Защитените зони за къмпинг отдавна имат нужда от регулация

Дюните на морето са ексклузивна държавна собственост
14 юни 2019 17:00, Екип на Bloomberg
3
Защитените зони за къмпинг отдавна имат нужда от регулация
Снимка: Pixabay

Протестите на природозащитници и любители на свободното къмпингуване не са до край основателни, смята доц. д-р Косьо Стойчев от СУ "Св. Климент Охридски". Той е на мнение, че защитените зони отдавна имат нужда от регулиране и това е в интерес на всички. Темата той коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Налице е едно тежко изоставане в устройственото планиране. В момента доработваме по-голямата част от общите устройствени планове на общините, които трябваше да са готови преди едно десетилетие. Днес възниква този конфликт, който до известна степен е буря в чаша вода. Трябва да се регулира по какъв начин ще се къмпингува в защитените зони", коментира доцентът.

Един от проблемите на протестиращите в защита на правото за свободно къмпингуване е, че не се налага достатъчно строг контрол върху строителството на плажната ивица, а вместо това се засягат техните права върху природата.

По този повод доц. д-р Стойчев казва, че е грешка да се спре напълно строежа на хотели в летните ни курорти, а такава забрана трябва да има само за първа линия към морето.

Повече по темата може да научите на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
а на балкана преди 4 години
като няма дюни как ще ни турят пръстчето ??? щото знам ,че там ще са следващите злобни забрани --все пак и там се строят постоянно хотели ?
2
0
 
6
 
! Отговори
ВУте преди 4 години
Сичко добре, ама новия закон не забранява сторителството доц.д-р. и каквот там сте, г-н Стойчев ! С палатка не може, но с бетоново за може. Май май сте на страната на тъмните сили.
1
1
 
10
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Че то сред тоя бетон останаха ли дюни ???