Съседите у нас: Най-много е-винетки купуват от Турция, после от Румъния

Очаква се през лятото северната ни съседка да заеме първо място
5
Съседите у нас: Най-много е-винетки купуват от Турция, после от Румъния
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 184 хиляди е-винетки са продадени на румънски автомобили досега. От тях над 122 хиляди са за леки автомобили и над 62 хиляди - за тежкотоварни над 3.5 тона.

Това е станало известно по време на днешната инспекция на регионалния министър Петя Аврамова на Дунав мост при Русе, съобщиха от ведомството. Аврамова е проверила работата на служителите на Националното тол управление на входа от Румъния и се е информирала за функционирането на електронната система за таксуване в региона.

Общата стойност на продадените електронни винетки на румънски автомобили възлиза на над 4,7 млн. лв., което нарежда Румъния на второ място сред чуждестранните шофьори по продажби на е-винетки. Преди нея е Турция.

От февруари до началото на юни тази година инспекторите на Националното тол управление са проверили 15 520 румънски граждани, като са наложени 612 компенсаторни такси.

Служителите на ГКПП "Дунав мост" в Русе са информирали министъра, че румънските водачи предпочитат да купуват винетки от терминали за самотаксуване. За улеснение на пътуващите на пункта работят четири терминала и двe гишета за продажба на е-винетки, на които може да се плати и в брой.

В почивните дни с интензивен трафик се организират дежурства на служители на Национално тол управление, говорещи румънски език, които раздават информационни брошури на влизане в България.

"Със започването на летния сезон продажбите на електронни винетки ще се увеличават. Данните показват, че през миналата година Румъния заема първо място сред чуждестранните пазари по брой туристически посещения в България - 1 377 009, като спрямо 2017-та година се отчита ръст от 20,9 на сто", е коментирала Петя Аврамова.

Тя е подчертала, че особено през лятото - в Балчик, Албена, Златни пясъци, к. к. "Св. св. Константин и Елена" и "Слънчев бряг", традиционно идват много румънски гости, затова е добре водачите да използват всички канали за купуване на електронни винетки, като най-удобно е това да бъде направено през интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НаблюдателСкоро ще купуваме цялата територия барабар с раята по нея. Предлагам акче за декар и акче за глава *** ... искам да кажа рая!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В сайта на толл бг са заисани всички държави по света интересно мие колко винетки са закупени от Бахамските острови ? а Турция я търся точно 5 минути. Нали ит сециалистите ви бяха много кадърни.
3
0
 
5
 
! Отговори
тц, тц, тц... преди 4 години
нека да позная! Най-малко винетки купуват, например, от Австралия.
2
5
 
2
 
! Отговори
Пак спекулации преди 4 години
Румънците преминават през България на път за Гърция. Повечето винетки за за транзит.
1
5
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Ами ще купуват ами, джунгалите са 80 млн. вече.