Митове и легенди: Валял ли е радиационен дъжд след Чернобил?

Знаела ли е българската армия за аварията?
16 юни 2019 09:00,
263

След успехът на сериала "Чернобил" отново си припомняме за аварията, която остава една от най-мистериозните теми в българския фолклор.

Знаела ли е армията за Чернобил и колко е било скрито от обществото? В предаването "Операция история" темата коментира полоковника от резерва и преподавател по народопсихология Йордан Костадинов.

Още по темата

Той настоя, че развилата се "роза на ветровете" над електроцентралата е била насочена на Запад.

"Този огромен облак поема път към Северна Германия и Балтийско море и отива над Тихия океан", посочи професорът,

Проф. Костадинов поясни, че радиационният облак е поел по път към Северна Европа и Балтийско море, а 10 дни по-късно, след като е минал през Тихия океан, се е озовал над южните части на Италия.

Гледайте още в предаването "Операция История" по Bulgaria ON AIR от 16:30 часа!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
7
 
8
 
! Отговори
и аз да разкажа... преди 4 години
Аз пък бях 1986 на военно обучение на Витошката планина и същото там тръба рано сутрин и така нататък и после като включихме гайтеровия брояч и стралката му полетя а нас ни караха да рупаме радиоактивни марули и да маршируваме под радиоактивния дъжд и после се раждахме със 6 пръста.
201
7
 
6
 
! Отговори
Нека ви разкажа... преди 4 години
През 1986 г. април м. бяхме на военно обучение в Осоговската планина. За тези, които не знаят - военното обучение беше задължително - провеждаше се в 10-ти клас. Казарма! Тръба свири сутрин рано, козируваш, маршируваш, сглобяваш и разглобяваш калашник, хвърляш гранати, стреляш с въздушна пушка по мишена и куп други глупости. Във въпросния ден имахме занятие именно по измерване на радиоактивния фон. Облякохме гумените костюми, сложихме противогазите, включихме уреда и стрелката му полетя.
200
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Военните знаеха. Защото разпоредиха да се изхвърли всичко зелено от артелното. И започнаха да мерят сутрин и вечер с дозометър и да пращат данните в управлението. В интерес на истината нямаше отклонения.
199
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВЪОБЩЕ НЕ МИ ТРЯБВАТ ДОКАЗАТЕЛСТВА - НОМЕР 1 СМЕ ПО ИНФАРКИ, ИНСУЛТИ, ДИАБЕТ!!! А ВЪВ ВРАНЧА МИНАЛОТО ЛЯТО ПАК ИМАШЕ ЗЕМЕТРЪС СЪС ЖЕРТВИ.
198
6
 
16
 
! Отговори
DEM преди 4 години
Разбира се, че е така. Радиационният облак е бил инструктиран да не закача страните от соц-лагера. Ходил е само към западноевропейските страни.
197
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Нинова казва, осатвам, че много ме искат, а Чернобил не е се е случил... виновни са ГРЕБ и Америка и останалия западен свят. Не стига че пратихме там децата си, ами вижте какво ни нпарвиха
196
3
 
20
 
! Отговори
нда... преди 4 години
когато стана авариата ни казаха, че ще има бум на ракови заболявания след 20-30 години. Сега ни казват, че този бум на ракови заболявания се дължи на стрес, а радиацията даже била полезна за кожата. та... кога се лъже тогава или сега? Вижда се, че е впрегната цялата тролска машина да се опровергават факти за тази катастрофа. В никакъв случай нетрябва да се чува думата КОМПЕНСАЦИЯ!! тве другарки и другари :(
195
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега след дъжд черешата пред блока окапа преди да озрее.Това евроатлантически дъжд ли е ?
194
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ахой - а на гъзовете бръмчеше най- много...Пробвал си на своя и затова знаеш, нали другарите не са те поканили да ядеш от тяхната храна - салати от Лат. Америка и меса от Н.Зеландия и т.н.т...
193
2
 
