Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!

Хранили армията със запаси, мерили радиацията на 2 часа
Обновена: 12 юни 2019 11:19 | 12 юни 2019 11:13, Красимир Ангелов
404
Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!
Снимка: Reuters

След аварията в Чернобил войниците в българската армия са хранени с военните запаси, а заповед за това идва почти веднага след инцидента от министъра на народната отбрана генерал Добри Джуров.

Без обяснения защо, на командния състав се разпорежда да преустанови храненето на наборната войска с пресни зеленчуци – марули, спанак, лук, чесън. Забраняват се млякото и прясното сирене, разказа в интервю за Радио Стара Загора генерал Димитър Димитров, бивш командир на Втора тунджанска лека пехотна бригада в града. По време на ядрената катастрофа, която стана отново актуална покрай хитовия сериал на HBO "Чернобил", той е началник-щаб на 49 полк в Симеоновград.

Още по темата
Освен това от София е разпоредено войниците да не сядат и да не лягат по земята и тревата на открито. Обичайното замерване на радиацията, което по това време се извършва във всяко поделение на 8 часа, става на 4 часа, гласи още заповедта на генерал Джуров.

Заснето на видео от дрон: Как изглежда Припят днес?

"Официално никой не ни каза причината за тази заповед. Но офицерите бързо се досетихме каква може да е причината с тази точка за промяна на честотата на замерване на радиацията. В България към този момент имаше 273 пункта за замерване на радиацията, което ставаше 3 пъти на ден по принцип", сподели генерал Димитров.

По думите му, при замерванията отначало не е имало нищо тревожно – до около 1 май. След това обаче пунктовете са започнали да отчитат на определени места радиация.

"Около седмица мерихме на 4 часа. В началото нямаше нищо, но после, явно облакът беше достигнал страната, ни заповядаха да мерим на 2 часа. А на два часа по плана за бойна готовност се мери, когато има опасност от военна агресия или вече има започнати бойни действия“, разказа генералът.

"Приборът за измерване се вади от машината и се замерва по земята. На ниво 15-20 сантиметра от земята радиация има. Но когато уредът се вдигне, например на половин метър и нагоре, е чисто – това значи, че тя е паднала долу. Свали я дъждът, иначе щеше да си мине облакът през България и нямаше вероятно да има нищо“, смята генералът.

Официалното съобщение за аварията в Чернобилската електроцентрала пристига близо месец по-късно.

"Ние правихме всичко необходимо, за да бъде войската запазена. А вече чрез нас тази информация до голяма степен се получи сред цивилното население", разказа спомените си за събитията преди 33 години генерал Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За армията може да са мерили, но какво го топли това народът като никой нищо не му каза и на 24 май беше на задължителна манифестация като всички тогава ни пра радиоационния дъжд. Величията явно са знаели и яли специална храна, а ние рупахме салати от пазара и млека и сирене без да имаме идея какво зло се е случило и че управляващите са крили толкова време.
40
2
 
17
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
През 1986 бях в казармата , беше ни омръзнало от консерви свинско желирано с моркови и кока кола и сух шпек с чай със сухари . Ама сега ми текат лига за тази консерва и колата от това време .
39
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интерсно как шведите са открили радиация в Швеция, как са проследирли облака и как са установили, че случайно точно от Чернобил е дошла радиацията, след като никой не е знаел за аварията (много силна интуиция са имали тези шведи, или някой украински работник е имал леля чистачка в Швеция и и е разказал по скайпа), а и дори в района на Чернобил не е имало радиациа, само на мястото на аварията и тя е отстранена за 24 часа с цената на жертви от екипите.
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България е имало два радиоактивни облака които са преминали първия случай е Чернобил втория е от войната в Сърбия, в първия случай се реагира с голямо закъснение в втория случай въобще не се реагира.За това че армията сама може да определи радиацията нямаме съмнение, гражданите нямат обаче измервателна техника и там важи само информацията кога излиза или дали въобще да излиза. а
37
3
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Чернобилската авария извади на бял свят "грижата" на комунистическата върхушка към народа, а тя е НУЛА!
36
3
 
16
 
! Отговори
Сърбия преди 4 години
До ИНЖА защо не се е мерила радиацията в цяла западна България през 1999-2000г.? И никой не говори за бомбандировките над Югославия. Никаква информация няма и досега, само раковите заболявания са се увеличил в тези райони!
35
2
 
