С палатка на море, но къде? BG къмпингите най-малко на Балканите, едва 9

Дори страните без излаз на море имат повече
Обновена: 20 май 2020 11:52 | 14 юни 2019 07:10, Камелия Цветанова
25
С палатка на море, но къде? BG къмпингите най-малко на Балканите, едва 9
Снимка: Pixabay

В България има сравнително най-малък брой къмпинги в паралелно съпоставяне с други балкански страни, част от които дори нямат излаз на море, показват данни от анализ на Евростат за нагласите на европейците да прекарат почивката си на къмпинг, съобщи БТА.

Още по темата
Според Евростат у нас има 9 къмпинга, в които са пренощували около 58 хиляди души. Данните се отнасят за 2017 г., като за сравнение през 2016 г. у нас е имало 11 къмпинга, тоест за година те са намалели с 2 броя.

За сравнение - в Хърватия има 726 къмпинга, в Румъния - 680, в Гърция - над 300, в Северна Македония - 12, в Сърбия - 15, в Черна гора - 10 и т.н.

Освен това в Хърватия за една година къмпингите са се увеличили с 80, а в Румъния с 50 броя /за периода 2016-2017 г./, показва европейската статистика.

Според експерти в туристическия бранш едни от най-актуалните и посещавани български къмпинги са: "Офшор кемп", "Рестарт зона Чепеларе и Пампорово", "Градина", "Верила", "Зора", "Велико Търново", "Кромидово", "Емануил", къмпинг "Оазис" и др.

Най-големият ни морски къмпинг "Градина" разполага за гостите си с общо 168 места за каравани, 21 места за кемпери и 87 места за палатки.

По данни на министерството на туризма страната ни е посрещнала през м.г. 9 273 000 чужди туристи, а приходите от туризма за 2018 г. са били в размер на приблизително 3 млрд. евро.

За първите три месеца на тази година НСИ отчита постоянен ръст на посещенията на чужди туристи, съответно - 2 процента за януари, 5,6 процента за февруари и 6 процента за март.

Туризмът, заедно със сродните му индустрии, формира около 12 на сто от брутния вътрешен продукт на страната ни и приблизително 11 на сто от цялата заетост, показват данните на родната статистика.

През 2017 г. европейците са реализирали общо 397 милиона нощувки в къмпингите на ЕС, което представлява 12 процента от всички нощувки в туристически обекти в ЕС за посочения период.

Трите страни с най-голям брой нощувки в къмпинги са били съответно Франция: 31 процента от всички нощувки в къмпингите в ЕС или 123 милиона нощувки, Италия - 14 процента или 56 милиона нощувки и Великобритания - 13 процента или 51 милиона нощувки.

Освен това в ЕС официално са били регистрирани 28 400 къмпинга, като близо около две трети от тези къмпинги са били концентрирани само в четири държави-членки: Франция - 28 на сто от всички къмпинги или около 8 800, Великобритания - 17 на сто или 4 800, Германия и Холандия - и двете по 10 процента или по 2 840 къмпинга.
Страните в ЕС с най-малък брой къмпинги са: Малта - нула, Лихтенщайн - 1 и Кипър - 2 броя къмпинги.

Европейците, които най-малко са предпочитали къмпингите за почивка са били в Лихтенщайн - около 2 800, Кипър - 5 000 и Естония - около 11 000, показва европейската статистика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 4 години
До Георгикалпава е вече от 30 години управление на мутри
22
6
 
4
 
! Отговори
ЛЛ преди 4 години
В БГ къмпингарите масово се изхождат извън палатката до някое дърво! Не случайно в къмпинга смрадта е жестока.
21
1
 
12
 
! Отговори
... преди 4 години
До 21: Защото, драги ми Смехуро, къмпингуването начин на почивка. Както пешходния туризъм, гмуркането, и други непонетни за теб освен квартирата на Китен преживявания. С компанията (всички сме успели в живота и с повече от прилични доходи) от 15г едно от ходенията ни някъде през лятото е на Градина. Ще те учудя ли ако ти кажа, че като си тръгваме е по- чисто, от когато пристигаме. Въпрос на навици и елементарна култура. Не поставяй всички под един знаменател.
20
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ми дреме първобитните неадерталци-катунари и не разбирам защо трябва да стимулираме тази дивотия?
19
0
 
