Днес е Черешова задушница

Отдаваме чест на починалите си близки
15 юни 2019 09:01,
9
Днес е Черешова задушница
Снимка: BulFoto архив

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък, пише БТА.

Пускат допълнителни автобуси за Задушница в София

Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. Тази обща панихида познаваме като Черешова задушница. На този ден чрез богослужението в църквата измолваме прошка от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите.

В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. "Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост" - четем в Библията.

Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос.

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват ги, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
8
 
! Отговори
usa = на джудже преди 4 години
До ,,свещен гущер,, смърдящиНедей скверни най голямата и великата Българска държава - Русия.Да отдадем обичта и уважението на близките ми хора които не са между нас вече ,но ни гледат отгоре.Поклон !!!
6
1
 
10
 
! Отговори
Кметице, преди 4 години
ако лбеше софиянка, щеше да се сетиш да направиш ремонта на ул."Каменоделска" между двете Задушници, а не точно сега, когато стотици хиляди хора ще отидат на гробовете на близките си.Но вместо това, ти надмина себе си! Не само ремонтираш "Каменоделска" точно по време на Задушницата, ами правиш ри още един ремонт - на надлеза, който се намира между Локомотивното депо и единия край на ул."Козлодуй", та и там има невъобразима "тапа" и автомобилите минават като през иглени уши!
5
1
 
9
 
! Отговори
Кметице, преди 4 години
сети ли са да пуснеш повече автобуси по бул."Първа Българска армия"? Откъм това място има врати, през които може да се влезе в Централните Софийски гробища.Не е нужно да правиш още по-големи задръствания пред централния им вход откъм "История славянобългарска"!
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог да прости близките ни.
3
19
 
6
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Русфили и путинисти не ходят на задушница а правят помени на кръвожадни диктатори като Сталин и Ленин като слагат цветя пред портретите им,други носят цветя на *** и други бутафории....
2
3
 
29
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Бог да прости починалите и да даде мир на душите на живите, които скърбят за тях.
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И по този случай черешите станаха още по-скъпи - грехота е!