Суданците у нас на протест: Европа, защити хората от хунтата!

Военните в Судан убиват хора по улиците, категорични са те
14 юни 2019 13:53,
25
Суданците у нас на протест: Европа, защити хората от хунтата!
Снимка: Reuters

Суданците в България се събраха на протест пред Информационен център на Европейския съюз на ул. "Раковски" в София. Малката, но сплотена общност на судански граждани, които живеят и работят в България, техните съпруги, деца и приятели настояват Европа да защити техните сънародници в Судан, които са убивани по улиците от хунтата, пише "24 часа".

Още по темата

Тела плуват в Нил, хора са изгорени живи... клането в Судан

Страната се управлява от временен военен съве
т след месеци на протести, довели до падането на дългогодишния президент Омар Хасан ал Башир. Недоволни от идеите на военните за бъдещето на страната, много хора останаха по улиците на суданската столица, което доведе до десетки убити и ранени в края на миналия месец.

"Вярваме, че положението, в което се намира Судан, спира неговото развитие. След масовото избиване на цивилни сме сигурни, че трябва да настъпи промяна", каза Ясир Амер. Той е един от организаторите на протеста в София и от години живее и прави бизнес у нас.

Според него демократичните промени в Судан биха се отразили положително на страната и на политическите, търговски, икономически и културни отношения с Европа и света.

Протести като този на суданците в София вече имаше и в Женева, Хага, Стокхолм, Дъблин и много други европейски градове, а също така в САЩ, Канада и Австралия, където живеят големи судански общности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари