Психологически жертви: Как вербуват радикалните групировки

За "тъмната мрежа" обяснява експерт по киберсигурност
14 юни 2019 10:25, Петя Славова
15

В последните дни се доказа красноречиво, че с еднакъв почерк педофили и радикални групировки могат да вербуват и обработват психологически своите жертви, като активно използват инструментите и тайните врати на "тъмната мрежа". Как младите могат да попаднат в така наречения "darknet"? Темата коментира експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Още по темата
"Първоначалният контакт на педофилите и тези, които искат да радикализират младите хора, е много близък. Подходите им са сходни. Самото дете трябва да покаже индикации, че е уязвимо. А това се случва, когато то започне да търси в социалните мрежи по ключови думи и хаштаг теми, които за него представляват интерес. То оставя следа по този начин. А от другата страна на мрежата има точно такива хора, които търсят такава информация", обясни Тулев.

По думите му следващата стъпка е установяване на контакт с жертвата, което изисква месеци - както в случая с пловдивското дете. Експертът поясни, че на този етап не става въпрос за радикални действия, а за печелене на доверие, което може да продължи 6-7 месеца.

Експертът по киберсигурност допълни в студиото на "България сутрин, че след като е установена тази връзка, комуникацията преминава в криптирани таб приложения. А такива са апликации като telegram - най-често използваната за тази цел, whatsapp, viber, messenger. Само че whatsapp не е сигурна комуникация за терористите, тъй като е част от портфолиото на Facebook.

По думите на Тулев, терористите предпочитат telegram за да са по-сигурни, че информацията им няма да бъде проследена. Специалистът обясни, че педофилите също много коментират помежду си и си помагат как да опазят информация от службите.

На въпроса дали може да бъде локализиран вербовчикът, той даде положителен отговор, тъй като по думите му България като част от Интерпол, позволява българските полицейски служби да поискат информация и дори задържане на дадено лице в определената държава.

Тулев сподели пред Bulgaria ON AIR, че е имал стотици случаи от целия свят на такива хора, предприемащи действия на територията на България, както и обратното.

Той обясни, че "тъмната мрежа" представлява "мрежа в мрежата", сваляне на определена апликация, която е част от "дълбокия интернет" и в тази специфична затворена мрежа може да се открие всякаква информация, също така позволява свобода на словото.

"Изграждането на антитерористични центрове в България е стъпка в правилната посока. Тя трябва да спомогне за комуникацията вътре в страната, да може службите и неправителствените организации да комуникират по-лесно. България вижда, че наред с другите държави няма как да изостанем от тези течения. Всичко вече се свързва в интернет.", смята експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
човек преди 4 години
Свещен Гущер казва самата истина!Има много общо между ислямските терористи и агентите от руските тайни служби.Това неволно поражда съмнението, дали пък ислямските терористи не са подготвяни именно от руснаци? Или както се изразяват криминалистите, трябва да търсим кой има мотив. Кой има мотив от отслабване на Европейския Съюз?Няма да отговоря, въпросът беше риторичен.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е ли забавно, че и ислямистите и педофилите не харесват фейсбук и туитър точно както тукашните форумци, но за сметка на това използват мрежата на някакъв руснак като най-надеждна. От това по-голямо признание не знам.
8
2
 
4
 
! Отговори
До свещен гущер преди 4 години
Да руснаците също имат подобни вербуване, едни неномалници руснаци създадоха игра син кит която се състои от предизвиква, и стига до крайности, предполагаем се също че някакви руснаци са вербува ли избирателите на САЩ но се оказа че не са руснаци а англичани.Никои не твърди че само американците и ислямските народи използва вербуване по Интернет.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тактиката на вербуване по нищо не се различава от рекламната тактика на на гугул или фейса едните се опитва да ти пробутат стоки, другите идея, следят ти интересите след това те насочва че тази стока или идея е точно твоя интерес, след като се насочил към даденото нещо започва омайването зная какво не трябва да чуеш да не се откажеш, и какво трабва да чуеш да се навиеш.
6
6
 
6
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
За съжаление в БГ има още активна русофилска мрежа която вербува млади шилета в преданост към Русия и ги задължават да окачват портрети на съветските сатрапи. Путинизма е още по-опасна секта която ти форматира мозъка по необикновен начин до 0 гигабайта и започваш да носиш моряшки потници тип ВДВ със сините райета.Пеееш като ненормален ,,Катюша,, и на балкона ти се вее флага на Русия и регистрация във почти всички сайтове за запознанства в Русия да се оженят за рускини
5
3
 
5
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Тоя или е голям експерт и нищо не разбира, или журналята са пропуснали цели части от изказването защото не разбират тия сложни думички... Така и не разбрах как така случайно се попада в дарк нета...
4
4
 
18
 
! Отговори
равнопратка преди 4 години
А има и информация,че турската държава е подала сигнал за българското дете,ако това е вярно,тогава тези"експерти"да се скрият където слънцето не огрява!
3
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ислям няма проблем. Това е истината и всички я знаят. Да си седят в Африка и Азия и да се изради стена с Европа, вишки с картечари Кунц и ровове с крокодили. Това е спасението.
2
3
 
9
 
! Отговори
.. преди 4 години
Докато има слабоумни хора, да вярват в богове ще има и такива, които да се възползват от простотията им.А децата са си лесни за манупулиране, няма спор. А ако и семейството не е като хората децата лесно се подлъгват.
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По принцип най-лесно се вербува с пари. Дори цели правителства могат да се вербуват така.