Горивата поскъпват? Крайните цени били най-ниски в България

Експерти: Няма аномалия
Обновена: 14 юни 2019 15:10 | 14 юни 2019 10:10, Елка Василева
190

На прага на най-активния туристически сезон мислим предимно за слънцето и плажа, но няма как да не помислим и за разходите през почивните дни. Основно перо отново са цените на горивата, които вече растат стремглаво и разгневиха гражданите. Вчера в София се проведе протестно шествие срещу високите цени, а демонстрантите заплашиха митингите да се разпространят из цялата страна.

Още по темата
"Няма аномалия на пазара на бензин и дизел в страната. Цените са такива, каквито ги определят международните пазари. Не съм съгласен, че има някакво поскъпване, даже има понижение с 1-2 стотинки в рамките на месец", обяви Светослав Бенчев, който е експерт в Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

В ефира на "България сутрин" той предвиди евентуално понижение на цените през лятото, но отбеляза, че това зависи от борсите, свързани с цените на горивата.

Председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев пък подчерта, че винаги цените на горивата следват цените на петрола, но това са различни стоки.

"Не трябва да има абсолютна корелация между двете. Имало е случаи, когато цената на петрола пада, а цената на горивата скача, или обратното. Крайните цени на горивата са най-ниски в България", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

"Компаниите в БПГА изградиха доста системи за наблюдение и контрол по бензиностанциите, които няма как да не се отразят върху крайните цени на горивата. Това са инвестиции за десетки милиони евро. Протестите в България няма как да повлияят на международните котировки на петрола и петролните продукти", каза още Светослав Бенчев.

Експертите допуснаха, че тол таксите също ще дадат отражение върху цените на горивата, но все още не е ясно с колко точно ще ги оскъпят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДА НЕ ЗАБРАВИТЕ : ДА БЛАГАДАРИТЕ НА ДР ПУТИН И ЗА ТОКА, И ЗА ПАРНОТО, И ЗА БЕНЗИНА!
83
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези наистина ви имат за олиго. Могат ли да сраванят моята заплата от 2.500 евро и цена от 1.25 евро за Дизелово гориво. Не ви знам какви заплати вземате но при всички положения горивата ви са по скъпи спрямо заплатите. Колко литра гориво ще купя аз и колко вие с вашите заплати.
82
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съм цените да станат като средните за ЕС. В момента са ниски. Писна ми- всеки средностатистически "беден" люлинчанин- качил се на BMW-то и гледа лошо. Същото прави и жена му- качила се и тя в Голф-а, накичена със злато. Много бедни иначе всичките. У нас е прекалено евтино да имаш кола, това е истината. Писна ми от бараки по пътищата, управлявани от наглеци. Уж си бедняк- няма да караш. Това е. Всичките родени в колите си, не слизат от тях.
81
8
 
15
 
! Отговори
хмм... преди 4 години
Ами слезте от колите и подкарайте велосипеди бре овце Бойкови!
80
4
 
35
 
! Отговори
Веселинов преди 4 години
В нормалните държави цените на горивата са по-ниски ,а заплатите по-високи . Тук цените на горивата са по-високи ,а заплатите по-ниски ...
79
1
 
29
 
! Отговори
А бе преди 4 години
До ЛЛМай ти е убягнал фактът,че всяка година броят на регистрираните автомобили спада с 80 000.Впрочем и броят на хората спада с 50 000 годишно....
78
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За всичко вече си намериха удобно оправдание, че било най-евтино в България. И тока и водата били най - евтини, затова ги вдигали. Само дето никой не говори, че сме с най - ниски доходи, а тях ги вдигат веднъж на 10г.
77
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Активист на БКПБКП какво гарантира?3000лв/$
76
5
 
23
 
! Отговори
ЛЛ преди 4 години
Скъпи горива, скъпи застраховки, скъпи данъци ... ама простолюдието има по 2-3 коли на семейство! Явно всичките протести са един огромен ФАРС!
75
1
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
Ам как ще останем по-долу от EU дж---ри !
74
5
 
19
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Гарантирано от ГЕРБ !!! Кой не скача е червен !!!
73
5
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Крайните цени,ама без данъците и акциза дали са по-ниски?
72
19
 
16
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Щом простолюдието масово имате по 2-3 коли и не слизате от тях, значи горивата изобщо не са скъпи. Ако бяха скъпи, щяхте да имате 0-1 кола на домакинство и да я карате само в петък до село, за да си нат'варите буркани.
71
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДО ДРУГАРА, КОЙТО КАЗВА, ЧЕ В СЕВ. МАКЕДОНИЯ И СЪРБИЯ Е ПО- ЕВТИН БЕНЗИНА - МИ ТЕ СА ПЪРВИ ВАСАЛИ НА РУСИЯ БЕ! НИЕ СМЕ ВРАГОВЕ! ТВА Е НАКАЗАНИЕ ЧРЕЗ ЛУКОЙЛ! СЪЩОТО Е И СГАЗА. НО СКОРО ЩЕ СЕ ОТКОПЧИМ ОТ ИЗНУДВАНЕТО...
70
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАЩО НА БАТЕНБЕРГ НЯМА НИТО 1 ПРОТЕСТИРАЩ???ЦЕНИТЕ СА НИСКИ! ЦЕНИ - КАТО ЗА БАЛЪЦИ!
69
2
 
29
 
! Отговори
D: преди 4 години
КРАЙНИТЕ ЗАПЛАТИ СА НАЙ - НИСКИ В БЪЛГАРИЯ !!!
68
2
 
24
 
! Отговори
Стойчо преди 4 години
А аз да попитам - с тол таксите щели да поскъпнат горивата, а досега като нямаше тол такси - защо горивата не бяха най-евтини при нас?
67
1
 
44
 
! Отговори
сметката е вярна преди 4 години
Когато беше 130 долара за барел, бензинът беше 2.50 - най-много 2.59 лв., сега е 60 долара за барел, а бензинът гони 2.30 лв! Иначе всичко е точно!
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пак е скъпо 1,66 на 20$
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма няма септември 20$ барел булгария 1,66 лв нафта