Всеки трети българин в чужбина готов да се върне, но има условия

Проучването е сред хора, живеещи повече от 5 години извън България
13 юни 2019 19:10,
404
Всеки трети българин в чужбина готов да се върне, но има условия
Снимка: BulFoto

Социологическата агенция "Маркет Линкс" и неправителствената организация ДНК, създадена от телевизионните продуценти Иван и Андрей, представиха данните от мащабно проучване сред българите, живеещи в чужбина. Целта на изследването е да се разбере какво би накарало българите да се приберат в България и какви са пречките при вземане на решението да се върнат обратно.

Данните показват, че 35% от анкетираните българи обмислят да се върнат в България. Желаещите, сред установилите се извън страната за повече от 5 години да се завърнат са почти толкова, колкото тези, които са емигрирали по-скоро.

"Най-значимите три условия за завръщане, които представят българите живеещи в чужбина, са по-високите доходи, стандарта на живот и борбата с корупцията", коментира социологът Добромир Живков от Маркет Линкс.

Още по темата
По думите му, намирането на работа се очертава като най-същественото предизвикателство, посочено от над 2/3 от респондентите или цели 76%, пред евентуално връщане в България.

"При положение, че нашият пазар на труда има нужда от толкова много хора, това означава, че една част от хората, които са в чужбина, все още нямат информация за промените, които са настъпили в България", изтъква Живков.

Според него, много от нашите сънародници смятат, че положението в страната е същото като преди 10 години.

Друг любопитен факт, който социолозите открояват, е, че 63% от обмислящите завръщане биха избрали дестинация за постоянно пребиваване, различна от София. Преобладаващият брой от тях (34%) биха се насочили към другите големи градове в страната – Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе.

Като позитивна тенденция може да се отчете факта, че 49% от участвалите в проучването поддържат пряка връзка с България, завръщайки се поне веднъж годишно.

Изследването показва, че по-голямата част от българите, които искат да се завърнат, биха  използвали услугите на платформа посредник между тях, българския бизнес, централната и местна администрация.

Услугите, които провокират значителен интерес са помощ при намиране на работа и административна помощ при евентуално завръщане.

"Това ни дава увереност да искаме подкрепа най-напред от бизнеса, след това от местна власт и държавата като партньори по новия мащабен проект", допълва създателя на ДНК, телевизионният продуцент Андрей Арнаудов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
317
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо трябва да се връщат? Колкото по-малко хора, толкова по-добре.И сега няма къде да паркираш,в болниците и при личните лекари не можеш да се вредиш.Какво остава ако им още 1-2 милиона души.
316
6
 
4
 
! Отговори
джони кеш преди 4 години
Все повече сънародници ще се завръщат в родината.
315
0
 
8
 
! Отговори
До 305 преди 4 години
ОТ 20 ГОДИНИ СЪМ В ЧУЖБИНА НЯМА РОМКА КОЯТО РАБОТИ НВ СЪЩЕСТВУВА ПРАВЯТ ДЕЦА РАЗЧИТАТ НА ПОМОЩИ...ЛЪЖАТ ЧЕ СА САМИ В ДЪРЖАВАТА милите те САМО И САМО.ДА ИМ ДАДЪТ ЖИЛИЩЕ ..АКО СЕ ВЪРЖАТ И ИЗТОЧВАТ ДЪРЖАВАТА ОСТАВАТ.. ОПИТВАТ В ГЕРМАНИЯ ИСПАНИЯ И АНГЛИЯ АКО НЕ ИЗЛЪЖАТ СОЦИАЛНИТЕ СЕ ВРЪЩАТ БГ.. ФАКТ PS а за децата и те като родителите...
314
1
 
