Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!

Хранили армията със запаси, мерили радиацията на 2 часа
Обновена: 12 юни 2019 11:19 | 12 юни 2019 11:13, Красимир Ангелов
404
Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!
Снимка: Reuters

След аварията в Чернобил войниците в българската армия са хранени с военните запаси, а заповед за това идва почти веднага след инцидента от министъра на народната отбрана генерал Добри Джуров.

Без обяснения защо, на командния състав се разпорежда да преустанови храненето на наборната войска с пресни зеленчуци – марули, спанак, лук, чесън. Забраняват се млякото и прясното сирене, разказа в интервю за Радио Стара Загора генерал Димитър Димитров, бивш командир на Втора тунджанска лека пехотна бригада в града. По време на ядрената катастрофа, която стана отново актуална покрай хитовия сериал на HBO "Чернобил", той е началник-щаб на 49 полк в Симеоновград.

Още по темата
Освен това от София е разпоредено войниците да не сядат и да не лягат по земята и тревата на открито. Обичайното замерване на радиацията, което по това време се извършва във всяко поделение на 8 часа, става на 4 часа, гласи още заповедта на генерал Джуров.

Заснето на видео от дрон: Как изглежда Припят днес?

"Официално никой не ни каза причината за тази заповед. Но офицерите бързо се досетихме каква може да е причината с тази точка за промяна на честотата на замерване на радиацията. В България към този момент имаше 273 пункта за замерване на радиацията, което ставаше 3 пъти на ден по принцип", сподели генерал Димитров.

По думите му, при замерванията отначало не е имало нищо тревожно – до около 1 май. След това обаче пунктовете са започнали да отчитат на определени места радиация.

"Около седмица мерихме на 4 часа. В началото нямаше нищо, но после, явно облакът беше достигнал страната, ни заповядаха да мерим на 2 часа. А на два часа по плана за бойна готовност се мери, когато има опасност от военна агресия или вече има започнати бойни действия“, разказа генералът.

"Приборът за измерване се вади от машината и се замерва по земята. На ниво 15-20 сантиметра от земята радиация има. Но когато уредът се вдигне, например на половин метър и нагоре, е чисто – това значи, че тя е паднала долу. Свали я дъждът, иначе щеше да си мине облакът през България и нямаше вероятно да има нищо“, смята генералът.

Официалното съобщение за аварията в Чернобилската електроцентрала пристига близо месец по-късно.

"Ние правихме всичко необходимо, за да бъде войската запазена. А вече чрез нас тази информация до голяма степен се получи сред цивилното население", разказа спомените си за събитията преди 33 години генерал Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
6
 
! Отговори
Баровеца преди 4 години
До Анонимен66Да. Но какво казаха по съветската телевизия вечерта: Ами стана инцидент в ЧАЕС. Всичко е под контрол. Няма никаква опасност за населението. Слава на КПСС.Ето това казаха, а американците са имали спътникови снимки с достатъчно висока резолюция още на разсъмване и веднага са анализирали мащаба на аварията.
60
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този цирк с Чернобил започва да прилича на "комунистическите лагери на смъртта" - хиляди, стотици хиляди, милиони жертви, но досега освене няколко имена които се броят на пръсти жертви на репресиите в лагерите нищо друго няма, същото и с Чербобил, само вдигат шум, но реално никакви данни за последствия и пострадали в годините след това, освен жертвите сред спасителните екипи.
59
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без значение къде са сядали войниците, руснацитата са болна нация от фашизоиди, черносотенци и най-обикновена хейтърска ***.По-далече от Просия - по-близо до цивилизацията.
58
1
 
6
 
! Отговори
Бог да ги прости преди 4 години
След първи май 1986 година в Родопите колеги от Редки Метали се опитват да калибрират радиометри дозиметри СРП 2 М.не могат .правят контролни замервания вкл в пясък в детска градина..УЖАС .Докладват веднага писмено.Следва прибирайте се веднага в Бухово..Джуров Бог да го прости и да го споменем с добро /предпази ни от ядрена война/ не знаеше че Българските РР51 не дават точни данни.
57
1
 
9
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Човек все от нещо ще умре. И колкото по-скоро, толкова по-добре. Живота е гаден, само трябва да бачкаш да изкарваш на някого пари.
56
2
 
6
 
! Отговори
маларт преди 4 години
На нас в училище нищо не ни казваха. А се сцепвахме да тичаме из тревата, да играем там футбол, да лежим по нея итн.
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 11 март 2011 г. земетресение с магнитуд 9- Сериозно беше засегната ядрената електроцентрала във Фукушима, където два дни по-късно ядрата на някои от реакторите бяха частично стопени.заразяване до брега на сащ
54
1
 
