Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!

Хранили армията със запаси, мерили радиацията на 2 часа
Обновена: 12 юни 2019 11:19 | 12 юни 2019 11:13, Красимир Ангелов
404
Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!
Снимка: Reuters

След аварията в Чернобил войниците в българската армия са хранени с военните запаси, а заповед за това идва почти веднага след инцидента от министъра на народната отбрана генерал Добри Джуров.

Без обяснения защо, на командния състав се разпорежда да преустанови храненето на наборната войска с пресни зеленчуци – марули, спанак, лук, чесън. Забраняват се млякото и прясното сирене, разказа в интервю за Радио Стара Загора генерал Димитър Димитров, бивш командир на Втора тунджанска лека пехотна бригада в града. По време на ядрената катастрофа, която стана отново актуална покрай хитовия сериал на HBO "Чернобил", той е началник-щаб на 49 полк в Симеоновград.

Още по темата
Освен това от София е разпоредено войниците да не сядат и да не лягат по земята и тревата на открито. Обичайното замерване на радиацията, което по това време се извършва във всяко поделение на 8 часа, става на 4 часа, гласи още заповедта на генерал Джуров.

Заснето на видео от дрон: Как изглежда Припят днес?

"Официално никой не ни каза причината за тази заповед. Но офицерите бързо се досетихме каква може да е причината с тази точка за промяна на честотата на замерване на радиацията. В България към този момент имаше 273 пункта за замерване на радиацията, което ставаше 3 пъти на ден по принцип", сподели генерал Димитров.

По думите му, при замерванията отначало не е имало нищо тревожно – до около 1 май. След това обаче пунктовете са започнали да отчитат на определени места радиация.

"Около седмица мерихме на 4 часа. В началото нямаше нищо, но после, явно облакът беше достигнал страната, ни заповядаха да мерим на 2 часа. А на два часа по плана за бойна готовност се мери, когато има опасност от военна агресия или вече има започнати бойни действия“, разказа генералът.

"Приборът за измерване се вади от машината и се замерва по земята. На ниво 15-20 сантиметра от земята радиация има. Но когато уредът се вдигне, например на половин метър и нагоре, е чисто – това значи, че тя е паднала долу. Свали я дъждът, иначе щеше да си мине облакът през България и нямаше вероятно да има нищо“, смята генералът.

Официалното съобщение за аварията в Чернобилската електроцентрала пристига близо месец по-късно.

"Ние правихме всичко необходимо, за да бъде войската запазена. А вече чрез нас тази информация до голяма степен се получи сред цивилното население", разказа спомените си за събитията преди 33 години генерал Димитров.


404
Още от Страната
ИДИЛ, вербовки... България е по-близо до тероризма, отколкото изглежда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
12
 
4
 
! Отговори
а преди 1 седмица
Чест прави на днес.бг, че са от малкото сайтове в БГ който поднасят истината (или поне част от нея) по такива въпроси.
288
11
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
Глад и лабут за комунягите!!!
287
3
 
8
 
! Отговори
Браво! преди 1 седмица
Е, това се казва грижа за човека! Да не се сяда по земята, щото там е пълно с радиация!
286
10
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
Тука на един дрът комуняга съм му замислил "камбоджански вариант" с карбит в гърнето на колата. Като мине 1 км. и ще се изпари в преизподнята. Само да направи конденз в тръбите :)))))))))))))))))))))))))) Най - малко инвалид - ще си плати!
285
10
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
Накрая ще вдигна във въздуха поне няколко комуняги. Не ми трябва да държа вкъщи взривни вещества. Мога да си ги купя час преди това от магазина. За междинка още имам 300 гр. амонит в кутия от бразилско кафе /корекомско/ :))))))))))))))))))))))))))
Мръсни комуняги!!! Починаха от чернобилски рак много близки хора!
284
14
 
24
 
! Отговори
Русомраз преди 1 седмица
До 1986-та, Русия беше просто кeнeф, след 86-та стана радиоактивен такъв...
283
7
 
9
 
! Отговори
Бг преди 1 седмица
Анонимен ти трол ли си? Направи си труда и се подготви причини...... Ти твърдиш че е диверсия от дивия капитализъм!? Леле ти си измит мозък, отивай в Москва за теб няма спасение.
282
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До привет от Русия

