Глобалното село: Интернет и опасността от екстремизъм

Опасността от тероризъм у нас е повишена
Обновена: 14 юни 2019 22:51 | 14 юни 2019 22:46, Боряна Павлова
7

1990 гледания   |  Още видео
Фактите около случая с 16-годишното момче, което беше задържано за връзки с "Ислямска държава", говорят че опасността от тероризъм у нас е повишена. Това стана ясно от думите на експерта по международна сигурност Димитър Гърдев, който гостува в студиото на "Денят ON AIR". Това обаче се отнасяло и за други държави, които са неутрални. Той подчерта, че е нужно да се вземат абсолютно всички мерки за безопасност.

"Част от тези неутрални страни се разглеждат като трети държави, които невинаги стават обект на нападение. Те само се ползват като терен за подготовка от страна на терористичните клетки", посочи той.

Още по темата

По думите му глобалното село интернет става все по-силна зона, където екстремистките идеи достигат до подрастващите.

"Младите хора са най-уязвими, проблем е липсата на опит и политическа доктрина, която да ги защитава", коментира експертът пред Bulgaria ON AIR.

"Вербовчиците са хора, които имат изключително силна психика, те търсят своето проявление", каза още той.

По думите на Гърдев на момчето от Пловдив са му били показвани видео материали, направени професионално. Към подобен род видео съдържание не бива да има търпимост и то трябва да бъде сваляно от глобалната мрежа, обясни той.

"Реакцията на семейството в подобна ситуация е много важна, не бива да има интерпретации, тези хора са спасили своето дете", категоричен беше събеседникът.

"Новата територия на действие на" Ислямска държава" е на територията на Северна Африка, от Мароко до Египет", заяви още Гърдев.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Светът беше театър при Шекспир. Стана село: "Светът е село и всички сме селяни в него"
4
1
 
2
 
! Отговори
Хтремист преди 4 седмици
Опасността не е от екстремизъм, а от екскрементизъм, вследствие на екскретенизъм и всички "тайни" и "силови" служби в бг успешно се оправят на метеното.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Само в Бг селтаците наричат света "големо село" щот ги е яд че по родните им места на главната улица още пасат крави,кози,овце,коне и тн.И си викат елее ама то цел свет е големо село.А по темата за тероризма.Винаги когато ще вдигат ток вода парно или дойде доклад от ЕС за поредните издънки на бг политиците и се почват "заплаха от тероризъм,бомбени атентати,заловени терористи повишени мерки за сигурност"
2
1
 
11
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 седмици
Какви успехи на службите, тези в полицията и спец частите са с мозък на птиче. По седмици издирват серийни убийци и скалъпват версии за самоубийства. Държавата ни се превърна в разграден двор. Полицайчетата търсят по градинките да хванат някой юноша и да отчетат дейност, но когато трябва да се свърши истинска работа гледат като телета! Защо искахте увеличение на заплатите като сте същите мърди? Само даваме пари за полиция, която е най-много на глава от населението в Европа, а уж сме най-бедни!
1
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не са били родителите, единствения пуяк си ти. А проблема на службите е, че в 90% от случаите не разбираме за успехите им, само за провалите ( не помня кой го бе казал). Имам приятел, командос от спец частите и ако всички са като това момче- ще си спя спокойно! А те са!