3
 
! Отговори
Iordan Ivanov преди 4 години
преди месеци се наложи срочно да замеря радиоактивна зона недалече от моя дом.Радиацията беше много висока от локви в разкалян участък.Помолих срочно МАГАТЕ да поискат обемни снимки от сателити на ЕВро Азия..След дни постъпиха публикации за ядрена авария с Рутениi. Рутения още замърсява големи региони вкл в UK . ПРи сухо време рутения чрез прах прониква в тела на хора преминаващи или работещи в запрашени зони.
53
1
 
5
 
! Отговори
5555 преди 4 години
До АнонименТо в казармата само проспаното време не е загубено, ама ти май още не си се събудил. И аз съм служил по това време и всичко изложено в статията е вярно. Дори предупреждавахме близките си да не консумират зелена салата, мляко и млечни продукти.
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дам така беше, аз по това време бях в ямбол, даваха ни някакьв сок за пиене от метални консерви, мисля кубински "торго" пишеше още помня.Явно военните са си взели мерки за войниците, а виж децата кучета ги яли, риеха си в пяська
51
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз бях в Москва по време на аварията и там се разбра още същия ден, американскат пропагандата не я коментирам, но в бг не искат да вдигат паника ненужно. Службите работеха отлично и професионално.Излишно е да се говорят глупости , а тази манипулация за отвличане на вниманието е ужасна.
50
1
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Трябва да се направи същия експеримент в централата в Козлодуй, за да се види какво ще стане.
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С какво ръсят горе в небето самотетите на нато вече години наред? Не мипишете всеки ден по 10 статии за миналато,а за настоящето.
48
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аварията в Припят е саботаж на ЦРУ за да започне Перестройката шоково. То краварите още преди това си имат опита с пукнали АЕЦ и изтичания на радиация в населените места, корпорацията и властите са отричали аварията над 2 месеца, още е засекретена аварията, а населението си а рупало светещите марули. Къде е разликата между кравожадния комунистически строй и светлата демокрация.Справки Майл Айлънд, Пенсилвания, САЩ 1978 г. А за Франция да не говорим изобщо колко известни и неизвестни аварии имат.
47
2
 
17
 
! Отговори
пецата преди 4 години
СССР за 3 години неутрализира заплахата от аварията, с цената на много пари и човешки жертви, Японците във Фукушима 8 години изливат радиация в тихия океан, затова се мълчи от всички държави,но иначе проблема на всички са пластмасови вилички и чаши , ще наречете ли умни тези ,проектирали АЕЦ на брега на океан в високо сеизмична зона
46
1
 
10
 
! Отговори
измислици преди 4 години
"Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!"Ай сйя! Нали са криели бе, как така сега пък войниците да не сядат на земята! Да не говорим, че таква мярка е абсолютно безполезна ако има радиация, а тогава България имаше армия и химически войски и много добре знаеха какви мерки да вземат ако има радиация, ако имаше нещо в армията щяха със сигурност да вземат всички мерки за запазят бойнат сила, но нищо не е имало, да не сядат войниците на земята - смехотворно...
45
3
 
18
 
! Отговори
Баровеца преди 4 години
Дрън-дрън. Още вечерта на 26-ти Гласът на Америка съобщи че е станал тежък инцидент в атомна централа в СССР. Няколко часа по-късно в извънредна емисия Свободна Европа потвърди и съобщи за засечена радиация в Швеция и казаха да се избягва консумацията на мляко, пресни плодове и зеленчуци и по възможност да се седи на закрито и да се перат дрехите след всяко излизане и да се измиват добре обувките. Добре, че бяха свободните радиостанции, че да научаваме актуалните новини от света.
44
2
 
13
 
! Отговори
... преди 4 години
Абе кой каквото ще да казва, но около година след аварията двама мои приятели се раболяха сериозно! Единия получи рак на стомаха а другия боледу месеци наред от грип след това получи диабет! После като дочувахме слухове, че и други хора са имали проблеми! Тогава само така можеше да получих някаква информация! Но тогава си спомням, че НИЩО НЕ КАЗАХА! КАЗАХА ГО ЧАК КОГАТО ГОРБИ ГО ОБЯВИ ОФИЦИАЛНО! Та това е едно от гуйната на оня режим! Народа си хапваше радиактивни салатки и така!
43
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От слънчевата радиациа умират от рак много повече хора и то всяка година. В мините също е много висока радиация. В самолетите е най-силна радиация. При падане на комети пак радиация. Поне засега човечеството няма как да се защити на 100 % и винаги има риск.
42
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интерсно, като погледнеш на карата къде е Украйна, къде е Швеция, защо само шведите са установили радиоактивен облак дошъл от Чернобил, а никоя друга страна не е установила, освен демократичните медии след 1989та установятват, че и през България е имало, ама България изобщо не е на пътя за Швеция, тоя радиоактивен вятър много финтове е правел.