Радев опроверга Борисов: Одобрение към свършеното? Грешка!

Президентът смята, че с изхарчените пари можело да се направи повече
Обновена: 13 юни 2019 12:48 | 13 юни 2019 12:20, Веселина Йорданова
157

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"За разлика от други политици, не изнасям българските проблеми зад граница, но ако някой разчита в това одобрение към българското правителство, греши". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след участието си в Шестия световен конгрес на информационните агенции.

Радев коментира така думи на премиера Бойко Борисов, че президентът промотира свършеното от правителството при посещенията си в чужбина.

Още по темата
"Подкрепям добрите намерения на правителството, но при изхарчени огромни европейски и национални средства резултатите са далеч от възможното и очакваното, като обем и най-вече като качество", посочи президентът.

Той коментира решението за 1 лв. партийна субсидия на глас с думите, че проблемът не е в самото финансиране, а да има механизъм, който да третира еднакво партиите.

"Виждате, че в България управляващите партии нямат нужда от субсидии, те се финансират директно от властта, правят го по начин, по който не се и крият", каза той и допълни, че субсидията е необходима най-вече на опозицията, която "едно такова решение задушава точно преди местните избори".

Държавният глава призова да се спре със спекулациите, че спира АМ "Хемус" и инфраструктурното развитие на страната. Радев подчерта, че ветото му върху промените в Закона за държавната собственост и последвалото сезиране на Конституционния съд не се отнася за националните обекти. Крайно време е да разберат разликата между национални обекти и обекти с национално значение, посочи той.

"Аз съм най-големият поддръжник на АМ "Хемус", заяви президентът и попита след като преди 10 години премиерът е обявил магистралата за приоритет, колко километра са изградени и отчуждени. "Като не могат да се справят, президентът ли е виновен?", попита той.

В отговор на въпрос държавният глава каза, че следи с тревога процесите в БСП.

"България не трябва да остава без политическа опозиция, защото това ще бъде пагубно за демокрацията. Процесите в БСП крият такъв риск, затова ги следя с тревога. Ако това се случи, упражняването и консумирането на властта в България остава без коректив, а много опозиционно настроени хора ще трябва да търсят друго решение", каза Радев.

Според Румен Радев трябва да помагаме най-много на Северна Македония по пътя й към европейско членство, но и да следим европейските критерии да се изпълняват.

Пред участниците в конгреса по-рано държавният глава изтъкна, че хората изпитват остър дефицит от навременна, обективна и достоверна информация. Той смята, че тази тенденция ще се задълбочава.

Румен Радев добави, че бумът на социалните медии помита установените алгоритми за събиране, придобиване, обработка, анализ и разпространение на информацията. Растящите финансови проблеми пред професионалните агенции и медии водят до политически и икономически зависимости и до подкопаване на професионалните и етичните стандарти.

"Днес истината често се дави в море от фалшиви новини. Бързината взема превес пред достоверността", изтъкна Румен Радев. По думите му разрушителният ефект на информацията вече може да бъде по-голям от този на бомбите и ракетите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
34
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 112 АнонименЗа цвеклото верно се засегнах, щото таз год. експериментирам с червеното /кръвното цвекло - нали ори, ори, ори кат няма прокопсия плюл съм в тази орисия! :)) т.с презрение към труда, Gardeners` World - BBC, културата различна от бг фолклор за ратаи! Отношение, кво да праим!?! :))пп за друго немога да се засегна от писанията щот си твърде далеч от реалността!
103
11
 
53
 
! Отговори
Я па ти преди 4 години
Радев е пич,а боби- ка.
102
29
 
62
 
! Отговори
льотчика президент преди 4 години
Просто нормалните хора недоумяват, льотчика президент на България ли е или на някоя съветска република ?
101
12
 
51
 
! Отговори
смях в залата преди 4 години
Всъщност Тодор Живков беше къде по-голям политик от Радев.Помните ли как ехидно ги наричаше Големия Брат?И те милите как смешно се надуваха?
100
28
 
55
 
! Отговори
Руми е много ядосан преди 4 години
Руми Радев е много ядосан, защото загуби комисионните, които му бяха обещали за Грипен.
99
8
 
45
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 107 Анонименнад 2 000 000 българи н--------------Ей, над 2 000 000 българи гласуваха за Радев!
98
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като прочета омразата с която пишат и веднага разбирам че са на хранилка на ППО.
97
2
 
37
 
! Отговори
:)) преди 4 години
Защо бг шваин не е привлечен от РУмен Радев, м? Та дори грухти по минаващият самолет!пп. подобни се привличат - закон още от древността в Египет
96
25
 
57
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
Можело повече?!?! Какво повече?Всъщност *** Нинова направи показно какво би се случило на България ако мечтите на съпруга на Деси се бяха сбъднали.Румен се оказа една несбъдната мечта на Путин.Слаб президент в България, неуспешен шпионин на Русия. Провал от където и да погледне човек.
95
19
 
63
 
! Отговори
Тръмп преди 4 години
България ще се оправи ,когато обяват БСП извън закона.
94
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей има ли някой работодател от Сливен тука да ми предложи някаква работа
93
15
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 94 nas "нашият народен президент постоянно клони..." - точно към народа. И точно това ми харесва. А че набивал канчето на самозабравили се вагабонти - да им го набива. И Брюксел сочи, че в България няма осъдени корупционери от висшия ешалон на властта, така че нещата са очевидни за цяла Европа. Далаверите са много - и с Виваком и БТК, и с Булгартабак, и с миноритарните държавни дялове подарени на електропазпределителните дружества, и с разни гинки, и с източването на европейските фондове. В България мафията си има държава
92
32
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов, колкото направи... Срещу тебе да бяга няма да го стигнеш. Недей забравя, че ние те сложихме на тоя пост. Съобразявай се като говориш. Това е държава и целия свят следи, какво се говори.
91
20
 
48
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Плаааача за троловете плюещи Р.Умен Радев!пп. нежелая да повярвам, че в БГ величаят, па и оди пишатза при.мата ББорисов, а оплюват Аса, Личността Р.Умен Радев! ппп. дали някой знае притчата за срещата на двамата майстори / на четката и на меча/ от РаджаЙога, м?
90
16
 
41
 
! Отговори
nas преди 4 години
До Анонимен 93.Коментара ми не е свързан с каквото и да е послание, а изцяло фокусиран върху политическата принадлежност към която нашият народен президент постоянно клони... А изказванията му са не помалко популистки от тези на борисов.. Бих казал че са си лика прилика
89
19
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 92 nas поведението и посланията на президента са много сериозни и смислени, и аз напълно ги приемам. Ако на теб не ти харесват, това си е твоя работа. А борисов прави поредния си популистки ход този път с цел да ликвидира опозицията
88
20
 
49
 
! Отговори
nas преди 4 години
"За разлика от други политици, не..... " - Този цитат говори сам по себе си достатъчно.... не съм фен на герб, но и не съм фен на бсп мисля, че този ни президент очевадно не може да избяга от политическата си принадлежност президентът не трябва да е представител на никоя партия и не може да се оприличава с прозвището политик...
87
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 89 Президенството има бюджет от 2 милиона лева, каскет, а за пенсиите трябват от един милиард лева нагоре
86
19
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека Борисов каже колко пари получава партията герб от немски фондации като "Ханс Зайдел". Всеизвесстно е че баварската ХСС създаде Геpб с тлъсти финансови инжекции
85
20
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
президентската институция у нас има чисто паразитен характер ... от екскурзия на екскурзия със свитата съветници на хранилката ... а с тия пари можеха да оправят пенсионния фонд дето същите другари изпапаха