Радев опроверга Борисов: Одобрение към свършеното? Грешка!

Президентът смята, че с изхарчените пари можело да се направи повече
Обновена: 13 юни 2019 12:48 | 13 юни 2019 12:20, Веселина Йорданова
157

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"За разлика от други политици, не изнасям българските проблеми зад граница, но ако някой разчита в това одобрение към българското правителство, греши". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след участието си в Шестия световен конгрес на информационните агенции.

Радев коментира така думи на премиера Бойко Борисов, че президентът промотира свършеното от правителството при посещенията си в чужбина.

Още по темата
"Подкрепям добрите намерения на правителството, но при изхарчени огромни европейски и национални средства резултатите са далеч от възможното и очакваното, като обем и най-вече като качество", посочи президентът.

Той коментира решението за 1 лв. партийна субсидия на глас с думите, че проблемът не е в самото финансиране, а да има механизъм, който да третира еднакво партиите.

"Виждате, че в България управляващите партии нямат нужда от субсидии, те се финансират директно от властта, правят го по начин, по който не се и крият", каза той и допълни, че субсидията е необходима най-вече на опозицията, която "едно такова решение задушава точно преди местните избори".

Държавният глава призова да се спре със спекулациите, че спира АМ "Хемус" и инфраструктурното развитие на страната. Радев подчерта, че ветото му върху промените в Закона за държавната собственост и последвалото сезиране на Конституционния съд не се отнася за националните обекти. Крайно време е да разберат разликата между национални обекти и обекти с национално значение, посочи той.

"Аз съм най-големият поддръжник на АМ "Хемус", заяви президентът и попита след като преди 10 години премиерът е обявил магистралата за приоритет, колко километра са изградени и отчуждени. "Като не могат да се справят, президентът ли е виновен?", попита той.

В отговор на въпрос държавният глава каза, че следи с тревога процесите в БСП.

"България не трябва да остава без политическа опозиция, защото това ще бъде пагубно за демокрацията. Процесите в БСП крият такъв риск, затова ги следя с тревога. Ако това се случи, упражняването и консумирането на властта в България остава без коректив, а много опозиционно настроени хора ще трябва да търсят друго решение", каза Радев.

Според Румен Радев трябва да помагаме най-много на Северна Македония по пътя й към европейско членство, но и да следим европейските критерии да се изпълняват.

Пред участниците в конгреса по-рано държавният глава изтъкна, че хората изпитват остър дефицит от навременна, обективна и достоверна информация. Той смята, че тази тенденция ще се задълбочава.

Румен Радев добави, че бумът на социалните медии помита установените алгоритми за събиране, придобиване, обработка, анализ и разпространение на информацията. Растящите финансови проблеми пред професионалните агенции и медии водят до политически и икономически зависимости и до подкопаване на професионалните и етичните стандарти.

"Днес истината често се дави в море от фалшиви новини. Бързината взема превес пред достоверността", изтъкна Румен Радев. По думите му разрушителният ефект на информацията вече може да бъде по-голям от този на бомбите и ракетите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
18
 
59
 
! Отговори
Silas преди 4 години
Равно отдалечения от партиите президент пак плаче за БСП то.Не може да се откъсне от ***,че Решетников ще му свие сърмите.
83
27
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радефф, а ти какво направи за 2 години (11 000лв. заплата) освен да критикуваш???
82
11
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спокойно, имат избор! Пак ще хванат гората!
81
21
 
62
 
! Отговори
Психодиспансер преди 4 години
Радев след визити в Москва е забременен от нови идеи и възгледи. Деси ? ;)))
80
27
 
60
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 4 години
Герберасти пак сега разбесняхте? Май Радев бръкна в душичките Ви и истината не е приятна?
79
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гладно се не трае! До есента ще останат наполовина!
78
13
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега без субсидии ще видим колко червени сте!
77
23
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев пак е неадекватен. Хубаво бе разбрахме че не харесваш Борисов. Ама и ни не харесваме Иво Христов и Нинова, които ти пък смяташ за безценни.... Седнете си на задниците и свършете нещо конкретно за България - заедно!!! Аман от *** разправии
76
15
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде Нинова на коня и пайдус! Следващия другар е Радев! Без субсидии ще се молите на Гергов май!
75
14
 
59
 
! Отговори
:) преди 4 години
Със субсидия от 1лв на пилота му мина мерака да прави партия.
74
2
 
52
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
30 години не разбрах защо разговорите винаги се свеждат до междуличностно ниво , а не се говори за по-доброто управление на държавата. Така можем да си във въздуха още 1000 години без да напреднем и една йота.
73
8
 
45
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Президентът смята, че с изхарчените пари можело да се направи повече.Да, но живеем в днешна България !
72
19
 
54
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Одобрението на товарищ Радев е като слънцето и въздуха за всяко живо същество ... По този повод Бат Бойко ще си го премести в другия ... !!!
71
17
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще гледате тази година Бузлуджа през крив макарон! Хахахаха!
70
17
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия два милиона и кусур от референдума ще гласуват пак...за Бойко! Мачкай Бойко!
69
21
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко има кoмплeкc от Радев то се вижда Румен е силен aлфa мъжкap
68
14
 
53
 
! Отговори
Чикън преди 4 години
В ГЕРБ има по-червени и от БСП, ама кво да се прави парите са там. Който слушка получава - а, то точно като преди 89-та.
67
16
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов с един ход им отряза опашките! Сега се вижда колко пари струват! Почнаха да плачат за субсидии другарите! На ви сега телевизия! Хахахаха!
66
13
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПИТАНЕСпор няма, кусури има.Ако БСП евентуално беше спечелила изборите всичко щеше да е наред ли?Щяхме сме цъфнали и вързали ли?По-скоро залагам за 3000лв/$ ако БСП се докопа до власт.
65
11
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президента ви почна да плаче за субсидиите! А сега прави партия другарю!