14
 
! Отговори
.... .. преди 4 години
Дам, ......в шестък! Ако обаче крадливата корумпи.рана пасмина,управляваща България изчезне и има Правосъдие-да! Но ....засега НЕ виждам изгледи това да се случи! Докато бг народ въпреки всичко ги преизбира,в Родината няма да се върна! А и няма къде,благодарение на гореизброените! Така че....И моля псевдопатриотите-спестете си упреците към "предателите'напуснали България! Ако останете на улицата,без дом,без работа,и алтернатива бихте направили Същото!
313
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Vraschtat se i pak saminavat v bg nama opravia mn sle e vs dohodi patischta higiena po vhodove ul savedenija mrasotia bolesti a jeni maje s triperi kandidas ujas padete se na moreto v sofia i dr gr
312
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Palni laji laji nito edin balgarin uspal v eu usa kanada ne iska da se vraschta v bg samo neuspelite se vraschtat v bg
311
17
 
5
 
! Отговори
До циничния преди 4 години
Ти пък за съдник ли се взе? Алчните ***, които търсеха лесното и избягаха оставяйки майки и бащи са най големите нещастници. Дезертьори и егоисти. И какво постигнаха.... Станаха слуги на запад. Много останаха и създадоха бизнеси и работни места. Огледа се колко магазини и бизнеси има в България. Зад тях стоят милион работещи за себе си.
310
4
 
11
 
! Отговори
Циник до Мен преди 4 години
Сyльо...За такива като теб - иде реч в предния ми коментар...Озлобени ... смазани от мизерия комплексарчета ... решили, че господ ги е направил - "съдията Дред" Тeле си се родило - вол ще си идеш!
309
16
 
5
 
! Отговори
преди 4 години
Найстина се връщат доста хора,което е добре
308
20
 
6
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Националните предатели да си стоят там, да им се отнеме гражданството и да нямат право да се връщат! Много обичат Родината, но веднага са готови да я напуснат за пари. Биха се върнали, но само ако заплатите са 3 пъти по-високи. Това не са българи, а долни, алчни търговци-егоисти, които мислят само за личното си благосъстояние.
307
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствения фактор който може да принуди българите в чужбина да се връщат са високите цени на имотите в уредените държави.
306
4
 
25
 
! Отговори
Циник преди 4 години
А най - смешни ( и жалки ) са коментарите на същите тези несретници - останали да блъскат у нас за 300-400 евро нето.Тези същите , дето във всяка втора тема - ***, че пак им вдигат цените на тока....дето се чудят как да свържат двата края до следващата заплата.И все е пълно с "програмисти" с по 10К заплата...държавата ни се напълни с "moechte gerne" ( в превод - много им се ще - да са богаташи...) А като си дойда в България да се видя с брат ми...виждам едни и същи отрудени и смазани от живо
305
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В чужбина винаги ще сте второ качество хора и няма да се чувствате сред свои.
304
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Онзи писал,че се върна от шотландия и взима 7000лв тук и петима миячи на за дници му напраскали минуси,защото ги е яд,че мият за 2000 евра в германистан
303
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 330 коментара 320 са на мрънкащи гастербайтери
302
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България скоро ще бъде водеща сила на Балканите! Исторически парк на 22 юни ще е най-голямото събитие за последните 30 години!
301
17
 
8
 
! Отговори
мнение 2 преди 4 години
аз познавам пък поне 10 човека които се върнаха.и просто спрете да мрънкате
300
3
 
25
 
! Отговори
мнение преди 4 години
Добре де, аз обаче не мога да се съглася с тази статистика. Имам доста познати извън страната. САЩ, Австралия, Европа. Никой от тях няма ни най-малко намерение да се връща. Никой дори не коментира тази тема. Имам чувството че това е някакъв вид агитация на базата на криворазбран патриотизъм. Не ме разбирайте погрешно, няма по-хубаво от това тези неща да са истина, но погледнато обективно- тук нищо не задържа младите, а изгледите са такива че онова което би върнало хората е изцяло неизпълнимо
299
19
 
5
 
! Отговори
Интелектуалец преди 4 години
Факт е, че има голям наплив на българи които се завръщат в България след мощния подем на икономиката. Има и повишение на раждаемостта през последните години.
298
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой бяга от хубавото?!?!?