Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!

Хранили армията със запаси, мерили радиацията на 2 часа
Обновена: 12 юни 2019 11:19 | 12 юни 2019 11:13, Красимир Ангелов
404
Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!
Снимка: Reuters

След аварията в Чернобил войниците в българската армия са хранени с военните запаси, а заповед за това идва почти веднага след инцидента от министъра на народната отбрана генерал Добри Джуров.

Без обяснения защо, на командния състав се разпорежда да преустанови храненето на наборната войска с пресни зеленчуци – марули, спанак, лук, чесън. Забраняват се млякото и прясното сирене, разказа в интервю за Радио Стара Загора генерал Димитър Димитров, бивш командир на Втора тунджанска лека пехотна бригада в града. По време на ядрената катастрофа, която стана отново актуална покрай хитовия сериал на HBO "Чернобил", той е началник-щаб на 49 полк в Симеоновград.

Още по темата
Освен това от София е разпоредено войниците да не сядат и да не лягат по земята и тревата на открито. Обичайното замерване на радиацията, което по това време се извършва във всяко поделение на 8 часа, става на 4 часа, гласи още заповедта на генерал Джуров.

Заснето на видео от дрон: Как изглежда Припят днес?

"Официално никой не ни каза причината за тази заповед. Но офицерите бързо се досетихме каква може да е причината с тази точка за промяна на честотата на замерване на радиацията. В България към този момент имаше 273 пункта за замерване на радиацията, което ставаше 3 пъти на ден по принцип", сподели генерал Димитров.

По думите му, при замерванията отначало не е имало нищо тревожно – до около 1 май. След това обаче пунктовете са започнали да отчитат на определени места радиация.

"Около седмица мерихме на 4 часа. В началото нямаше нищо, но после, явно облакът беше достигнал страната, ни заповядаха да мерим на 2 часа. А на два часа по плана за бойна готовност се мери, когато има опасност от военна агресия или вече има започнати бойни действия“, разказа генералът.

"Приборът за измерване се вади от машината и се замерва по земята. На ниво 15-20 сантиметра от земята радиация има. Но когато уредът се вдигне, например на половин метър и нагоре, е чисто – това значи, че тя е паднала долу. Свали я дъждът, иначе щеше да си мине облакът през България и нямаше вероятно да има нищо“, смята генералът.

Официалното съобщение за аварията в Чернобилската електроцентрала пристига близо месец по-късно.

"Ние правихме всичко необходимо, за да бъде войската запазена. А вече чрез нас тази информация до голяма степен се получи сред цивилното население", разказа спомените си за събитията преди 33 години генерал Димитров.


404
Още от Страната
ИДИЛ, вербовки... България е по-близо до тероризма, отколкото изглежда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България имаше едни от най-модерните ракети и ПВО, които по нареждане на господарите от Вашингтон бяха нарязани на скрап. А сега купува от САЩ 50 годишни самолети, които стават единствено за скрап за 4 милиарда.
268
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 1989 г. българските ВВС са експлоатирали общо: 224 МиГ-21, 90 МиГ-23, 4 МиГ-25, 22 МиГ-29, 23 Су-22, 31 Су-25, 44 Ми-24, 18 Ми-8s всичко 460 машини. А днес при демокрацията нямат пари за керосин за учебни полити.
267
11
 
16
 
! Отговори
Krom преди 1 седмица
До войничетата да не - леле, ако те слушам ще реша, че не съм служил в БНА. "Модерната" армия се управляваше от фатмаци с шкембета до коленете, които брояха дните до пенсия за 12 фуражки с кинти. На занятие "морето" от танкове не можеше да запали половината, а 72-ките се пазеха за парад. Тея дето палеха, плуваха в масло и нафта. Чисто нови 30-40 годишни Джугани и Молотовки возеха "химическите разчети", облечени в "модерни въшкарници". Ей, смешник такъв, я ги говори тея некъде другаде...
266
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"една от най-боеспособните и модерно въоражени в Европа."


Мда......в Марица 1980 г. имаше модерни 122 мм. гаубици от 1944 г, а в Крумовград танковете бяха Т-35 от войната......Ма троолене да става.
265
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Американският конгрес реши РБ да закупи от САЩ осем 50 годишни самолета F-16 за 4 милиарда.
264
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За това пък днес при евроатлантизма и демокрацията членката на ЕС има една разпасана сюрия която нарича армия, дори в крак не могат да маршируват, а САЩ продава на България за 4 милиарда 50 годишни морално остарели самолети да се бие с Русия - смях в залата!
263
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
" Преди 89та при соца в България имаше армия, една от най-боеспособните и модерно въоражени в Европа. "И нищо подобно, но уважавам мнението на бивш зКпЧ.
262
3
 
7
 
! Отговори
интересно защо преди 1 седмица
Дойче веле и другите свобнодни демократични медии на изнасят информация за заболелите след инцидента,за родени деца с деформаци, увеличаване на заболяванията в района - нищо, мълчание. Споменават се само жертвите на спасителните екипи на място. А такава информация има в статистиките на здравното министерство на Украйна. И самите украимци мълчат по въпроса, нито един не се е оплакал, че се е разболял от радиацията, нито че детето му е родено с увреждания - нищо. Много интересно..
261
14
 
11
 
! Отговори
войничетата да не преди 1 седмица
сядат .. не е имало никакви такива смешни заповеди. Преди 89та при соца в България имаше армия, една от най-боеспособните и модерно въоражени в Европа. Има химически войски, следи се за радиация, за всяка отделна ситуациа има бойни разчети, ако има радиация се действа според разчетите без да се чака никаква заповед от министъра .Но никаква радиация не е имало нито в България, нито в Европа, нито в района на инцидетна, всичко е било туширано веднага след аварията, и жертвите са от там.
260
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само един СУ-35 ще попилее и осемте остарели ламарини за няколко минути, те дори няма да разберат какво е станало. Но това никога няма да стане, нито един български пилот няма да излети на бойна мисия и то срещи Рисия с такава 50 годишна каруца за 4 милиарда.
259
14
 
