Кабеларки ощетяват с милиони бюджет и тв-та. 700 хил. ги гледат "на черно"

Прокуратурата разследва 5 оператора, имало много доказателства
87
Кабеларки ощетяват с милиони бюджет и тв-та. 700 хил. ги гледат "на черно"
Снимка: БТА

Данъци в значителни размери се укриват покрай престъпленията против интелектуалната собственост.

Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на пресконференция във връзка с вчерашната акция в офисите на кабелни оператори.

Още по темата
По думите й става въпрос за много голям сив сектор, за който държавата не знае - от 2.4 млн. клиенти на кабелни оператори, 700 хил. били в него.

На над 10 млн. лева се оценява щетата за bTV, Нова телевизия и чуждата HBO от нерегламентирано разпространение на техни програми за около 2 месеца. Установено е, че без разрешение са се разпространявали 60 тв програми.

Разследвани са пет кабелни оператора, работещи в Южна България, обясни Арнаудова.

Сигналите до държавното обвинение дошли от наши и чужди телевизии преди повече от 2 месеца. Предстои да се уточни на база на събраните доказателства тежестта на престъплението и да се прецизират обвинения. За момента задържан е само ИТ специалист в Дупница, който пречел на проверяващите.

Получихме отпор от собствениците на кабелни оператори, имаше теч на информация, но въпреки затруденията операцията беше проведена както трябва, оцени Арнаудова.

По думите й събрани са изключителен обем доказателства - техника, с която програмите са били излъчвани и недекларирани пари. Деянието е било осъществявано на територията на почти цяла Южна България.

Арнаудова каза още, че прокуратурата през годините е срещала множество затруднения в процеса на доказване и убеждаване на обществото, че това престъпление е с достатъчна обществена опасност.

По-рано МВР шефът Младен Маринов отрече акцията срещу кабелните оператори да е показна.

"Интелектуалното пиратство за България е сериозен проблем, ще продължим с противодействие на този вид престъпна дейност", коментира той пред журналисти. В акцията участват и представители на Европол.

Министърът посочи, че в момента сме извън наказателния списък на САЩ по отношение на пиратството, но ако не продължим с ефективните мерки срещу този вид престъпна дейност, е възможно пак да бъдем включени. "Това пряко влияе върху всички останали процедури, свързани дори с облекчаване на визовия режим", допълни Маринов.

Във връзка с това, че при операцията е спрян интернет и телевизия на абонати, министърът посочи, че хората изпитват неудобство, но проблемът е на този, който събира пари, за да предоставя незаконна услуга. По думите му у нас още не сме свикнали, че това е едно сериозно престъпление.

В съобщение до медиите от "Кабел Сат – Запад“ ООД заявяват, че за неопределено време няма да може да разпространяват телевизия и интернет в редица населени места в Югозападна България, където оперират, заради иззетата от правоохранителните органи техника.

От оператора съобщават още, че адвокатите им са предприели съответни действия за връщане на отнетата техника, за да възстановят дейността си в най-скоро време.

Нашата фирма е на пазара на далекосъобщителни услуги вече 25 години и винаги стриктно е спазвала всички законови изисквания, се посочва в съобщението и се допуска, че акцията може и да е свързана с обслужване на корпоративни интереси на конкуренти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
9
 
19
 
! Отговори
мдаа преди 4 години
Сладури,само как ги аквират като *** да защитават американският интерес не е истина просто!
42
3
 
19
 
! Отговори
a taka преди 4 години
voyo на бтв е най-голямата измама
41
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
някой, ще "гушне букета" в най скоро време. Така ми се струва. Може и повечко да са.
40
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България всеки коментира както му е изгодно. Какво има да се коментира, всеки стопански обект дължи данъци на Държавата. В Западна Европа за това влизаш в затвора и ти се закрива бизнеса. Всички искат да се изравним със Западна Европа по заплати , а по спазване на закона кога. Хубав или лош закона се спазва без да умуваш .
39
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накрая пак ще останем само с първа и втора програма :)
38
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
as televiziq ne gledam
37
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не са решили да спрат да разпространяват СКАТ и Атака и това да е ответен удар?
36
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 31Защото така субсидираш останалите, които искат да гледат други канали. Ако всеки си плаща само каналите, които го интересуват, от 80% от тях няма да има почти никакви приходи и няма да могат да бъдат излъчвани. И тогава операторите няма да могат да си плащат тока на модулаторите/енкодерите, трафика,приемниците, трасетата, правата, заплати и т.н. И един ден ще увиснеш само с 10-те най-гледани от всички канали и ще се размрънкаш, къде ти е еди коя си ТВ, която ти е любима.
35
5
 
10
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Че БНТ е държавно бе *** с 50 млн дългове представи си и БТВ и Нова са държавни и дълговете стават 150млн накрая пак ти ще платиш сметката с данъците си пак няма минеш безплатно
34
12
 
5
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Когато направите продукт и го пуснете безплатно за национално ползване за ваша сметка тогава мрънкайте и както казах никой на сила не ви кара да ползвате платени канали Почти всеки телевизор има цифров тунер вече една антенка и си гледаш безплатните национални телевизии
33
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бтв и нова като искат да излъчват в България ще плащат на държавата и така всички българи ще гледат безплатно. И без това печелят от реклами. Като не искат айде вън от България и ще си направим нови държавни бтв и нова.
32
9
 
8
 
! Отговори
БГ преди 4 години
БТВ и Нова искат пари защото си продават в комплект всички канали няма само едно БТВ и само една Нова ,но явно изобщо не сте запознати и говорите глупости С антена каналите които са национални телевизии са напълно безплатни БТВ Екшън БТВ лейди примерно не са национални и са платени
31
2
 
6
 
! Отговори
до 28 преди 4 години
Безплатни са през ефирната ТВ, през кабалната са платени. Така е от години. Кабеларките плащат няколко стотинки за абонат.А защо е така, един господ знае.
30
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, защо и у нас не се въведе възможност за потребителя на услугата телевизия сам да си избира и заплаща канали по избор? От предлаганите ми пакети 3/4 от каналите въобще не ме интересуват. Вълнуваме се у нас само от 5-6 канала и желаем да си ги плащаме и да ги гледаме - легално и законно.Останалата плява не я щем. Защо ни принуждават да плащаме за неща, за които доставчикът на услугата често пъти сам няма право да я предоставя?
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БГИма монопол на американски фирми и Холивуд и таксите за английското, испанското и др. са без божни и държавата не се намесва.
28
8
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 4 години
Точно обратното, българинът иска парите му да отиват в мафията.
27
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БГТука е България ало какво английско турско и защо бТВ и нова искат пари като са безплатни.
26
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еййййй и на порното посегнахте! Съсипахте я тая държава.
25
9
 
6
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Някой говорят за платените спорни канали ами като си има цена за да излъчваш мач.бокс ,формула и други кой според вас трябва да плати сметката само за английското е около 20млн договора държавата ли да ги плати ? А всеки свободно може си гледа всички национални канали безплатно и никой не ви кара да гледате платено съдържание
24
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бтв и нова пускат турски сериали, а HBO не плащат такси и данъци на бг държавата. и са международна корпорация октопод на Тръмп и Търнър и са пуснали пипала навсякъде.