радиоактивното замърсяване, тея правят манифестации за 1-ви Май и излагат населението на смъртна опастност. В същото време в ЦК ядат и пият само проверени НЕрадиоктивни храни.
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бях на военно обучение от техникума в Годеч и на 10 или 11 май не помня дойде заповед и ни върнаха в София.
71
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не съм видял комунист, гузен заради Чернобил.
70
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 86Предупредиха по-късно, но как да предупредят навреме като БКП не знаят какво точно е станало и са на 2 хиляди км далече от Чернобил. Пуснаха йод по аптеките и болниците и после се разбра че няма опасност. Първоначално всички помислиха че е паднала ракета или нещо от космоса. ЦК имат специални готвачи и всичката храна се проверява и преди Чернобил.
69
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По отношение на Чернобил сме късметлийка държава , просто при нас се разминава с изключение на един дъжд които замърсява зеленчуците , по отношение на Сърбия обаче нямаме такъв късмет отнасяме всички негативи на радиацията .
68
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е абсолютно вярно. Военните(и техните семейства) знаеха, но цивилното население беше държано в неведение.
67
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БаровецаСАЩ правят холивуд скандали и зрелища, защото са далече и се радват че няма как да стигне до там. СССР са погасили пожара и са предотвратили много по-големи щети и са спасили милиони хора. Вероятно става въпрос за грешка и неспазване на правилата от персонала и инженерите в АЕЦ и не са я изключили навреме.
66
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По това време САЩ имаха совалки, спътници, джипиес, а руснаците имаха едни голи зад ници и рускините вдигаха краката за едни дънки, маратонки и даже за бутилка коняк.
65
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политбюро също са ядяли храни внос а не са казали нищо на населението. Аз бях в детска градина тогава у сме си ядяли салатките без да информират абсолютно родителите ни! Изглежда е било по важно да не се петни името на СССР и на великата безгрешна партия, от здравето на хората
64
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е имало такава заповед.Тогава бях майор в танковата бригада в Горна баня и щях да знам.Лъжеш. По това време служих и прекратиха всякакви занимания навън и цяла седмица стояхме затворени и всичките занимания бяха по химическа защита и СМП. През два часа имаше газ чорапи наметало и излизахме облякани като марсианци да мерим радиационният фон. Слава богу нямаше повишен над нормалното. Хранеха ни само с консерви.
63
10
 
3
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 4 години
Бях чел в Гръцките Вестници навремето че евреиските болшевишки физици умишлено са саздали в Симулиран Учебен Сценарий, и пуснали тази верижна реактиа в ПРИПЯТ = РОДНОТО МЯСТО НА ВСИЧКИ СКЛЯВЯНИ според Историческите Книги !! Там са живуркали първите склавяни, и са дишали със сламки под водните блата на река Припят в 6 и 7 век .МУАХАХА
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Войниците винаги са си пушечно месо и дали от радиация или от бомбите и куршумите на НАТО, си е все тая и все ще се мре. Така живееха хората тогава, не само войниците и бяха постояно в тревога за война. Сега парите са най-важни.