Всеки трети българин в чужбина готов да се върне, но има условия

Проучването е сред хора, живеещи повече от 5 години извън България
13 юни 2019 19:10,
404
Всеки трети българин в чужбина готов да се върне, но има условия
Снимка: BulFoto

Социологическата агенция "Маркет Линкс" и неправителствената организация ДНК, създадена от телевизионните продуценти Иван и Андрей, представиха данните от мащабно проучване сред българите, живеещи в чужбина. Целта на изследването е да се разбере какво би накарало българите да се приберат в България и какви са пречките при вземане на решението да се върнат обратно.

Данните показват, че 35% от анкетираните българи обмислят да се върнат в България. Желаещите, сред установилите се извън страната за повече от 5 години да се завърнат са почти толкова, колкото тези, които са емигрирали по-скоро.

"Най-значимите три условия за завръщане, които представят българите живеещи в чужбина, са по-високите доходи, стандарта на живот и борбата с корупцията", коментира социологът Добромир Живков от Маркет Линкс.

Още по темата
По думите му, намирането на работа се очертава като най-същественото предизвикателство, посочено от над 2/3 от респондентите или цели 76%, пред евентуално връщане в България.

"При положение, че нашият пазар на труда има нужда от толкова много хора, това означава, че една част от хората, които са в чужбина, все още нямат информация за промените, които са настъпили в България", изтъква Живков.

Според него, много от нашите сънародници смятат, че положението в страната е същото като преди 10 години.

Друг любопитен факт, който социолозите открояват, е, че 63% от обмислящите завръщане биха избрали дестинация за постоянно пребиваване, различна от София. Преобладаващият брой от тях (34%) биха се насочили към другите големи градове в страната – Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе.

Като позитивна тенденция може да се отчете факта, че 49% от участвалите в проучването поддържат пряка връзка с България, завръщайки се поне веднъж годишно.

Изследването показва, че по-голямата част от българите, които искат да се завърнат, биха  използвали услугите на платформа посредник между тях, българския бизнес, централната и местна администрация.

Услугите, които провокират значителен интерес са помощ при намиране на работа и административна помощ при евентуално завръщане.

"Това ни дава увереност да искаме подкрепа най-напред от бизнеса, след това от местна власт и държавата като партньори по новия мащабен проект", допълва създателя на ДНК, телевизионният продуцент Андрей Арнаудов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
5
 
11
 
! Отговори
най-обикновен човек преди 4 години
Хубаво е всеки да иска да получи заслуженото. Предполагам че там където работят и живеят нашите съотечественици всички условия са резултат от усилия на цялото общество в продължение на стотици години ежедневни усилия за отстояване на принципи, интереси и търсене на решения. Може би ако хората се борят за защита на основните права за съществуване, а не чакат някой друг да им ги предложи, има по-голяма вероятност да изградят здрави основи на обществото си .Всичко в живота на човек си има цена.
276
3
 
28
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Тук някои пишат, че съм напуснал и предал България, а аз си я нося с мен, където и да отида. Аз избягах точно от хората, които пишат така.
275
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние с жена ми рано или късно ще се приберем,децата едва ли.В повечето мнения прочетох пари,пари,пари....Ние материално сме добре в чужбина,не се оплаквам,но носталгията е ужасна. Виждам какво става в България, проблемите ги знам,но след толкова години навън обичам да си говоря на родния език,да се видя с приятели,бивши колеги,роднини,да почета близките си на гробищата,да прегърна майка си.Така го чувствам,а сърцето никога не лъже.Чужбина ми даде и продължава да ми дава много, но ние ще се върнем
274
2
 
19
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
До Анонимен 323Да дойдем, за да ви организираме ново въстание? Вие поне по протести да излизахте. Българите се спасяват поединично, защото 80те % тарикати избягват всякаква конфронтация и чакат някой друг да ги оправи!
273
2
 
