Радев опроверга Борисов: Одобрение към свършеното? Грешка!

Президентът смята, че с изхарчените пари можело да се направи повече
Обновена: 13 юни 2019 12:48 | 13 юни 2019 12:20, Веселина Йорданова
157

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"За разлика от други политици, не изнасям българските проблеми зад граница, но ако някой разчита в това одобрение към българското правителство, греши". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след участието си в Шестия световен конгрес на информационните агенции.

Радев коментира така думи на премиера Бойко Борисов, че президентът промотира свършеното от правителството при посещенията си в чужбина.

Още по темата
"Подкрепям добрите намерения на правителството, но при изхарчени огромни европейски и национални средства резултатите са далеч от възможното и очакваното, като обем и най-вече като качество", посочи президентът.

Той коментира решението за 1 лв. партийна субсидия на глас с думите, че проблемът не е в самото финансиране, а да има механизъм, който да третира еднакво партиите.

"Виждате, че в България управляващите партии нямат нужда от субсидии, те се финансират директно от властта, правят го по начин, по който не се и крият", каза той и допълни, че субсидията е необходима най-вече на опозицията, която "едно такова решение задушава точно преди местните избори".

Държавният глава призова да се спре със спекулациите, че спира АМ "Хемус" и инфраструктурното развитие на страната. Радев подчерта, че ветото му върху промените в Закона за държавната собственост и последвалото сезиране на Конституционния съд не се отнася за националните обекти. Крайно време е да разберат разликата между национални обекти и обекти с национално значение, посочи той.

"Аз съм най-големият поддръжник на АМ "Хемус", заяви президентът и попита след като преди 10 години премиерът е обявил магистралата за приоритет, колко километра са изградени и отчуждени. "Като не могат да се справят, президентът ли е виновен?", попита той.

В отговор на въпрос държавният глава каза, че следи с тревога процесите в БСП.

"България не трябва да остава без политическа опозиция, защото това ще бъде пагубно за демокрацията. Процесите в БСП крият такъв риск, затова ги следя с тревога. Ако това се случи, упражняването и консумирането на властта в България остава без коректив, а много опозиционно настроени хора ще трябва да търсят друго решение", каза Радев.

Според Румен Радев трябва да помагаме най-много на Северна Македония по пътя й към европейско членство, но и да следим европейските критерии да се изпълняват.

Пред участниците в конгреса по-рано държавният глава изтъкна, че хората изпитват остър дефицит от навременна, обективна и достоверна информация. Той смята, че тази тенденция ще се задълбочава.

Румен Радев добави, че бумът на социалните медии помита установените алгоритми за събиране, придобиване, обработка, анализ и разпространение на информацията. Растящите финансови проблеми пред професионалните агенции и медии водят до политически и икономически зависимости и до подкопаване на професионалните и етичните стандарти.

"Днес истината често се дави в море от фалшиви новини. Бързината взема превес пред достоверността", изтъкна Румен Радев. По думите му разрушителният ефект на информацията вече може да бъде по-голям от този на бомбите и ракетите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
12
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съгласен.Имаме нужда от президентска република.Ако случайно дойде нов плевньо бързо може да го импийчнем и да изберем друг мажоритарно.По малко зависимости и персонална отговорност .С партиите няма бъдеще.
43
12
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя се прави на луд,а и нас ни прави на луди! Човече, тази партия 12 пъти печели избори,ти искаш или не искаш даде мандат за съставяне на правителство точно на тази партия! Какво трябва да стане,за да спреш с агитацията си? Дванадесет пъти губите избори!!!
42
22
 
54
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Този човек показа нагледно на мутристан какъв трябва да е достойния български държавник. Вдигна високо летвата и просто трябва време оФчия български народ да разбере че му трябва пастир а не вълци да водят стадото му. Шапки долу пред истинския БЪЛГАРСКИ генерал. Достойния син на народа ПРЕЗИДЕНТА Радев.Останалата политическа шльокавица да се сниши и скрие от срам и позорно да мълчи и изпълнява препоръките на патриота Радев. Толкоз по въпроса!
41
24
 
