Радев опроверга Борисов: Одобрение към свършеното? Грешка!

Президентът смята, че с изхарчените пари можело да се направи повече
Обновена: 13 юни 2019 12:48 | 13 юни 2019 12:20, Веселина Йорданова
157

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"За разлика от други политици, не изнасям българските проблеми зад граница, но ако някой разчита в това одобрение към българското правителство, греши". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след участието си в Шестия световен конгрес на информационните агенции.

Радев коментира така думи на премиера Бойко Борисов, че президентът промотира свършеното от правителството при посещенията си в чужбина.

Още по темата
"Подкрепям добрите намерения на правителството, но при изхарчени огромни европейски и национални средства резултатите са далеч от възможното и очакваното, като обем и най-вече като качество", посочи президентът.

Той коментира решението за 1 лв. партийна субсидия на глас с думите, че проблемът не е в самото финансиране, а да има механизъм, който да третира еднакво партиите.

"Виждате, че в България управляващите партии нямат нужда от субсидии, те се финансират директно от властта, правят го по начин, по който не се и крият", каза той и допълни, че субсидията е необходима най-вече на опозицията, която "едно такова решение задушава точно преди местните избори".

Държавният глава призова да се спре със спекулациите, че спира АМ "Хемус" и инфраструктурното развитие на страната. Радев подчерта, че ветото му върху промените в Закона за държавната собственост и последвалото сезиране на Конституционния съд не се отнася за националните обекти. Крайно време е да разберат разликата между национални обекти и обекти с национално значение, посочи той.

"Аз съм най-големият поддръжник на АМ "Хемус", заяви президентът и попита след като преди 10 години премиерът е обявил магистралата за приоритет, колко километра са изградени и отчуждени. "Като не могат да се справят, президентът ли е виновен?", попита той.

В отговор на въпрос държавният глава каза, че следи с тревога процесите в БСП.

"България не трябва да остава без политическа опозиция, защото това ще бъде пагубно за демокрацията. Процесите в БСП крият такъв риск, затова ги следя с тревога. Ако това се случи, упражняването и консумирането на властта в България остава без коректив, а много опозиционно настроени хора ще трябва да търсят друго решение", каза Радев.

Според Румен Радев трябва да помагаме най-много на Северна Македония по пътя й към европейско членство, но и да следим европейските критерии да се изпълняват.

Пред участниците в конгреса по-рано държавният глава изтъкна, че хората изпитват остър дефицит от навременна, обективна и достоверна информация. Той смята, че тази тенденция ще се задълбочава.

Румен Радев добави, че бумът на социалните медии помита установените алгоритми за събиране, придобиване, обработка, анализ и разпространение на информацията. Растящите финансови проблеми пред професионалните агенции и медии водят до политически и икономически зависимости и до подкопаване на професионалните и етичните стандарти.

"Днес истината често се дави в море от фалшиви новини. Бързината взема превес пред достоверността", изтъкна Румен Радев. По думите му разрушителният ефект на информацията вече може да бъде по-голям от този на бомбите и ракетите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев се среща с Путин.Радев се среща със Си Дзинпин.Радев награждава Ерик Рубин...На някой нещо да не му харесва дотук?Между другото критикувал някой порядки в управляващата партия в БГЩо ми се струва че това са съвсем нормални неща.
123
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам платените защитници на Шайката са се развихрили..Явно сянката на Радев не ви дава покой.Усещането за безнаказаност взе да се изпарява май...
122
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Харесва ми как ,когато се отвори дума за некадърност и корупция в ГЕРБ подскачат като че ли някой ги е споменал персонално
121
13
 
38
 
! Отговори
Мхм преди 4 години
Румба,излагаш се-трай си по-добре !
120
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГРОБ е организирана престъпна група за ограбване на народа!
119
2
 
50
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Пропуснах да добавя към "При строжа на магистралите,правителството на Борисов достигна съвършенството,много некачествено,но в замяна на това много скъпо"И най-вече дава възможност за безконтролни кражби в изключително големи размери.Тези строежи дадоха възможност на правилните лица,свързани с точните политически лица и структури да станат мулти-милионери с мулти -сметки в офшорни зони на екзотични дестинации.След тежките кражби те ще отидат на безкрайна почивка при свойте сметки
118
0
 
