Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!

Хранили армията със запаси, мерили радиацията на 2 часа
Обновена: 12 юни 2019 11:19 | 12 юни 2019 11:13, Красимир Ангелов
404
Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!
Снимка: Reuters

След аварията в Чернобил войниците в българската армия са хранени с военните запаси, а заповед за това идва почти веднага след инцидента от министъра на народната отбрана генерал Добри Джуров.

Без обяснения защо, на командния състав се разпорежда да преустанови храненето на наборната войска с пресни зеленчуци – марули, спанак, лук, чесън. Забраняват се млякото и прясното сирене, разказа в интервю за Радио Стара Загора генерал Димитър Димитров, бивш командир на Втора тунджанска лека пехотна бригада в града. По време на ядрената катастрофа, която стана отново актуална покрай хитовия сериал на HBO "Чернобил", той е началник-щаб на 49 полк в Симеоновград.

Още по темата
Освен това от София е разпоредено войниците да не сядат и да не лягат по земята и тревата на открито. Обичайното замерване на радиацията, което по това време се извършва във всяко поделение на 8 часа, става на 4 часа, гласи още заповедта на генерал Джуров.

Заснето на видео от дрон: Как изглежда Припят днес?

"Официално никой не ни каза причината за тази заповед. Но офицерите бързо се досетихме каква може да е причината с тази точка за промяна на честотата на замерване на радиацията. В България към този момент имаше 273 пункта за замерване на радиацията, което ставаше 3 пъти на ден по принцип", сподели генерал Димитров.

По думите му, при замерванията отначало не е имало нищо тревожно – до около 1 май. След това обаче пунктовете са започнали да отчитат на определени места радиация.

"Около седмица мерихме на 4 часа. В началото нямаше нищо, но после, явно облакът беше достигнал страната, ни заповядаха да мерим на 2 часа. А на два часа по плана за бойна готовност се мери, когато има опасност от военна агресия или вече има започнати бойни действия“, разказа генералът.

"Приборът за измерване се вади от машината и се замерва по земята. На ниво 15-20 сантиметра от земята радиация има. Но когато уредът се вдигне, например на половин метър и нагоре, е чисто – това значи, че тя е паднала долу. Свали я дъждът, иначе щеше да си мине облакът през България и нямаше вероятно да има нищо“, смята генералът.

Официалното съобщение за аварията в Чернобилската електроцентрала пристига близо месец по-късно.

"Ние правихме всичко необходимо, за да бъде войската запазена. А вече чрез нас тази информация до голяма степен се получи сред цивилното население", разказа спомените си за събитията преди 33 години генерал Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
11
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Глад и лабут за ***!!!
260
3
 
8
 
! Отговори
Браво! преди 4 години
Е, това се казва грижа за човека! Да не се сяда по земята, щото там е пълно с радиация!
259
10
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Тука на един дрът *** съм му замислил "камбоджански вариант" с карбит в гърнето на колата. Като мине 1 км. и ще се изпари в преизподнята. Само да направи конденз в тръбите :)))))))))))))))))))))))))) Най - малко инвалид - ще си плати!
258
10
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Накрая ще вдигна във въздуха поне няколко ***. Не ми трябва да държа вкъщи взривни вещества. Мога да си ги купя час преди това от магазина. За междинка още имам 300 гр. амонит в кутия от бразилско кафе /корекомско/ :))))))))))))))))))))))))))Мръсни ***!!! Починаха от чернобилски рак много близки хора!
257
7
 
9
 
! Отговори
Бг преди 4 години
Анонимен ти *** ли си? Направи си труда и се подготви причини...... Ти твърдиш че е диверсия от дивия капитализъм!? Леле ти си измит мозък, отивай в Москва за теб няма спасение.
256
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от РусияРуските диваци ако се интересуваха какво мнение имат за тях хората по света , щяха да си променят начина на мислене и щяха да станат нормални хора ,а не като сега сибирски диваци и мизерници пукащи от глад !
255
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изключено е ядрен реактор да предизвика експлозия, това теоретично е невъзможно. Има много такива реактори, и от този тип по цял свят, имало е всевъзможни инциденти но експлозия е просто невъзможно. Освен ако взривът не е бил нагласен от вън.
254
17
 
12
 
! Отговори
привет от Русия преди 4 години
Тук в Русия никой не се интересува какво пишат в в българските медии, нито от тяното мнение, нито от мнението на дойче веле и останалите "демократични" медии...
253
10
 