10
 
! Отговори
wer преди 4 години
За съжаление толкова са . Има къмпинзи на думи, които прикриват незаконно вилно селище: пример къмпинг Юг. Ако отидеш с каравана там няма и едно место, всичко е вили, наковани около неподвижни каравани. И за палатки няма повече от 10 места - направо смешно. Или къмпинг Якото място - десетина палатки. Да не говорим за безобразния шум нощно време по Градина и т.н.
18
1
 
10
 
! Отговори
Stamat преди 4 години
Ако от туризъм има 6 милиарда лева приходи, дали има платени данъци за 6 милиарда, много ми е интересно да видя статистика.
17
11
 
1
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Пълни глупости. В бг има над 120 къмпинга...
16
2
 
11
 
! Отговори
Ако отидете- преди 4 години
една разхайтена напиваща се всяка вечер компания в един хотел в планината и през деня обикаляте и изтрезнявате по околните чукари като пик..ат ..е и осир а..те всичко нямате проблем за всичката ви мръсотия ще бъдат обвинени ,,дивите палаткажии....защото вие сте си платили на когото трябва ,а ,,дивите,, НЕ ...
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен данъци и такси върху всичко, трябва да се плаща и подкупи за благодарност , че чиновника е благоволил да говори с теб.Бойко наистина започна да приема , че хората го харесват и му вярват.Просто всеки псува поотделно и никой не иска да протестира без изгода.Ако някой спечели избори без одобрение на началници и олигарси и им обърка сметките веднага ще има много на площада , защото ще плащат по 40лв на ден както при Орешарски.Тогава Бойко се боеше от Пеевски да не го вкара в затвора, а се
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А другата половина са временни обекти,със стътут на всико дрего ,но не къмпинг . В България къмпинг е невъзможно да се проектира и построи. Казвам ви го като проектант , проектирал къмпинг миналата година.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Половината от цитираните къмпинги са незаконни, особено Офшоре-то което е един прахоляк в една гора. Кромидово е частен двор с не повече от 10-20 посетители в годината,смях и сълзи другарко Ангелкова.
12
0
 
16
 
! Отговори
ПалаткаСкатинар преди 4 години
В бг всичко е незаконно, включително и голяма част от законите, които се приемат напоследък.Като не може на палатка, да не мислите, че ще ви дойдат в гнусните хотели с чернокож персонал?
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко няма да вдига повече огромните данъци, той просто ще обложи всичко , чак тогава ще вдига още.Простите рекетьори могат само да притискат за пари. Откъде и как ще ги изкарате , не ги интересува.Те са прости и не са чели книжки и не знаят че за да изкараш пари трябва да имаш подходяща законова база, малки разходи за откриване и обслужване на фирма, пазар, и т.н.
10
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Недейте да правите вредни и подвеждащи новини. В България има над 50 къмпинга. Поинтересувайте се малко повече, преди да пишете лъжи.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо са ви къмпинги когато имате толкова много бетонни мастодонти по крайбрежието?Радвайте се на прекрасното и кристално чисто наше моренце и си метайте капата. Още повече, че ще ви излезе без пари.
8
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
като бетонират плажа няма проблем, като си опънеш палатката замърсяваш .... д@@@@ тая държава. Много ви станаха май лобитата
7
0
 
15
 
! Отговори
Номера е......2 преди 4 години
Та вярно е че летуващи и обикалящи замърсяват ,НО не е доказано ,че като си опънал палатка замърсяваш повече защото аз мога с жена си и децата си такава мръсотия да сътворя и вечерта да си тръгна дето никой палаткаджия не е правил--въпроса не е в дюни и прочие --тях ги бетонираха--държавата начело с Бойко търси пари и то отново от най-бедните и от последнатта им радост..По балканите има много биваци сега си мълчатА трябдваше да са активни ТЕ са следващите няма да ги оставят да почиват без пари.
6
0
 
9
 
! Отговори
Номера е такава-- преди 4 години
---палаткаджииска почивка да няма --на онзи с караваната ще му сиипят да яде ще му направят място ако трябва с ток и вода НО ще му вземат толкова ,че пишман е станал дето не е спал в отсрещния хотел ,А палаткаджиите ще почнат да ги натикват в определени обори да бъдат плътно едни до други и да има малко сянка 90% ще са под директното слънце --тази тодина ще опаткат тези дето ходят на море после тези дето ходяг на балкан и накрая тези по язовирите--не може ти да акаш до язовира а пасящите крави м
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешното в тази статия е името Северна Македония
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На планина ..