30
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Положението не е същото както преди 10 години. По-зле е! И още - българите в чужбина имат информация какво се случва в България. И вместо нежното (безкрайна) "борба с корупцията", можете да добавите и работещи полиция, правосъдие, здравеопазване и образование. Това да ти се налага да живееш без да се набиваш в очите на крадците и да знаеш, че помощ няма отникъде е убийствено.
272
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 323.Е да ама "синовете на чорбаджиите" са се борили против турци , а ние ако се върнем трябвад да се борим срещу бивши партиици или наследниците им ! А турците са много по - разбрани хора от пребоядисаните комунсти !И тая приказка , че не всичко е пари -комунистите 50 години я опяваха на хората ама баш те окрадоха парите и станаха капиталисти , така че не се напъвай с големи лафове
271
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не всичко е пари в на този свят и в този живот. Синовете на чорбаджиите, дето организираха Априлското въстание, спокойно можеха да си живеят живота в чужбина, а не да си слагат главите на дръвника... Елате и променете каквото не ви харесва. Иначе България си отива, а с нея и всичко това, което всъщност ви прави такива, каквито сте.
270
6
 
16
 
! Отговори
Привет от Германия преди 4 години
Аз работя като мияч на чинии и имам събрани НАД 8 хиляди евро. Нямам търпение да се върна в махалата и да си купя някоя съборетина, па да са върна у кръчмата и всеки да ми вика ЕВАЛА, ЗА ТОВА КОЛКО МНОГО ПАРИ ИМАМ
269
10
 
8
 
! Отговори
Граматик Граматиков преди 4 години
"...готов да се върне, но има условия".. .. . ми жалко - щом има условия, нека да изчакат малко, че да почне да няма и да заповядат!
268
0
 
15
 
! Отговори
Деди преди 4 години
До petarzizЮнак, да си жив и здрав, да има повече като теб, но знай, че истината винаги е някъде по средата. Голяма част от тези "мишки" са си били камшика именно от грижа за близките си - за да живеят на по-добро място, или да хранят останалите тук роднини.
267
2
 
24
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Нямат търпение да се върнат и да работят за 300 лв на месец. Ха ха ха.
266
1
 
26
 
! Отговори
Иде ли по жицата преди 4 години
.......това означава, че една част от хората, които са в чужбина, все още нямат информация за промените.....A-a-a-a, така ли било, ми информирайте ги, че тука са настъпили много промени, че вече всичко е цветя и рози. Може да информирате и нас - местните аборигени, че корупцията е пребита, че е настъпило светлото бъдеще и Швейцария ряпа да яде.
265
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До petarzizДобър коментар, браво. Трябва да има българи в България, за да се оправят нещата. Единствения начин да се провалим е да се откажем и да емигрираме като останалите страхливци и мрънкачи.Наивните си мислят, че в чужбина ги чакат червени килими, а не миене на чинии и задни части.
264
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав им път . Изобщо не ни трябват тук.
263
18
 
11
 
! Отговори
petarziz преди 4 години
знам че моят коментар ще бъде удавен от минуси но никой не избира родителите си красиви грозни бедни или богати те са родители и ние си ги обичаме така е и в страната която сме родени бедна богата но това е родината ни ако нещо не ни харесва точно ние по някакъв начин трябва да я променим а не като някакви страхливи и отчаяни мишки да избягаме не забравяите че животът е един миг не всичко е пари дори и беден аз не се отричам от моята родина БЪЛГАРИЯ
262
4
 
9
 
! Отговори
невъзвращенци преди 4 години
До пълна порнография!!!осъдени души от БКП!
261
0
 
5
 
! Отговори
мафия-МВР-ТД-ДС преди 4 години
До NYВсички криминални по затворите са контингент на МВР с оперативни разработки
260
2
 
4
 
! Отговори
остави питомното- преди 4 години
До Един от Дивия Запад-гони дивото!
259
2
 
15
 
! Отговори
пълна порнография!!! преди 4 години
До Един от Дивия ЗападЧиста проба герберско-гьобелска пропаганда!
258
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
връщам се за малко, да си видя роднините и да си оправя евтино зъбите ....иначе нещата почти не са мръднали от десетина години-буренясало, мръсно и занемарено, скитащи п.о.м.и.,я.ри, строи се хаотично без никакъв стил и хармония......балканска ***.а.щина