Горивата поскъпват? Крайните цени били най-ниски в България

Експерти: Няма аномалия
Обновена: 14 юни 2019 15:10 | 14 юни 2019 10:10, Елка Василева
190

На прага на най-активния туристически сезон мислим предимно за слънцето и плажа, но няма как да не помислим и за разходите през почивните дни. Основно перо отново са цените на горивата, които вече растат стремглаво и разгневиха гражданите. Вчера в София се проведе протестно шествие срещу високите цени, а демонстрантите заплашиха митингите да се разпространят из цялата страна.

Още по темата
"Няма аномалия на пазара на бензин и дизел в страната. Цените са такива, каквито ги определят международните пазари. Не съм съгласен, че има някакво поскъпване, даже има понижение с 1-2 стотинки в рамките на месец", обяви Светослав Бенчев, който е експерт в Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

В ефира на "България сутрин" той предвиди евентуално понижение на цените през лятото, но отбеляза, че това зависи от борсите, свързани с цените на горивата.

Председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев пък подчерта, че винаги цените на горивата следват цените на петрола, но това са различни стоки.

"Не трябва да има абсолютна корелация между двете. Имало е случаи, когато цената на петрола пада, а цената на горивата скача, или обратното. Крайните цени на горивата са най-ниски в България", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

"Компаниите в БПГА изградиха доста системи за наблюдение и контрол по бензиностанциите, които няма как да не се отразят върху крайните цени на горивата. Това са инвестиции за десетки милиони евро. Протестите в България няма как да повлияят на международните котировки на петрола и петролните продукти", каза още Светослав Бенчев.

Експертите допуснаха, че тол таксите също ще дадат отражение върху цените на горивата, но все още не е ясно с колко точно ще ги оскъпят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
4
 
2
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Софиянец съм прав. А дано
103
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** заслужава 5 лв/литър гориво. TO4NO
102
3
 
4
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
А дано
101
8
 
13
 
! Отговори
А дано преди 4 години
*** заслужава 5 лв/литър гориво.
100
2
 
19
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
***,вземи се ограмоти малко!Това което четох в чужди сайтове е ,че цената на петрола пада.Или получаваш информация директно от централата на ГЕРБ?Недай си боже утре Путин да пръдне и хоп цената на газа се вдига!
99
2
 
6
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
Освен че съм софиянец съм и граф от Чукурово.
98
6
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
НЕМА ДА ПСУВАТЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО!!
97
3
 
14
 
! Отговори
До Е-TRON 100 преди 4 години
Електрически автомобили ли...??? Блаженни са веующите !
96
6
 
9
 
! Отговори
Е-TRON преди 4 години
Само кола електрик. Няма гориво,масла и филтри.Само така че фалират мутрите с горивата.
95
3
 
24
 
! Отговори
az преди 4 години
Крайните цени са ниски заради по-ниския акциз в България , но за сметка на това горивата преди акциз и данък са на третите най-скъпи в Европа.Това защо се крие ?
94
23
 
7
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Дори и 1 ст. да станат горивата, пак ще ревете, че били скъпи. И понеже горивата са "скъпи", затова не слизате от колите си, че даже по 2-3 си купувате.
93
2
 
31
 
! Отговори
1111 преди 4 години
Макар че българите са бедни и за капак плащат скъпи горива,ел.енергия,лекарства,хранителни стоки и вода..Защо например горивата,лекарствата и хр.стоки са по-евтини в Македония и Турция. Питам за един познат:) Това че българите живеят добре е измислица.Няма как с 800 лв заплата и 200 лв пенсия да живееш и издържаш деца и стари родители.Дано следващия път да се родя далеч от българия.
92
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СофиянецКупи си хеликоптер и няма да имаш проблеми с нас с евтините и стари коли
91
36
 
7
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
Трябва много да поскъпват. Да се отсеят хората с автомобили. Имам кола з а 100000 лв., изкарвам по 10000 лв на месец, ИТ съм, мога и по 4 лв бензин да наливам. Искам обаче като тръгна по улиците да не ме засичат въшкари с таратайки и да не видя по половин час в задръстване. Пазарна икономика, ще карат коли успелите хора, мишоците с колело или на рейса
90
1
 
21
 
! Отговори
Лапачка преди 4 години
Всички големци искат да забогатеят това удря бедните здраво.Ако бяхме Европейци щяхме да имаме техните заплати и пенсии.Цаката е намерена /енерго,вода,горива,храни,лечение /всичко е като синджир.Най необходимото на бедния е отнето.
89
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко литра А95 може да се купи със средната заплата в България? А? Как ги правят тия сметки не знам!
88
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цените на бензина - най-ниски, а заплатите и пенсиите?Питайте юбиляра и шайката му."Как така?" - Йордан Радичков
87
0
 
17
 
! Отговори
Мария Гаргамел преди 4 години
Аз ша са боря от Европарламента и *** Мейдел също за вас. Ние със по 30000 евра на месец и на нас ний скъпа нафтата. Ама вий сега бържи на тръстиката, като сте ни гласували
86
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЛО ГЕРБАДЖИЯТА, АЙ СТИГА МОЛЯ ТИ СЕ С ОПОРКАТА КОЛКО СМЕ ЗАБОГАТЕЛИ, МОЛЯ ТЕ!
85
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1000£ на месец най - ниското заплащане в англия бензина 1.30£ за литър1000лв в бг на месец и 2.29 за литърДа не забравяме другите разходи.