Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!

Хранили армията със запаси, мерили радиацията на 2 часа
Обновена: 12 юни 2019 11:19 | 12 юни 2019 11:13, Красимир Ангелов
404
Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!
Снимка: Reuters

След аварията в Чернобил войниците в българската армия са хранени с военните запаси, а заповед за това идва почти веднага след инцидента от министъра на народната отбрана генерал Добри Джуров.

Без обяснения защо, на командния състав се разпорежда да преустанови храненето на наборната войска с пресни зеленчуци – марули, спанак, лук, чесън. Забраняват се млякото и прясното сирене, разказа в интервю за Радио Стара Загора генерал Димитър Димитров, бивш командир на Втора тунджанска лека пехотна бригада в града. По време на ядрената катастрофа, която стана отново актуална покрай хитовия сериал на HBO "Чернобил", той е началник-щаб на 49 полк в Симеоновград.

Още по темата
Освен това от София е разпоредено войниците да не сядат и да не лягат по земята и тревата на открито. Обичайното замерване на радиацията, което по това време се извършва във всяко поделение на 8 часа, става на 4 часа, гласи още заповедта на генерал Джуров.

Заснето на видео от дрон: Как изглежда Припят днес?

"Официално никой не ни каза причината за тази заповед. Но офицерите бързо се досетихме каква може да е причината с тази точка за промяна на честотата на замерване на радиацията. В България към този момент имаше 273 пункта за замерване на радиацията, което ставаше 3 пъти на ден по принцип", сподели генерал Димитров.

По думите му, при замерванията отначало не е имало нищо тревожно – до около 1 май. След това обаче пунктовете са започнали да отчитат на определени места радиация.

"Около седмица мерихме на 4 часа. В началото нямаше нищо, но после, явно облакът беше достигнал страната, ни заповядаха да мерим на 2 часа. А на два часа по плана за бойна готовност се мери, когато има опасност от военна агресия или вече има започнати бойни действия“, разказа генералът.

"Приборът за измерване се вади от машината и се замерва по земята. На ниво 15-20 сантиметра от земята радиация има. Но когато уредът се вдигне, например на половин метър и нагоре, е чисто – това значи, че тя е паднала долу. Свали я дъждът, иначе щеше да си мине облакът през България и нямаше вероятно да има нищо“, смята генералът.

Официалното съобщение за аварията в Чернобилската електроцентрала пристига близо месец по-късно.

"Ние правихме всичко необходимо, за да бъде войската запазена. А вече чрез нас тази информация до голяма степен се получи сред цивилното население", разказа спомените си за събитията преди 33 години генерал Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
301
0
 
1
 
! Отговори
vlady преди 2 години
До ИвановВВЕР е далеч по-безопасен реактор - при повишаване на температурата мощността намалява, тъй като се влошава забавянето на неутроните поради изпарението на водата и се увеличава поглъщането им поради увеличената концентрация на борна киселина и при подобен експеримент ще спре аварийно - пробвано е в Арменската и Колската АЕЦ в бившия СССР.
300
0
 
1
 
! Отговори
vlady преди 2 години
До АнонименОще 1975г. РБМК в Ленинград не избухва по чудо, същото се случва в Чернобил 1982г. и Игналина 1983г. Тези аварии не са анализирани и опасните конструктивни недостатъци на реактора не са отстранени и така се стига до аварията в Чернобил. Едва след нея са взети мерки въпреки, че още 1975г. е бил ясен рискът от тежка авария.
299
0
 
0
 
! Отговори
... преди 4 години
Хайде да видим колко човека ще кажат, че правителството реално не е направило супер противната постъпка да не обяви на време на народа какво се е случило. Няма значение какви са последствията. Можело е или да кнформират хората или да рискуват хората да си увредят здравето в пъти повече от колкото ако се вземат елементарни предпазно средства. Избрали са воторото. И ако Русофилите се върнат на власт, пак биха го избрали!
298
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 1 май 1986 г. не бях на прословутата манифестация, но доста щъках насам-натам из града под ситния дребен дъждец, който валеше него ден, както хиляди други софиянци. Носех шапка и явно тя ме е спасила от размекване на главата, каквото са получили някои съфорумци участници в тая манифестация. Нито на този ден, нито след това - слава богу - вече трийсет години не съм почувствал някакви симптоми от този дъждец. Нито съм срещнал някой софиянец, който да се е оплакал, че на втори май 1986 г. е паднал болен от лъчева болест. Хайде, с по-малко спекулации
297
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори когато човек изпушва една цигара получава някаква минимална доза радиация. Дори тухлените или бетонните стени вкъщи излъчват някаква минимална радиация. Така че човек годишно получава някаква доза, с която организма се справя без проблем. Тука един разправя как негови роднини яли марули в Искърското дефиле на 1 май 1986 г. и т.н. , и т. н. (сякаш само те са яли марули).В Искърското дефиле са Своге и Лъкатник, пък няма ни един човек регистриран с лъчева болест по това време. Все пак България е на 1500 км от Чернобил.
296
0
 
3
 
! Отговори
набор 1969 преди 4 години
До ФутурологичнияА бе ти да ни си бил със знаме против инвазията на руснаците през 1968г. или си бил в таша ,ите на баща ти?Нито един българин служил при бай Добри няма да каже лоша дума за него.Само такива *** като теб могат да бъдат дебели.
295
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Официалното съобщение за аварията в Чернобилската електроцентрала пристига близо месец по-късно.............Това е една от лъжите. Не помня кога пристигна съобщението, но не беше след по-малко от седмица. А радиоактивният облак се насочи първо към Швеция, а над нас мина силно разреден.Всъщност единственият доказано пострадал от случилото се е Григор Стоичков. Ако бях на мястото на близките му щях да съдя до гроб държавата за това, че 2 години беше в затвора само за това, че каза истината.
294
0
 
