След Русия Радев обобщи: Срещу корупцията, за социален мир

Според президента страната ни изгражда мостове между региони и култури
Обновена: 13 юни 2019 11:04 | 13 юни 2019 11:03, Веселина Йорданова
74
След Русия Радев обобщи: Срещу корупцията, за социален мир
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев смята, че е необходим по-ефективен механизъм за глобална сигурност.

"Той трябва да обуздае изкушението от едностранни и силови действия, да привилегирова диалога и многостранната дипломация, която в последните години е поставена под натиск, да противостои на поляризацията и радикализацията", изтъква Радев в пост в профила си във Facebook, в който обобщава участието си в Петербургския международен икономически форум.

Още по темата
"На форума призовах участващите представители на бизнеса от цял свят да не изпускат възможността да инвестират в България. В последвалата дискусия с президента Владимир Путин постигнахме съгласие, че България и Русия следва да търсят възможности за развитие на стратегическото си партньорство в енергетиката и за адаптиране към промените в газовата карта на Европа и намалението на цената на природния газ", посочва той.

Според президента устойчивото развитие предполага преодоляването и предотвратяването на финансови кризи, а това означава по-прецизен контрол на финансовите пазари. Нужен е глобален консенсус срещу корупцията, която вече придоби трансграничен характер, срещу прането на пари и укриването на доходи и данъци, както и за ограничаването на офшорните зони. Убеден съм, че тези проблеми са добре познати на всички политически лидери и тук трябва да проявим воля, категоричен е Радев.

По думите му устойчиво развитие е невъзможно без сигурност и социален мир. "Именно липсата на сигурност и бедността гонят хората по пътя на миграцията и подхранват ксенофобските движения в приемните страни. Затова е необходим модел, който да гарантира сигурността и стабилността, инвестиции в икономиката, образованието и здравеопазването в страните на произход", изтъква президентът.

Според него участието му във форума като президент на седеммилионна България редом с двама от световните лидери - президентът Владимир Путин и президентът Си Дзинпин, както и с премиерите на Словакия и Армения, е било много силно послание за значимостта на една от най-силните идеи на устойчивото развитие, а именно, че то е достижимо само с приноса на всички държави.

Приемам моето участие и като признание за способността на България да изгражда мостове между региони и култури, заявява държавният глава.

Радев цитира и думи на революционера Гоце Делчев: "Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите".

"Един бележит гражданин на Санкт Петербург, академик Дмитрий Лихачов, наричаше родината ни „държава на духа“, защото от България Русия прие и получи своята писменост, от нашите земи към Русия дойде и християнската вяра и старобългарският църковнославянски език. Хилядолетие по-късно, през 1878 г., от Русия България получи свободата си, за която загинаха хиляди руски войници. Това ние, българите, никога не забравяме. Това е пример как здравата културна връзка надживява превратностите на епохите", посочва българският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
2
 
! Отговори
Баси преди 4 години
Toзи си няма и най-малка представа какви празни и кухи бръщолевения говори...все едно слушам реч от X конкрес на БКП...
61
4
 
2
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До наблюдателАко сте обективен, реалист изгледайте интервьото на Р. Радев как е работил във ВВС! След всеки полет са анализирали и наблягали на несъвършенствата като сремежа е бил следващият полед да е по добър от предишният! Или както казва Хайтов : По добре недоволен Човек, отколкото доволна ***! Явно критикарите срешу Радев харесват себе си и постигнатато от тях самите- критиките им са плод на дисхармонията в тях самите която им създава Президента с висиките си изисквания към резултатите,
60
4
 
5
 
! Отговори
наблюдател преди 4 години
Този пРезидент все повече се утвръждава като символ на лицемерието.
59
1
 
1
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите".--------------Съревнование, но културно!пп и кой твърди, че културното е емоционалното, м?
58
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гумен Гадев говори за социален мир при положение, че точно той с все сили се опитва да насажда конфликти по всички въпроси.Доста нагъл комунист.
57
2
 
2
 
! Отговори
Предложение преди 4 години
Предлагам да се отделим от всякакви съюзи и да си живеем изолирано и да развиваме България и да я направим Швейцария на Балконите.
56
0
 
3
 
! Отговори
присъединен преди 4 години
Защо трябва да се присъединяваш някъде.По-добре да управляват хора,които искат да направят живота на хората тук по-поносим ,а не да си чешат егото, а родата за всеки случай-в чужбина,да не и се случи случка.Който иска в чужбина-прав му път.Но цицане от тук за живот на родата в жужбина-ай сиктер.
55
3
 
8
 
! Отговори
asdoij преди 4 години
Много им е скучен президента на нашите пунти мари...Те си мислят че със спортни площадки ще бием Косово...няма как да стане без да мислиш сложно. Мързи ги да мислят нашите абуригеновци, затови си избират клоуна Борисов
54
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До истерикОК. те са отишли в америка на хубавото.Твоите деца къде са? В русия ли са?Защо тогава искаш да ни присъединяваш към русия?колко пари взе за това?
53
5
 
5
 
! Отговори
истерик преди 4 години
До Анонимена на боко бившата и щерката къде имат къще-в квартала ная богатите-Ел Ей.Снимки-колкото щеш.Радевите деца са в бг и майка им ги гледа,защото не се е омъжила за бившия на Деси Радева,както направи боковица с наследника на члена на политбюра А рабаджиев.Всичко си знаем,но се побъркахме и само си повтаряме,докато някои си гледат кефа за наша сметка.
52
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БЪЛГАРИЯ ТРЯБВАНа *** сина в Америка.На Радев, на жена му сина в Америка.А ние да сме се присъединявали към Русия.хахаха
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БЪЛГАРИЯ ТРЯБВАПишат ли ти внуците от америка байчо?Не знам за българин да има брат в Русия.Докато в Америка всеки има роднина.даже и ***.
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КараКанчеваВашите смотани протести ги знаем.Жалка работа.
49
1
 
2
 
! Отговори
Бивш пожарникар преди 4 години
До "КараКанчева" .Извинете пихте ли си сутрешните розови хапчета. Или имате и за след обяд.
48
1
 
3
 
! Отговори
айде бе преди 4 години
А защо не станем Швейцария на Балканите-кантон Герп и кантон-Останалите.Со тделно управление, плащане на данъци и бюджет?!
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като чу последните думи на Радев, разяреният поп Гундяев би с нагайкато по ушите неблагодарния крепостник..
46
5
 
6
 
! Отговори
КараКанчева преди 4 години
Другарю Борисов комунисте мой, рожденнико мазен !Днес обичаният те народ ще отбележи юбилея с поне ПЕТДЕСЕТ И ДЕВЕТ ......ПРОТЕСТА срещу ,,правителството на оставките" !
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При изказването си Радев направи и изключително удачно сравнение на световната политика със симфоничен оркестър. При което каза: " Идват нови диригенти всеки с нова партитура и даже не се здрависват с оркестрантите." И още в смисъл, че всеки глас в оркестъра има своя принос и трябва да бъде чут.
44
6
 
8
 
! Отговори
Янонимен преди 4 години
не могат да простят на Радев,че е безпогрешен пилот и знае английски.То само с конграчулейшън и цунки не става.И се почва-решетников,чорапи,***.сякаш вождът им не е носил зелени чорапки в школата.
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веско Маринов днес ще пее ли на юбиляра?!