12
 
! Отговори
Дарвин Червенков преди 4 години
С полезната радиация към контролирана еволюция.
192
9
 
17
 
! Отговори
на на Белене преди 4 години
В ЕС от 63-та до 2000-та година са построени 203 ядрени реактора, а след 2000-та само два - сто пъти по-малко! Един в Румъния и един в Чехия - и двата започнати по съветцко време. От БСП и Атака обаче ни заливат с лъжи как ядрената енергетика в ЕС процъфтявала.
191
5
 
14
 
! Отговори
другари, преди 4 години
не се напъвайте толкова в защита на сАвеЦката радиация и замръсяването по света от нея! Всички знаем, че сАвеЦката радиация е "самая гуманная в мире"! По-спокойно, ний сме щастливи!
190
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този червен полковник/:професор" лъже. Аз бях на 38 години когато избухна Чернобил. Само слухове и лъжи ни заливаха. Наистина България беше с малко пряко облъчване но изключително голямо радиоактивно заразяване на населението, главно от вторичното заразяване. Най голямо беше на следващата година заради млечните и месни продукти получили заразяване от заразения фураж и пасища поради забрана за информиране на хората от руските/БКП велможи. Проклети да са кремълските *** у нас.
189
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе руснаците защо се напъват да строят в България? Не може ли да строят в Русия ? Нееее не може!!! Неможе защото Русия е много далече от България,и цената за Запада излиза скъпо и не продаваемо.Е сега другаре,разбрахте ли защо трябва да се строи АЕЦ на Дунав?? За да могат някои хора да продават тока си на Запада,той този ток не ще бъде предазначен за България.
188
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора, БСП ви лъже, че ядреният ток е евтин на база, че го е пишело в учебниците преди 40 години и че тока от Козлодуй е наистина евтин. В цял свят е известно, че ядреният ток от нови АЕЦ е изключително скъп. Козлодуй е напълно изплатен и една стотинка от цената на тока му не отива за изплащането му, както ще се изплащат с тока 20 милиарда за Белене.
187
11
 
11
 
! Отговори
до 213 преди 4 години
Какво да проверявам? Това е официална статистика навсякъде по интернет. АЕЦ дават жалките 10% от тока в целия свят. Явно само до ваше село тази информция не е стигнала. Да споменаваш Япония е смешно. Тя изключи аварийно почти 60 ядрени реактора, още почти нищо не е пуснала от тях и никой не е чул да няма там ток и за един ден толкова години. Щом Япония при тези условия може без АЕЦ, значи целията свят може.
186
2
 
7
 
! Отговори
а преди 4 години
Радвам се, като чета коментарите, че имам наистина свестни сънародници, гордея се с тея хора, дори и да не ги познавам. Имаме бъдеще като народ, вероятно :/
185
1
 
6
 
! Отговори
до 209 преди 4 години
Иначе процентите можеш сам да си ги провериш ,естествено Япония е изключение защото няма алтернатива ,а и не може да внася от други държави защото е остров.Така че те или са на тъмно или трябва да ползват Атомни централи.При развитите държави без АЕЦ трябва да намалят консумацията доста ,САЩ специално с 80%. Развиващите държави не ползват ток на много места ,така че те са свикнали без ток и може да минат без АЕЦ.
184
12
 
32
 
! Отговори
Трол преди 4 години
Пусти Чернобил идеално им пасна на нео-либерастките продажници да го обвиняват за бума на раковите заболявания. Ама угоднически забравят за урановите бомби над Сърбия и за отровите в храните.
183
3
 
8
 
! Отговори
до 209 преди 4 години
Да скъпо струващо удоволствие и по американските учебници го дават че може да излезе много скъпо удоволствие , АЕЦ Три майл айлънд в САЩ като Цена 1 милиард ковчега ,3 милиарда за обезщетение на 100 000 хиляди заразени , това е доста сериозна икономически цена, американците се интересуват от цената не от екологията.Докато в чернобил нямам информация за цената нито за фукишима защото там се акцентира на екологията.