Терористите се целят в слабото място на обществата

Сменената ценностна система е огромен проблем
14 юни 2019 11:42,
7

16-годишният младеж от Пловдив, подготвял атентат, беше освободен да ходи на училище под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая. Един от коментарите на спецпрокуратурата е, че бомбата, подготвена от него, е без аналог в историята ни.
Още по темата

Вербовчикът от ИДИЛ на момчето от Пловдив не е задържан

"Моята тревога е, че се търсят позитиви за службите, а никой не говори за причините и същността и за това дали няма да се родят други такива възможности. Този проблем - какво кара едно момче да тръгне по този път, е обществен. Предполагам, че не е единствен", коментира историкът Искра Баева в "България сутрин".

Според журналиста Нина Спасова, въпреки че териториално "Ислямска държава" не съществува, бързо се е насочила към новите технологии и всички възможности, които те дават.

"Използват сайтовете за видеоигри - играеш с някого отсреща, който постепенно печели доверието ти, става ти приятел и разбира твоите проблеми. Това се е случило и с 16-годишното момче", обясни Спасова пред Bulgaria ON AIR. По думите ѝ джихадистите обикновено се насочват към мюсюлмани.

Според Искра Баева промяната в стратегията на радикалния ислямизъм е да се потърсят слабите места в развитото общество, а те са сменената ценностна система и залагането върху консуматорското общество.

"За младите хора консумацията не е достатъчна, те искат идеали
, искат нещо нематериално, на което да посветят живота си. Тук е големият проблем - как възпитаваме децата си и се грижим да имат нормално детство", посочи историкът.

Нина Спасова изтъкна, че основният акцент в последното видео послание на лидера на "Ислямска държава" е, че търсят нови места за разпространение на идеите си и това е притеснително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До вчера говорехте, че умните и интелигентните са най-уязвими от вербовка. Като доказателство сочете онзи талибан от Пловдив. Проглушихте ни ушите как не бил виновен, но затова пък е много интелигентен. Сега според статията ви излиза, че умните и интелигентните са "слабото място на обществото" .Ама то си е вярно това. В нашето общество са на мода прoстите, арогантните, нищонеможещите, джендъртите и всякакви други такива.Кой смени "ценностната система"? Тридесет години вече е такава системата!
4
0
 
6
 
! Отговори
ДЯДО ТИ преди 4 години
Аз пък мисля, че точно първият коментар е прав - прекалява се с това все нормалните да са виновни, не стига, че се трепят да издържат обществото и всякакви псих....и като този, също болни и недотам болни, да работят почти до 70, да се грижат да нямало радикали и тем подобни, а в същото време не съвсем читавите да се оправдават с какво ли не, само и само да не би да се обидят нещо, е , докъде ще доведе тази грешна посока......
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора, на които консумацията не им е достатъчна, заслужават да гладуват.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
To не бяха консултанти, то не беше чудо... Само ходят по студиата, като врачки от чакра в чакра.... Накрая да им присъдят по един доктор на литературно-философските науки и да се свърши.Всяка държава издаде по три книги за тероризма, само България шест! Първите три тома преведохме от вашингтонски....
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този проблем - какво кара едно момче да тръгне по този път, е обществен.Знаех си че нахрая обществото ще е виновно на 16 годишния терорист.