15
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Много е лошо когато некадърници започнат да строят АЕЦ ! Аварията в Чернобил причини такива екологични замърсявания ,че стотици години не са достатъчни за въстановяването на природата ! Кадърните нации ,които умеят да строят качествени АЕЦ осъзнаха за огромната опасност от АЕЦ и сега започват да си закриват централите въпреки че са с най.модерна технология ,а руските некадърници не могат да осъзнаят ,че с тяхната скапана технология не трябва да строят АЕЦ !
252
9
 
11
 
! Отговори
Набор 1969 преди 4 години
Е като е бил толкова загрижен за 18-20 годишните защо 16г тогава бяхме пратени в Рила. По точно на миликини ниви Костенец на военно обучение? Знаеш ли какво е това? Играеш си на войник но си на 16г момчета момичета маршируват, поставя т уч. мини хвърлят гранати и стрелят с автомат. Също така лазят в тревата, тичат пият вода от потока и вдишват подаръка от ссср радиационен прах. За храната нямаше ограничение в зеленчуците. Та русофил бъди първо Българин второ бъди грамотен научи историята.
251
15
 
15
 
! Отговори
обективен преди 4 години
На плюещите по комунистите напомням ,че цялото ръководство на Герб е само от бивши комунисти.А лидера на Шайката беше личен телохранител на Живков.Само напомням.
250
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 273 Krom Няма страна в света, която да няма външен дълг. Западните страни и САЩ имат най-големите външни дългове. Смята се, че до 1000 долара на човек в дадена страна - това е изплатим дълг. До 1984 г. България има 4 млрд долара дълг, който в следващите години нараства до 8,5 млрд долара. Това е смешна сума при положение, че дългът на Гърция е към 400 милиарда. Проблемите на България след 1989 г. дойдоха оттова, че тя загуби голяма част от външните си пазари поради хаоса, който настъпи в Източна Европа и постсъветското пространство тогава.
249
4
 
7
 
! Отговори
хъ хъ преди 4 години
Ув! Бяхме на учение, в гората. Обеззаразявахме с кофа вода!!!
248
13
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Бях знаменосец, минахме цялата манифестация под дъжда на 01.05.1986г. Долни ***. Смърт на комунизма!!!
247
9
 
15
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Анонимен 271 - и затова "мощната" икономически България посрещна демокрацията с огромен дълг към частни германски банки, натрупан в последните 10 години от управлението на Правешкия престъпник и шайката му. Който щяхте да вадите от гроба да му "целувате г.ъза". В Долна Митрополия ревяха само тези, които имаха "препоръка от партиен член". Другите - в кашимерията. Другарю мъгло-правител.
246
6
 
6
 
! Отговори
Krom преди 4 години
А, ясно - като "..Говорит Москва.."! Когато се стигне до конкретика и хора които са били там и знаят, избягваме диалога. Облъчваме главно младите, а *** жалък? Не важиш. Продължавай да даваш "факти" за българската "военна мощ" от Татово време, оправи ми настроението.
245
10
 
10
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Анонимен 269 - нямаха пари и преди това. Не лъжи. Аз съм служил 1987 година и тогава вече нямаше пари. Нито гориво за Командно щабни. Не лъжи. Тези които създадоха "нямането" са любимите ти комунисти.
244
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България имаше едни от най-модерните ракети и ПВО, които по нареждане на господарите от Вашингтон бяха нарязани на скрап. А сега купува от САЩ 50 годишни самолети, които стават единствено за скрап за 4 милиарда.
243
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1989 г. българските ВВС са експлоатирали общо: 224 МиГ-21, 90 МиГ-23, 4 МиГ-25, 22 МиГ-29, 23 Су-22, 31 Су-25, 44 Ми-24, 18 Ми-8s всичко 460 машини. А днес при демокрацията нямат пари за керосин за учебни полити.
242
11
 
16
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До войничетата да не - леле, ако те слушам ще реша, че не съм служил в БНА. "Модерната" армия се управляваше от *** с шкембета до коленете, които брояха дните до пенсия за 12 фуражки с кинти. На занятие "морето" от танкове не можеше да запали половината, а 72-ките се пазеха за парад. Тея дето палеха, плуваха в масло и нафта. Чисто нови 30-40 годишни Джугани и Молотовки возеха "химическите разчети", облечени в "модерни въшкарници". Ей, *** такъв, я ги говори тея некъде другаде...