Руските диваци ако се интересуваха какво мнение имат за тях хората по света , щяха да си променят начина на мислене и щяха да станат нормални хора ,а не като сега сибирски диваци и мизерници пукащи от глад !
281
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изключено е ядрен реактор да предизвика експлозия, това теоретично е невъзможно. Има много такива реактори, и от този тип по цял свят, имало е всевъзможни инциденти но експлозия е просто невъзможно. Освен ако взривът не е бил нагласен от вън.
280
17
 
12
 
! Отговори
привет от Русия преди 1 седмица
Тук в Русия никой не се интересува какво пишат в в българските медии, нито от тяното мнение, нито от мнението на дойче веле и останалите "демократични" медии...
279
10
 
15
 
! Отговори
привет от Германия преди 1 седмица
Много е лошо когато некадърници започнат да строят АЕЦ !
Аварията в Чернобил причини такива екологични замърсявания ,че стотици години не са достатъчни за въстановяването на природата ! Кадърните нации ,които умеят да строят качествени АЕЦ осъзнаха за огромната опасност от АЕЦ и сега започват да си закриват централите въпреки че са с най.модерна технология ,а руските некадърници не могат да осъзнаят ,че с тяхната скапана технология не трябва да строят АЕЦ !
278
9
 
11
 
! Отговори
Набор 1969 преди 1 седмица
Е като е бил толкова загрижен за 18-20 годишните защо 16г тогава бяхме пратени в Рила. По точно на миликини ниви Костенец на военно обучение? Знаеш ли какво е това? Играеш си на войник но си на 16г момчета момичета маршируват, поставя т уч. мини хвърлят гранати и стрелят с автомат. Също така лазят в тревата, тичат пият вода от потока и вдишват подаръка от ссср радиационен прах. За храната нямаше ограничение в зеленчуците. Та русофил бъди първо Българин второ бъди грамотен научи историята.
277
15
 
15
 
! Отговори
обективен преди 1 седмица
На плюещите по комунистите напомням ,че цялото ръководство на Герб е само от бивши комунисти.А лидера на Шайката беше личен телохранител на Живков.
Само напомням.
276
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 273 Krom Няма страна в света, която да няма външен дълг. Западните страни и САЩ имат най-големите външни дългове. Смята се, че до 1000 долара на човек в дадена страна - това е изплатим дълг. До 1984 г. България има 4 млрд долара дълг, който в следващите години нараства до 8,5 млрд долара. Това е смешна сума при положение, че дългът на Гърция е към 400 милиарда. Проблемите на България след 1989 г. дойдоха оттова, че тя загуби голяма част от външните си пазари поради хаоса, който настъпи в Източна Европа и постсъветското пространство тогава.
275
4
 
7
 
! Отговори
хъ хъ преди 1 седмица
Ув! Бяхме на учение, в гората. Обеззаразявахме с кофа вода!!!
274
13
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
Бях знаменосец, минахме цялата манифестация под дъжда на 01.05.1986г. Долни комуняги. Смърт на комунизма!!!
273
9
 
15
 
! Отговори
Krom преди 1 седмица
До Анонимен 271 - и затова "мощната" икономически България посрещна демокрацията с огромен дълг към частни германски банки, натрупан в последните 10 години от управлението на Правешкия престъпник и шайката му. Който щяхте да вадите от гроба да му "целувате г.ъза". В Долна Митрополия ревяха само тези, които имаха "препоръка от партиен член". Другите - в кашимерията. Другарю мъгло-правител.
272
6
 
6
 
! Отговори
Krom преди 1 седмица
А, ясно - като "..Говорит Москва.."! Когато се стигне до конкретика и хора които са били там и знаят, избягваме диалога. Облъчваме главно младите, а трол жалък? Не важиш. Продължавай да даваш "факти" за българската "военна мощ" от Татово време, оправи ми настроението.
271
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България не винаги е била мизерна страна от Третия свят. Преди 1989та година България имаше икономика и средства да поддържа сама една от най-модерните боеспосбни армии. В Долна Митрополия постоянно ревяха учебните самолети, курсантите излитаха един след друг, по цял ден. Българските военни пилоти бяха едни от най-добрите в света. Сега е трагедия, пенсионерите в България ровят кофите за огризки от храна, няма пари за пенсии,какво остава за учебни полети на ВВС.
270
10
 
10
 
! Отговори
Krom преди 1 седмица
До Анонимен 269 - нямаха пари и преди това. Не лъжи. Аз съм служил 1987 година и тогава вече нямаше пари. Нито гориво за Командно щабни. Не лъжи. Тези които създадоха "нямането" са любимите ти комунисти.