9
 
! Отговори
До Ристу преди 4 години
Нагъл си. ГМО треволяците са лицензирани от химията Дюпон и компании, а патените се държат от няколко щатски корпорации, отровите на които са устойчиви ГМО-тата специално се произвеждат от хим корпорациии и за да засадиш домати трябва да си купиш от техните лицензирани семена, чиито семена от новата реколта не можеш да използваш за ново засаждане! Алчните лапачи са го измислили. Това имам против ГМО, освен, че е толкоз вредно, за колкото си нямаш понятие и акъл.
34
2
 
6
 
! Отговори
нвнвнв преди 4 години
Аварии е имало и ще има, както и ядрени взривове. Всяка подобна авария изхвърля в природата милиарди "горещи частици", които е невъзможно да бъдат засечени когато са разпръснати. И най-съвременната техника ги засича едва от няколко сантиметра. Съприкосновението с "гореща частица" (например прашинка попаднала по дрехите) не само може да те убие в страшни мъки, а също и децата ти и семейството ти и т.н. Ядрената индустрия засега е твърде млада за да е нанесла фатални щети върху планетата. Но...
33
4
 
9
 
! Отговори
до 30 преди 4 години
В Гранични войски, а сега ГПолиция винаги е имало повече ред! Справка от последните дни - Кой отиде от другия крайна България да задържа Зайков? Ти кажи, аз само ти напомням! Та не се учудвам, че при вас техниката не е работила! Във всички Гранични отряди имаше офицер - ЗОМП, обучаваше войници - ЗОМП и на заставите имаше поне 1 от набор да върши тази работа! Тва РР, АСР, ВПХР го знаеха всички граничарчета! Аз бях ВСКуче ,,Доцент"!
32
3
 
11
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 4 години
На третия ден от савецката екзоплозия, - от 26.04--значи на 29.04 --- ШВЕДСКИТЕ ФИЗИЦИ ОТ УПСАЛА, ОТКРИВАТ РАДИАЦИЯ НАД ИНСТИТУТА, И ВЕДНАГА ПРОСЛЕДЯВАТ ОБЛАКА !...И СТИГАТ ДО РАЙОНА НА СЛАВЯНСКИТЕ ПОЛЕТА В ПРИПЯТ, И КАЗВАТ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ ЧЕ Е ИМАЛО ''ГОЛЯМО БУМ-БУМ В СЕ-СЕ-СЕ-РЕЕЕ'' .
31
2
 
10
 
! Отговори
Tangra преди 4 години
Опитват се да занимават света със скелетите на комунизма. А зомбитата на капитализма почти са не изяли вече.
30
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По време на аварията бях на село, в Северозападна България, близо до сръбската граница.За аварията научих от сръбските радиостанции на УКВ.Пуснах българското радио - нищо!Само хора и ръченици.
29
2
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Велик е нашия войник!
28
14
 
13
 
! Отговори
пак пропаганда! преди 4 години
Имало е жертви само от спасителните екипи които са участвали веднага на място в гасенето на пожара отстраняването радиоактивните отломките от взрива. Било е почивен ден. Иначе после никой от персонала не е заболял, не е имало радиация, нито от здравното министерство има каквато и да е било статистика, че в годинете след това е имало увеличение на някои заболявания или проблеми с новородени деца - всичко е било наред.
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хич не вярвам на комунистически измишльотини
26
3
 
11
 
! Отговори
Да бе да преди 4 години
Аз не помня да е имало такава заповед.Копаехме си канали та ушите ни пушеха.
25
7
 
5
 
! Отговори
до 30 преди 4 години
Мерили са в ГВ ама нещо друго. Те бяха към МВР, и за Гайгеров брояч не са и чували!
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 26Не си видял графит, защото няма такъв.
23
16
 
2
 
! Отговори
Ристу преди 4 години
До 4: Какво имаш против ГМО? Меса пълни с хормони и консерванти - много ясно, че ще има консверванти, да не искаш да се разболееш от развалено месо. Хляб с глутен - глутенът да не е вреден, ако нямаш алергия? Сирене което е всичко друго но не и сирене - не се прави на много знаещ. Пчелите измират поради използваните пестициди - ако се ГМО беше широко разпространено, нямаше да има нужда от пестициди, защото растенията щяха да имат защита, ама такива като теб спират ГМО прогреса и убиват пчелите.
22
2
 
12
 
! Отговори
Itsob001 преди 4 години
Аз също служих по това време.....Не само ,че не лежахме по земята,а направо си я копаехме.Спомням си че ни даваха едни хапчета (може би на йодна основа).Иначе ядохме месо с печати и много боб и Олаф за десерт.