44
 
! Отговори
Фатмаков преди 4 години
До Анонимен 121Неграмотникът имам /в /предвид.Освен това,подлогът се точкува-пардон,членува.
117
9
 
41
 
! Отговори
Кара Качан преди 4 години
Вчера при фойерверки на Шабла и псевдовоенни учения,почина млад мъж,баща на две деца.Думба лумба да има и сланините да са живи и здрави.
116
12
 
52
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
При строжа на магистралите,правителството на Борисов достигна съвършенството,много некачествено,но в замяна на това много скъпо.Известно е,че магистралите по принцип се строят от Мафията.При нас магистралите са ориентирани в посока Изток-Запад,защото се явяват като част от военната структура на НАТО,за провокация спрямо Русия.До момента няма магистрала в посока Север-Юг,която да свързва България със средна Европа.
115
12
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фатмакка имам впредвид. Откога стана обидна думата, че я точкувате! Той човека я изпълни с обидно съдържание!
114
15
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Главния махнаджия на държавата пак се вживя в ролята си. *** сигурно се чувства в Рая - нищо смислено да не правиш, на всички кусури да намираш, че да те излъчват и по телевизията. Здравей мамо и тате на село, глейте дават ме по телевизора!
113
19
 
52
 
! Отговори
забележка преди 4 години
Може и да може повече, но това което е направил Бойко се вижда.Не така стои въпросът с пРезидента Радев.
112
15
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гьонсуратлъка няма спирка!Изхарчени " огромни " средства ,обаче неодобрявам постигнатото!Е как ще го одобри,ще обиди " опазицията"!Спонсор не се обижда,само се козирува!То си има ред бе другарю, процедури,проекти,а строителство на мащабни обекти не става за нула време!Нито е спряло,нито е лошо и освен това обхваща много населени места!При положение ,че дълги години нищо не е правено ,постоянно ще излизат необходими неща ,къде реконструкция,обновяване ,детски градини,пречиствателни станции и т.н.
111
10
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аха,значи партиите на власт се хранят с власт ,не им трябват субсидии,а тези които не са ,са гладни за субсидии!Каква мисъл в полза на изкуфялата опозиция ,която храни от субсидията пропагандната телевизия,платени социолози , ТВ изяви и плюнки без неудобни въпроси," голямата"алтернатива от червени *** ,начело с народната избраница обвиняемата " алтернативна" перачка , Техноимпексовата шефка,обвиняемия .Овч. строил ги за предсрочни избори на всяка цена,ама найс!Радев продължава да се излага!
110
25
 
52
 
! Отговори
Радев=бай Тошо преди 4 години
Радев за жалост прилича на бай Тошо - срича, мънка, мрънка, чете трудно, няма ясна и собствена мисъл, не може да говори добре, използва кухи заучени фрази и произнася неправилно много думи. Жалко е, че не вървим напред, а се върнахме много, м ного sназад
109
16
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До гражданин Значи п лужека Плевнелиев ...силен президент ...а ? И затова не се яви за втори мандат ....3% .... ?
108
18
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Radev e ortodoks terorist na bg hazna.
107
28
 
57
 
! Отговори
Радев-фигурант преди 4 години
Радев-зелените чорапи се оказа един фигурант. Говори празни приказки и известни на всички истини като например , че спортът е полезен, небето е синьо и корупцията е вредна. И нищо истински важно и смислено не казва. Кому е нужен такъв президент ?
106
30
 
56
 
! Отговори
мааши на Русия преди 4 години
И на децата стана ясно , че руския ген. Решетников е сложил Нинова и Радев за да се обърнат срещу САЩ и ЕС . Другари много сте елементарни.
105
10
 
49
 
! Отговори
ПАРТИЕН ЛОЗУНГ преди 4 години
Ако искаш да ти помогне ГЕРБ, помогни си сам.