17
 
! Отговори
Лайняните комунета преди 1 седмица
Се скриха на 1 ви май защото ги беше страх от дъжда

А ние марширувахме и се чудехме Що трибуните са празни

Смърт на изродите! До 9то коляно!
258
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От САЩ идват чисто ново 50 годишни модернизирани F-16 за 4 милиарда.
257
11
 
9
 
! Отговори
привет от Германия преди 1 седмица
България кога ще поиска компенсации за хилядите заболели от рак ?!
Това ,че руските технологии са с ниско качество не означава ,че русия е невинна за екологичните катастрофи които предизвиква ! Без значение дали АЕЦ е в русия или в друга държава , щом е построена от руснаците ,значи руснаците трябва да плащат обезщетения при аварии и последвали еко катастрофи !
256
11
 
11
 
! Отговори
привет от Германия преди 1 седмица
Тогава Тодор Живков се осмелява да каже - докато ние чакахме злото да дойде от НАТО , то все че дойде от брато !
Руските некадърници ако имат поне малко съвест ,няма да строят АЕЦ ! С тази ниска технология не са за АЕЦ , застрашават света от екологична катастрофа !
255
6
 
9
 
! Отговори
Krom преди 1 седмица
До Анонимен 250 - така ли, викаш? Ти експерте на колко години беше тогава? Защото аз много ясно си спомням закритите ЗиЛ-ове с които се изземаха от пазара Димитър Петков от бабите марулки като чемширчета и други свръх-размерни зеленчуци. Нищо викаш не е изземано, защото не се е наложило? А правешкия Колобок със селски привкус защо се беше покрил по време на "спонтанната 1 Майска манефистация"? Какви лъжливи душички стееее!
254
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГЕРБЕРИТЕ ПО МНЕНИЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ОТКРАДВАТ ПО ДЕСЕТ МИЛИАРДА НА ГОДИНА, ТОВА СА ДВЕ БЕЛЕНЕТА, ДВЕ ЦЕНТРАЛИ НА ГОДИНА. ЗАТОВА СЕГА ПИШАТ ГЛУПОСТИ, ТАКА КРАДЦИТЕ ВИКАТ НЕ НИ ГЛЕДАЙТЕ ЧЕ ГЕПИМ ПО ДЕСЕТ МИЛИАРДА, ВИЖТЕ ИВАНЧЕВА НЕ Е ВЗЕЛА 50 ХИЛЯДИ, ДА Я НАКЛЕВЕТИМ ПЪК ЩЕ Я ОПРАВДАЯТ ВАЖНОТО И ДА ПРОДЪЛЖИМ ДА ЛЪЖЕМ ЛЕЖИМ И КРАДЕМ. ПОСЛЕ ЩЕ НАБЕДЯТ ДРУГ ТРЕТИ И ТАКА КРАЖБАТА ПРИ ТОЯ КРЕТУНО-КРЕТЕНСКИ НАРОД СЕ ПРИЕМА ЗА НОРМАЛНО НЕЩО.
253
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
При Станишев нямаше достатъчно за крадене на олигархията, платените им вестници и радия оплюха Станишев и дойде доста по-крадливата власт, а че е по крадливата се вижда защото от нея са доволни вестниците и телевизииите на крадците. И ПОНЕЖЕ ИСКАТ ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА КРАДАТ МАКСИМАЛНО СЕГА ЧЕРНОБИЛ ЧЕРЛНОБИЛ - ДНЕШНИЯТ ЧЕРНОБИЛ СА ПЕЕВСКИ, ПРОКОПИЕВ ВАРНЕНСКИТЕ ОЛИГАРХОСОБСТВЕНИЦИ НА САЙТОВЕ И ТЕЛЕВИЗИИ - ПРОСТИТЕ И ТЪПИ ЗАБОГАТЕЛИ ОТ ПРЕСТЪПНА ДЕЙНОСТ МУТРИ И ТЕМЧ ПОДОБНИ ГЕРБЕРСКА ***
252
5
 
19
 
! Отговори
истината за Русия преди 1 седмица
Комунизмът убива.
251
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пишат се такива статии, плаща се за такива фалшиви филми, на които даже в Германия се подиграват, обявиха че филма е ФАЛШИВ пропагандно фалшив, тука в капитал и дневник безродниците величаят филма.
2006 Румъния 35 стандарта покупателна способност на човек днес 63, управляват леви, а олигархията им прави съдебни процеси като на Иванчева, тук 2006-37-2008 43, 6 нагоре, а при ГЕРБ до сега по нула един на година та 49. ЕЙ ТОВА ПРАВЯТ ДЕСНИТЕ ФАШИСТИ, СЪСИПВАТ СИ РОДИНАТА РУМЪНИЯ НИ ИЗПРЕВАРИ.
250
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Природата и човешкият организъм имат естествена способност за самопречистване. Една минимална естествена радиация съпътства човечеството. Във водата на селото на баща ми навремето беше открит уран, защото в землището има естествено находище на уранова руда. Критично става, когато радиактивното замърсяване прескочи определени прагови значения. Тогава трябва да се изземе повърхностния почвен слой, да се унищожат заразените пâртиди храни и т.н., за да не се получи епидемия от лъчева болест. В България пораженията бяха минимални и не се наложи да се взимат такива мерки