"Карта българин" - за живеещите в чужбина без BG гражданство

ВМРО предлага по-лесен достъп до България със законови промени
Обновена: 13 юни 2019 20:40 | 13 юни 2019 13:16,
25
"Карта българин" - за живеещите в чужбина без BG гражданство
Снимка: архив, БулФото

Нов тип личен документ - "Карта българин", ще дава възможност на сънародниците ни зад граница да пребивават у нас, да работят и да учат. Това предлагат от ВМРО с промени в Закона за българските лични документи.

Със закона се цели лицата от български произход, които са в Украйна, Молдова, Македония, Албания, Сърбия например, да имат по-лесен достъп до България. Право да кандидатстват за новия личен документ ще имат хора, които живеят зад граница, но нямат българско гражданство.

"Идеята е наистина да подпомогнем сънародниците ни зад граница, защото има проблеми с получаването на българското гражданство, чака се с години. Затова сме разработили този закон по подобие на Полша и Гърция, кръстили сме документа "карта българин". Всички лица от български произход, които жиеят зад граница и нямат българско гражданство, имат право да кандидатстват за такава карта, да я получат до 3 месеца. Тя ще им даде право да работят и учат в България, да пребивават трайно, да живеят у нас. Това ще допринесе за решаването на тежката демографска криза, ще привлечем повече българчета в средното и висшето образование и повече българи от чужбина да работят у нас", обясни Юлиан Ангелов.

Той добави и че новият личен документ ще позволи да се пътува безвизово, тъй като в някои държави наши сънародници чакат с месеци за виза, за да могат да дойдат в България. "Карта българин" ще облекчи и тези, които са загубили българското си гражданство, тъй като държавата, в която живеят, не разрешава двойно гражданство.

Ангелов обаче подчерта, че новият личен документ не се равнява на българско гражданство и хората няма да могат да гласуват или да пребивават на територията на ЕС.

Според предложението на ВМРО сънародниците ни зад граница ще могат да подават документи за "карта българин" в консулските служби в чужбина, а срокът на документа ще е бъде 10-годишен.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Карта "българин" звучи като порода булдог. Оле мале какви умове си имаме!
20
0
 
5
 
! Отговори
Iozeff преди 4 години
Кой ли би си взел такава карта?Тези патриоти са доста глупави!
19
1
 
7
 
! Отговори
Osama The Bulgarian преди 4 години
"Патриот е, душа два за наука за свобода,ала не свойта братя, а вашата!"
18
1
 
6
 
! Отговори
Българин от Пакистан преди 4 години
Тая карта пак ли ще струва 5 хилки като пашапортите или ще е по-евтина?
17
0
 
1
 
! Отговори
Superpass Project преди 4 години
Новият документ не се равнява на гражданство, ще се пътува безвизово с него, ще дава възможност да се ползва от хора загубили гражданство, защото живеят в държави, в които не се позволява двойно гражданство!?!?!Браво, току що решихте миграционните, имиграционните и емиграционните проблеми на цяла една планета!Юлиан Ангелов, Вие за Генерален Секретар на ООН ли се кандидатирате?Или нахвърляме тука едни идеи, тип Самоличноста на Борн и квото стане.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се приеме този закон за (побьлгаряването)което го иска партия вмро това означава че повечето ще станат бьлгари за да могат да пьтуват кьм европейския сьюз и кьсметлиите сигора като вземат Бг псспортите и 5 минути няма да отделят и по едно кафе да изпият в Бьлгарска земя каракачане!
15
1
 
8
 
! Отговори
Шао преди 4 години
Ама те тичат да дойдат в България. Нямат търпение.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва нещо да продават, нещо патриотично да продават.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма разлика между ВМРО и ДПС, важно е обръчите да са около тях, а за ВМРО-то трябва май да са по големи /войводата трябва да е с XXXL /
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само преди 2-3 дена имаше новина,че хиляди млади българи се връщат от странство,много интересно противоречие има в двете новини,нали!?
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Успешен бизнес не се изоставя току така.
10
1
 
15
 
! Отговори
Фантом преди 4 години
Ще дойдат милиони българи,ако крадливата управляваща шайка напусне страната
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВМРО определило ли е цената под масата на документа "карта българин"?
8
3
 
19
 
! Отговори
парични патриоти преди 4 години
Видяха, че гласовете на българите спадат и търсят да купят нови избиратели от чужбина.
7
5
 
17
 
! Отговори
Шкембе четник преди 4 години
Абе родината на прабългарите според модерния прочит не беше ли някъде в съвременен Афганистан? Правете сметка колко потенциални българи могат да дойдат легално от там с тази карта!
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви ще са критериите за издаване на такава карта?
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със сигурност българите, родени в друга държава ще се избият за такава карта. Особено ако е западно европейска. Вероятно всички си мечтаят да дойдат и да работят за 600-700 лв.
4
1
 
17
 
! Отговори
една цел преди 4 години
Една цел има шопара---да намери начин пак да взема пари, за да направи дори и шиптарите "цисти българи"....И за този *** гласуват толкова хора,....защо не се изненадвам, че растението тиква ни командва. Та нали конят на Калигула е станал сенатор в древния РИМ.
3
1
 
13
 
! Отговори
V преди 4 години
Според мен това се прави за индийските ай ти специалисти от български произход :) А и за мароканците дето бачкат в язаки :))) И те така са доказано българи :)))
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шкембе с и търси роми да ги заceли тука в Румъния има много роми всичките чакат за карти пък немат пари за паспорти отнякъде трябва да се краде.