Всеки трети българин в чужбина готов да се върне, но има условия

Проучването е сред хора, живеещи повече от 5 години извън България
13 юни 2019 19:10,
404
Всеки трети българин в чужбина готов да се върне, но има условия
Снимка: BulFoto

Социологическата агенция "Маркет Линкс" и неправителствената организация ДНК, създадена от телевизионните продуценти Иван и Андрей, представиха данните от мащабно проучване сред българите, живеещи в чужбина. Целта на изследването е да се разбере какво би накарало българите да се приберат в България и какви са пречките при вземане на решението да се върнат обратно.

Данните показват, че 35% от анкетираните българи обмислят да се върнат в България. Желаещите, сред установилите се извън страната за повече от 5 години да се завърнат са почти толкова, колкото тези, които са емигрирали по-скоро.

"Най-значимите три условия за завръщане, които представят българите живеещи в чужбина, са по-високите доходи, стандарта на живот и борбата с корупцията", коментира социологът Добромир Живков от Маркет Линкс.

Още по темата
По думите му, намирането на работа се очертава като най-същественото предизвикателство, посочено от над 2/3 от респондентите или цели 76%, пред евентуално връщане в България.

"При положение, че нашият пазар на труда има нужда от толкова много хора, това означава, че една част от хората, които са в чужбина, все още нямат информация за промените, които са настъпили в България", изтъква Живков.

Според него, много от нашите сънародници смятат, че положението в страната е същото като преди 10 години.

Друг любопитен факт, който социолозите открояват, е, че 63% от обмислящите завръщане биха избрали дестинация за постоянно пребиваване, различна от София. Преобладаващият брой от тях (34%) биха се насочили към другите големи градове в страната – Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе.

Като позитивна тенденция може да се отчете факта, че 49% от участвалите в проучването поддържат пряка връзка с България, завръщайки се поне веднъж годишно.

Изследването показва, че по-голямата част от българите, които искат да се завърнат, биха  използвали услугите на платформа посредник между тях, българския бизнес, централната и местна администрация.

Услугите, които провокират значителен интерес са помощ при намиране на работа и административна помощ при евентуално завръщане.

"Това ни дава увереност да искаме подкрепа най-напред от бизнеса, след това от местна власт и държавата като партньори по новия мащабен проект", допълва създателя на ДНК, телевизионният продуцент Андрей Арнаудов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отвратителна мyтро-ченгеджйска държава! Закривай
256
1
 
11
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Ся, кое е хубавото... че България ще оцелее и при Турско и при Руско и при Щатско, но все ще си е така.
255
1
 
12
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Всичките промени в НРБ, което стана РБ са щото СССР фалира. Не са промените поради причини на местно ниво, като в Унгария, Чехия и Полша.Та затуй са таквиз нещата.
254
2
 
21
 
! Отговори
Галевитепорти преди 4 години
Да питам защо говорите само за София, др градове няма ли в Бг, как може да правите сравнение с цяла Германия с 1 град в бг и то 1 град мани мани, шопите наистина си мислят, че най долнопробната столицата в Европа е център на света
253
0
 
20
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Никога не казвай никога.В България има положителни промени, но не може да са революционни без революция. А движещи сили за революция няма.А който иска промени да ги направи!Аз опитах. Не можах. И смених страната.
252
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога няма да се върна, даже не искам и да чувам нищо за България.
251
1
 
26
 
! Отговори
даа преди 4 години
Ще се връща в мизерията,бедността и за ненаядените политици и мутри,за да види още колко лошо става и затъва от ден на ден...да бе как ли не
250
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проучването е сред хора, живеещи повече от 5 години извън България. Точно тези с над 5 години задграничен живот пък никога няма да се върнат. Ако пък някой го стори то няма да е за дълго!
249
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се върна само когато гнидите в Кремъл сдадат властта на народа,а това ще стане рано или късно.И тогава изметкярите във властта в България,говоря за тези които са в сянка и управляват партиите от 9/9/1944 ще се разбягат и пръснат по света.И всички народни предатели,духачи на световният интернационал се скрият в дупките си,и не се показват поне 10-15 години.А доносниците на ДС бивши и настоящи,поискат прошка от редовите граждани.....КАПИШ ???
248
0
 
13
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Лека нощ!
247
2
 
11
 
! Отговори
от Франкфурт ам Майн преди 4 години
3. Стандартите на хората към самите тях трябва да се вдигнат: докато на зле свършена работа се гледа благосклонно, защото "такова е положението" никой нормален няма да иска той да е потърпевш от това4. Шуробаджанащината: докато не се спре със свойстването всички ще си останем "бртовчеди", а всички знаят, че с братовчедите не е хубаво да се карат, освен ако не делят нещоИма и други, но тези са най-важни и належащи.Лека вечер на всички.
246
1
 
15
 
! Отговори
от Франкфурт ам Майн преди 4 години
Ще резюмирам моята гледна точка относно проблемите в България, защото и без това става късно, а някои утре ще трябва да си изкараме възнагражденията:1) Корупцията е проблем номер едно, и то не само като директна корупция а като масово отношение когато става въпрос за лично облагодетелстване2) българския казан в ада: докато не се спре с завистта и злобата към честния труд, честните българи ще бягат. Никой не иска да се подиграват на труда му и да бъде унижаван заради това че не краде
245
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По далеко от България - по голям берекет.
244
1
 
10
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Парите имат голямо значение само ако ги нямаш.Ако ги имаш са само средство.
243
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който е видел евро и паунди, не ке да се връне в Тикволандия!
242
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен #284Вземи ги питай какво точно имат предвид. Ако тяхната представа за "бедстване" е базирана на техните очаквания (а на тези които са си скъсали *** от бачкане за да се реализират добре тези очаквания са доооста високи) тогава може да те шокира какво наричат "бедстване". Франкфурт също не е никак евтин град, но с 6000 евро няма да "бедстваш". Всъщност, ще живееш доста комфортно. Може би не в лукс във всяко едно отношение, но ще можеш да живееш напълно прилично8-)
241
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова хора от ФМИ и ТУ които работят още никой не е побегнал за Германия .. бачкат в София и се кефят. Ходят си по Италия , Гърция , Турция на почивка и където поискат Берлин , Москва с корабче по Волга ..
240
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До от Франкфурт ам Майн Така казват другите инженери да не се съгласявам защото под 6000 бруто ще бедствам..
239
1
 
7
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Първото и главно условие е ГЕРБ( отдел кражби и продажби на бившата БКП) да изчезне от властта, второто- да се промени основно закона за обществени поръчки. Трето- увеличение на минималните доходи, по възможност да са по големи от линията на бедност.
238
0
 
3
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
До А 273Ми то Германия не е връхта на пирамидата.Берлин е най-големия турски град в света!То и тук има много ***, но си налягат парцалите.