Горивата поскъпват? Крайните цени били най-ниски в България

Експерти: Няма аномалия
Обновена: 14 юни 2019 15:10 | 14 юни 2019 10:10, Елка Василева
190

На прага на най-активния туристически сезон мислим предимно за слънцето и плажа, но няма как да не помислим и за разходите през почивните дни. Основно перо отново са цените на горивата, които вече растат стремглаво и разгневиха гражданите. Вчера в София се проведе протестно шествие срещу високите цени, а демонстрантите заплашиха митингите да се разпространят из цялата страна.

Още по темата
"Няма аномалия на пазара на бензин и дизел в страната. Цените са такива, каквито ги определят международните пазари. Не съм съгласен, че има някакво поскъпване, даже има понижение с 1-2 стотинки в рамките на месец", обяви Светослав Бенчев, който е експерт в Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

В ефира на "България сутрин" той предвиди евентуално понижение на цените през лятото, но отбеляза, че това зависи от борсите, свързани с цените на горивата.

Председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев пък подчерта, че винаги цените на горивата следват цените на петрола, но това са различни стоки.

"Не трябва да има абсолютна корелация между двете. Имало е случаи, когато цената на петрола пада, а цената на горивата скача, или обратното. Крайните цени на горивата са най-ниски в България", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

"Компаниите в БПГА изградиха доста системи за наблюдение и контрол по бензиностанциите, които няма как да не се отразят върху крайните цени на горивата. Това са инвестиции за десетки милиони евро. Протестите в България няма как да повлияят на международните котировки на петрола и петролните продукти", каза още Светослав Бенчев.

Експертите допуснаха, че тол таксите също ще дадат отражение върху цените на горивата, но все още не е ясно с колко точно ще ги оскъпят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от 6 месеца са най ниски цените на нефта, какво ни баламосват
123
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Benzjna bez pari v moreto....barzo ydvaite s tubite.... hahahahaha....dneska yma, utre nyama....
122
7
 
17
 
! Отговори
ot 126 преди 4 години
И дококото знам, при нас акциза все още е по-нисък от Западна Европа.
121
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, нашето е с няколко стотинки по-евтино, но при много по-ниско качество, много добавени *** и при пъти по-малко разходи за работна ръка.
120
4
 
15
 
! Отговори
Браво на 121 преди 4 години
супер идея, стига всеки да се включи ! Аз ще зареждам само събота и неделя :) мога да се повозя малко на градския транспорт, не ми е проблем !
119
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСъвсем точно! Така правят по света, но ние сме други, при нас няма да стане!
118
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора, с протести и приказки никой няма да ни чуе, особено за цена на горивата.Единствения начин е да бръкнем в джоба на олигарсите. Това може да стана с понижение на потреблението.Всяка сутрин и вечер виждам толкова много коли които возят по един човек.Хайде един ден в седмицата никой да не зарежда гориво. Например, всеки понеделник. След няколко месеца, два пъти в седмицата никой да не зарежда. И така до победа.
117
1
 
46
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Поредният пишман експерт, който се опитва да ни убеди, че трябва да плащаме до 1,50 евро за литър гориво, колкото е в Германия и Франция примерно при коренно различни доходи и стандарт на живот ! С този господин явно ползваме различен интернет, защото в доста сайтове пише, че нашето гориво не е най-евтино ? В Словакия литър дизел е 1,09 евро, а у нас 1,19 евро. В Австрия е 1,124 евро.
116
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоз който твърди, че наще цени са най-ниски - то този горкия човечец не е излизал от България и ковори колкото да не заспи. Няма друго обяснение. Много от стоките от първа необходимост са по-евтини навсякъде по света /храна, горива, ток и т.н./ - тук е обратното. Подобно сравнение се прави единствено на база проценстно от средната работна заплата - и ... не излизат май нещо сметките. Иначе е лесно да се говори като политик и нищо да не се каже в крайна сметка.
115
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Експертите от бранша ли са?Ако -да,не се учудвайте,че ви говорят така.
114
2
 
17
 
! Отговори
Тадуф тадуф преди 4 години
10 лева ша ви го напрая , да видим кои са баровците на моята теретория , вие сте прости и аз съм глъмаф за тва се разбираме
113
12
 
4
 
! Отговори
икономическо робство преди 4 години
Вчера двама комунисти от СССР ме заробиха икономически и единия от тях ме ухапа по носа
112
3
 
20
 
! Отговори
?! преди 4 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
111
3
 
5
 
! Отговори
икономическо робство преди 4 години
Не ми обръщайте внимание. Бълнувам. От възрастта ми е.
110
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да престанат да обиждат нашата интелигентност с това "В България цените са най-ниски".Никой в Европа не би търпял един резервоар бензин да е 14% от заплатата му.
109
16
 
3
 
! Отговори
икономическо робство преди 4 години
До Е-TRONСССР ще ни забрани електромобили както добива на нефт и газ! Всичко е от тях!
108
2
 
14
 
! Отговори
АМИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ преди 4 години
АЛЛАНКОООЛУ!!!!!!!!!!!
107
3
 
30
 
! Отговори
до 36 преди 4 години
защо да ходя на запад тук съм роден тука живея и тука искам да живея, те като са големи бизнесмени работодателите да отидат на запад да правят бизнес като са голямата работа да печелят там и там да си продават продукцията, тук са намерили кой да им работи за без пари.. да отидат там и да си надуват цените колкото искат...
106
4
 
27
 
! Отговори
ами преди 4 години
Най-големият виновник за високите цени е държавата.Пояснявам защо:ако вдигнат акциза на средно европейско ниво(в момената в БГ е най-ниският възможен)"компировците"ще се принудят да намалят маржа си,защото крайната цена ще е над 3.5лв/л,което ще доведе до истински бунт,а бб не може да си позволи такава екстра и ще трябва да ги принуди да намалят печалбите си,убеден съм че може.Цената може и да не падне много,но парите ще влизат в бюджета на държавата,а не при "кожодерите".Сега бб им прави услуга
105
9
 
11
 
! Отговори
4иновник преди 4 години
*** заслужава 5 лв/литър гориво. TO4NO