1
 
! Отговори
vdch преди 4 години
До До vdchНикой в България не може да се разболее веднага след инцидента (според мен атентат). Дори в Чернобил си живеят много хора незасегнати. Всъщност единственият орган засегнат при радиацията е щитовидната жлеза. Това всеки онколог ще ти го каже.Анонимен - 323 нагли и цинични са само лъжите ти!
293
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До vdchDinosaurus, с колко от тази манифестация контактуваш днес? И въобще познаваш ли някой със здравословни проблеми заради "страшния радиоактивен дъжд".---------Аз познавам или по-точно познавах няколко от тези хора и намирам въпроса ти нагъл и циничен. Засрами се!
292
1
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
По време на войната вЮгославия американците изстреляха тонове патрони с обеднен уран .При пръскането на патрона, при удар в бронята, той развива висока температура за части от секундата, изпарява бронята, но и урана се разпрашава едва ли не като аерозол. Но оня уран е демократичен, дето го хвърлиха с тонове , и вятъра довя прахоляка и у нас, в едно с азовете от взрив на конвенционални боеприпаси, и горенето на бомбардираните обекти.СДС демократите как те опазиха, дадоха ли информация?Не, нали?
291
1
 
2
 
! Отговори
До vdch преди 4 години
В моето семейство двама млади хора се разболяха непосредствено след злопулучния 1 май и последиците бяха фатални.Те не бяха на първомайската манифестацияа а на вила в Искърското дефиле където ядоха зеленчуци набрани под дъжда.Вината на управляващите тогава беше че те ни пееха същата песен каквато ти пееш сега, докато западните Свободна Европа, ВВС и Дойче Веле предупреждаваха че дъждът е опасен и даваха полезни съвети как да се предпазим.За твоите съмишленици от онова време това беше пропаганда
290
1
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Dinosaurus А партийния, дето ви проверяваше по списъка, не го ри валеше и него дъждеца? Приятелю, покрай войната в Югославия, знаеш ли, че в пограничните села, със бивша Югославия, по нашия край близо 3 години нищо не растеше по градините? Просто почерняваше-нито домати, нито краставици, нито пипер? Но демакратите, тогава на власт, да са говорили нещо за донесените отрови с вятъра от към Югославия тогава? За паднала ракета до Копиловции Дълги дел, чувал ли си? Не вярвам, спешно я изнесоха.
289
1
 
1
 
! Отговори
vdch преди 4 години
Dinosaurus, с колко от тази манифестация контактуваш днес? И въобще познаваш ли някой със здравословни проблеми заради "страшния радиоактивен дъжд". Защото всеки компетентен по въпроса знае, че последствията от инцидента (с недоказани причини) са силно преувеличени. Радиационния фон е бил 0,20 микросийвърта/h при ежедневен около 0,15. Има един пишман-професор Босевски (агент Вихър), който за книгата си "Българския Чернобил" отдавна трябва да е клиент на Прокуратурата за всяване на паника.
288
1
 
2
 
! Отговори
Dinosaurus преди 4 години
Ало, фуражките! Да знаете, случайно, че има и цивилни? Лично аз бях на първомайска манифестация заедно с колегите си понеже бяхме "дежурни по график". И върху нас кротко се сипеше въпросния дъждец, който "свалил радиацията на земята". А парторга проверяваше присъствието по списъка... и после хапвахме агнешко със зелен лук и марулки... докато не ги иззеха от плод-зеленчуците, поне 10 дни по-късно. Плодовете на ябълката в двора имаха по няколко израстъка, всеки с дъно...после дървото изсъхна
287
1
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Статията е абсолютно правдиво написана, стоя зад всяка една дума!По това време бях в родната казарма, под 28990.Бил съм "химизиран екипаж", и лично съм бил един от тия, измервали в началото 2 пъти на ден радиацията, с таканаречения Радои Рентгенометър , РР. Радиация имаше само на земята.По-къдсно, когато вече се разбра, бяхме на занятия до с.Дратя Даскалови, с Кънчево, и д, покрай Казанлък.Накараха ни преди да опънем палатките, дето спяхме, да откопаем 10 см пръст ...
286
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
80 годишният "генерал' говори небивалици!Служих 86-89г.Направо ни разказаха играта от занятия,стрелби,марш на скок и т.н.Може генерала да си е спинкал в някой щаб,не знам.Но редовната армия(поне за 3-та съм сигурен,заедно бяхме на лагери) я гонеха по окопите и баирите по учения и стрелби!
285
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименгербер смачкан данните са на евростат и националната статистика. При Станишев една вафла беше 20 стотинки сега гони лев. Вие от ГЕРБ с инфлацията ли си мерите успехите?Румъния с ляво правителство отвя крадливия ГЕРБ
284
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 312Двигателя на блок 70 е съвсем нов, по-икономичен и по-мощен.Китай има 5-то поколение изтребител.На тях подтегнат Су27 не им трябва.
283
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 297 Китай закупи една партида СУ-35 и тези изтребители са добре оценени на Запад. Ако ще купуваме американски самолети, по-добре е да се купят Ф-22 или Ф-35, защото Ф-16 са вече остаряло поколение изтребители с остарял двигател и конструкция, колкото и да се модернизират.
282
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се знае, че АЕЦ Козлодуй произвежда годишно 17 милиарда киловатчаса. От тях се изнасят 6 миларда киловатчаса и над 10 милиарда киловатчаса се използват в страната за вътрешна консумация. Така че електроенергията от Козлодуй влиза в микса и го прави поносим като цена, защото американските марици и ВЕИ-тата произвеждат много скъп ток