Пътят на вербуването: Ролята на Телеграм, Whatsapp, Viber...

В приложението Телеграм съобщенията се криптират
14 юни 2019 20:24,
11

“Самата технология, която използва Телеграм предполага изцяло прикрита комуникация между две страни. Това не е нова разработка, това е обикновен чат, подобен на тези, които се използват масово от тийнейджърите - WhatsAPP, Viber и други“, уточни в предаването “Брюксел 1“ Спас Иванов, експерт по киберсигурност, по повод вербуването от ИДИЛ на 16-годишния ученик от Пловдив.

Той допълни, че Телеграм използва малко по-особена технология за криптиране и всъщност много трудно могат да бъдат проследени съобщенията в него от специалните служби. Експертът по киберсигурност конкретизира, че “самият Телеграм беше забранен в Русия поради същата тази причина, защото руските тайни служби не могат да проследяват какво се случва в него. Телеграм официално не съществува там, т.е. не може да се използва по ред причини“.

Защо точно са се насочили към Телеграм Ислямска държава можем само да гадаем, коментира Спас Иванов. Той допълни, че “има редица други технологии, които предлагат същата дискретност на разговорите. Истината обаче е, че в Телеграм, също както във Viber и в Whatsapp, има публични канали, в които можете да си споделяте информация, ако ги намерите или попаднете на тях“.

Иванов също си задава въпроса, “как този младеж е попаднал на въпросния канал и как е започнало въздействието върху него от страна на опитни психолози на момента не е ясно и предполагам никога няма да бъде ясно, тъй като съобщенията в тайните чатове на Телеграм имат свойството да се самоунищожават, т.е. след като бъдат прочетени, те биват изтривани безвъзвратно.

"Така службите не могат да намерят някакво доказателство точно каква информация се е разменяла по тях.“ Повече по темата – в предаването “Брюксел 1“, събота, 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Службите да се задействат:Някакъв себоственик на охранителна фирма от деведесетте е вербувал хора и е окупирал държавата.Организираната престъпна група върви под името ГЕРБ.Групировката от деведесетте е ИПОН.През десетилетието окупация бълтария продължава да се обезлюдява и хора мосово бягат в чужбина притистани от фанатичното племе на организираната престъпна групировка ГЕРБ.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вербовката става с мангизи. дали са му дебел аванс а след като гръмне бомбата ще му дадат и остатъка. На никой ли от баш службите не му е минала мисълта че мизерен народ се вербува. Който и да е като вземе дебелата пачка ще направи бомба ще я заложи и ще я гръмне. Този интелигент както го наричат ей така за черните им очи ли ще трепе народ. Много ясно че са му дали мангизи. Докъде докараха народа деца да правят бомби за пари.
8
2
 
12
 
! Отговори
Мухаха преди 4 години
За службите е много ама много удобна версията че вербуването става през интернет . Щото другия възможен вариант означава че под самия заспал нос на службите вербовчици на терористични групи си вършат работата в страната ни.А вербуване за тероризъм през интернет ми звучи като онлайн курс "Как да станем успешен бизнесмен" . ... ама важното е да си тъпичък за да повярваш на "потайните ни служби" , че "Ентелигентните" ставали лесна мишена на ИДИЛ .
7
1
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Че нали ИД изнасяхме лекции тук в Банкя нашия външен министър? Неговата роля каква е?
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе стига глупости!Като ме щракнат по някоя ключова дума, месеци наред, всички реклами са тематично ориентирани, а пък видите ли, службите били по глупави и не можели да контролират тероризма в соц. платформи, и се вихрят разни, чиято идеология е забранена в почти всички страни.
5
2
 
10
 
! Отговори
Ранърса преди 4 години
Пак ще го напиша, няма никаква сигурност и защита на данните в трите изброени приложения и използването им з дългосрочна комуникация и то за точно тази цел е нелепо. Има си софтуери за тази цел, с далеч по сложни алгоритми и ниво на защита което осигурява по-голяма сигурност. Цялата тази история е скалъпена, става въпрос за един объркан хлапак, с тотална липса на родителски контрол! Всичкия тези самозвани експерти само могат да си чешат езиците.
4
0
 
8
 
! Отговори
Неспас преди 4 години
Спасе, Спасе .... ка на теб се надяваме за спасение ..... другите по-сериозни приложения имат същите функции, като тайна стая, самоунищожаване и т.н. Не са приложенията проблема .... Ако не едно, то друго ще намерят. Root causes му е майката, ама на - не можем явно.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо, че и Вайбър ползва криптирани връзки, тайни чатове и самоизтриващи се съобщения и второ, турците са прихванали разговора, нашите не...Чудя се, някой плаща ли им на тея да ни баламосват, не мога да разбера?
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега разни "експерти" ще си изпотрошат краката да тичат по студиата и да философстват. Поне да вземат по едно копие и да си направят снимка стъпили върху "трупа на неизвестния терорист", по идея от библията, в която Свети Георги убива змея. Дано само вегани и екоактивисти не разберат за това....
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът не е в Telegram, Viber и WhatsApp. Проблемът е в хората. Индивиди с дефицити, лабилна психика, социална непригодност, липса на реализация са лесни жертви на такива вербовчици. Затова трябва да има социална работа с такива лица още щом се забележат първите признаци на което и да е от гореизброените.Колкото до Telegram, Viber и WhatsApp, това са средства за комуникация, сами по себе си те не са причината.