49
 
! Отговори
Гугъл преди 4 години
Днес въведох в Гугъл рождения ден на Боко Тиквата и познайте какво видях...Да, самият Той. Лидерът на Балканите, известен в цял свят като една тиква. Та, за 60 г. това растение постигна нещо забележително: С интелект на абориген, знания на първолаче, манталитет и култура на герой на Алеко, той управлява като ЦАР една държава с 1300г. история. Браво на растението и срам за населението.
40
14
 
44
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
До Долу БКП!!! "Долу БКП"?Ама ти сериозно ли?Ми то е все едно да кажеш Долу ГЕРБ!Там повечето са комунисти,дори Бащицата е още от БКП и си е запазил партийната книжка като кръщелно свидетелство!
39
19
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че го има Радев че иначе герб съвсем щяха да забалтачaт държавата
38
15
 
41
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 4 години
Г-н Радев има изключително правилна мисъл която се появява в точният момент! Защото Г-н Радев е изграден като личност от безкрайна мъдрост и справедливост! Та той е толкова мъдър че дава съвети дори на самия себе си. Г-н Радев е правилният кормчия на кораба България. Заедно с БСП на палубата разбира се. Герб в трюма!
37
15
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не става от тоя. И от самолети даже не разбира. Язък че е пилот. ...Процесите в БСП били тревожни. Защо бе? То сигурно и в други партии е тревожно. Ама за тях нищо не казваш.
36
16
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо Радев използва държавни пари за да се среща с любовницата си в Москва
35
16
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може и да не изнася българските проблеми зад граница,но затова пък изнася простотиите на втората си жена много охотно и усмихнато.
34
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пич, не че нещо, *** какво точно си направил ти за България откакто си президент ?! Освен да говориш за Русия с повод и без повод.....
33
15
 
39
 
! Отговори
дядо Поп преди 4 години
бойко методиев борисов-Бехар...................
32
16
 
56
 
! Отговори
Избирател преди 4 години
Радев не разбра нито веднъж (или не пожела да разбере), че Борисов много пъти добронамерено му подаде ръка в името на единството, за което президентът така обича да говори. Същият е като ментора си Нинова - все с рогата. Надявам се, че и като нея ще приключи. Въпросът е как ще го изтърпим още 2,5 години. На мен лично ще ми е много трудно.
31
14
 
43
 
! Отговори
ЗНАЕТЕ ЛИ преди 4 години
Знаете ли защо на Борисов Прякора му е *пунта мара* ?Един Писател го описа в Книга , писателя го разстреляха от Службите .Но книгата я има - свидетел описва началото на Борисов на Магурата и Ограбване на Турски Граждани на Църна Маца и Драгоман .
30
24
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев е велик президент и мaчка герб-мафиятa !
29
17
 
56
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До Анонимен 20Гафове правят Радев и БСП. Затова ОТНОВО загубиха изборите. За 11-и пореден път. Червените кacкети, е крайно време да разберете, че никога повече няма да управлявате тази страна.
28
22
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев е пълно разочарование. Какво очакваха хората от него? Да излезе и да каже мъжката кратко и ясно: баста, няма ляво, няма дясно, стига кражби и злоупотреби, аз представлявам хората и съм техен гарант, ако пък не щете - излизам на улицата с народа като румънският президент! Точка! Вместо това логорейства с разни засукани тиради; подг..зува на БСП, мазни се на Кремъл; набутва ни разни бутикови самолетчета, сега пък друг безумен и скъп проект; сплетничи с политиците. Просто НЕ-СТА-ВА!
27
20
 
52
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Простоватия Бойко се зарадва преждевременно, но Радев пак му развали настроението с точна критика.
26
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я, плювалниците да се изкажат по съдържанието на казаното, а не за цвета на чорапите му!
25
17
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквата беше свикнал когато роската беше президент и дума не обелваше за гафовете му. Десет години сам се хвалеше чрез натиск над медии и президент, а сега Радев му разваля рахата.