Защитените зони за къмпинг отдавна имат нужда от регулация

Дюните на морето са ексклузивна държавна собственост
14 юни 2019 17:00, Екип на Bloomberg
3
Защитените зони за къмпинг отдавна имат нужда от регулация
Снимка: Pixabay

Протестите на природозащитници и любители на свободното къмпингуване не са до край основателни, смята доц. д-р Косьо Стойчев от СУ "Св. Климент Охридски". Той е на мнение, че защитените зони отдавна имат нужда от регулиране и това е в интерес на всички. Темата той коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Налице е едно тежко изоставане в устройственото планиране. В момента доработваме по-голямата част от общите устройствени планове на общините, които трябваше да са готови преди едно десетилетие. Днес възниква този конфликт, който до известна степен е буря в чаша вода. Трябва да се регулира по какъв начин ще се къмпингува в защитените зони", коментира доцентът.

Един от проблемите на протестиращите в защита на правото за свободно къмпингуване е, че не се налага достатъчно строг контрол върху строителството на плажната ивица, а вместо това се засягат техните права върху природата.

По този повод доц. д-р Стойчев казва, че е грешка да се спре напълно строежа на хотели в летните ни курорти, а такава забрана трябва да има само за първа линия към морето.

Повече по темата може да научите на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
а на балкана преди 1 месец
като няма дюни как ще ни турят пръстчето ??? щото знам ,че там ще са следващите злобни забрани --все пак и там се строят постоянно хотели ?
2
0
 
5
 
! Отговори
ВУте преди 1 месец
Сичко добре, ама новия закон не забранява сторителството доц.д-р. и каквот там сте, г-н Стойчев ! С палатка не може, но с бетоново за може. Май май сте на страната на тъмните сили.
1
1
 
9
 
! Отговори
ай сиктир преди 1 месец
Че то сред тоя бетон останаха ли дюни ???