Митове и легенди: Валял ли е радиационен дъжд след Чернобил?

Знаела ли е българската армия за аварията?
16 юни 2019 09:00,
263

След успехът на сериала "Чернобил" отново си припомняме за аварията, която остава една от най-мистериозните теми в българския фолклор.

Знаела ли е армията за Чернобил и колко е било скрито от обществото? В предаването "Операция история" темата коментира полоковника от резерва и преподавател по народопсихология Йордан Костадинов.

Още по темата

Той настоя, че развилата се "роза на ветровете" над електроцентралата е била насочена на Запад.

"Този огромен облак поема път към Северна Германия и Балтийско море и отива над Тихия океан", посочи професорът,

Проф. Костадинов поясни, че радиационният облак е поел по път към Северна Европа и Балтийско море, а 10 дни по-късно, след като е минал през Тихия океан, се е озовал над южните части на Италия.

Гледайте още в предаването "Операция История" по Bulgaria ON AIR от 16:30 часа!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
2
 
5
 
! Отговори
до 207 преди 4 години
Никой не прехвърля цялата вина върху Чернобил , но чернобил е най достъпна като информация и подробности какво е станало точно.А тя е една от трите тежки аварии.При това най засягаща Европа.Естествено имало е малко по опасна но се разминала на косъм в сърцето на Европа франция загубили са контрол на ядрото но са успели да си го върнат в последния момент, но както казах не дават подробности и не знаем какво точно е станало.И това е нормално да не знаем защото САЩ и Франция крият технологията си
181
11
 
7
 
! Отговори
до 206 преди 4 години
Не лъжи хората. АЕЦ дават само 10% от тока в света и все намалява. Ядреният ток е в страхотна криза защото е много скъп - не гледай Козлодуй който е изплатен заради суперинфлация. И утре да ги закрием всички АЕЦ по света и без тях ще преживеем.
180
2
 
5
 
! Отговори
Кой знае преди 4 години
До от Варна: Твоя човек просто е завъртял копчето за чувствителност на уреда на максимум. Искал е да плаши комшиите и може и да е успял.
179
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не мога да разбера едно. През 50-те и 60-те години на 20-ти век американците извършват стотици, ако не и хиляди ядрени опити в атмосферата, включително подводни, подземни, даже в космоса. Същото правят и руснаците. Стотици хиляди кв. километри обработваема земя в САЩ е замърсена радиоактивно. По време на снимки в Невада е облъчен и скоро умира от рак известия актьор Джон Уейн. Атмосферата, водата и почвите на планетата са били отровени дълго преди Чернобил, но защо всичко се прехвърля на него
178
3
 
10
 
! Отговори
до 199 преди 4 години
Провери колко са замърсяванията от ТЕЦ и провери колко са замърсяванията от АЕЦ .Процентно САЩ ,Франция,Япония са над 60% АЕЦ.Европа като цяло включително и България АЕЦ са 30%.За България е 32% от АЕЦ ,43% от ТЕЦ .В цял свят общо 15% е АЕЦ в света ,естествено много държави искат да имат АЕЦ но не им се доверяват да работят с ядрена енергия големите сили и остават без АЕЦ.
177
5
 
10
 
! Отговори
На кого да вярваме? преди 4 години
До от Варна: Това, което си написал, всеки може да го напише. Трябва ли да му вярваме? В армията е имало хора, които е трябвало да следят радиационния фон. Би трябвало да е имало такива и в Гражданска защита? Къде са им данните? Може да не са били публикувани по това време, но не може да не са запазени. Вместо да гадаем какво е било, трябва да искаме публикуване на тези данни.Имам обяснение зашо досега не са публикувани. Просто защото не доказват, че у нас е имало превишаване на допустимото.
176
1
 
2
 
! Отговори
ахой преди 4 години
До Анонименкакво да му гледам. стига ми и рецензията. гледането няма да промени нищо!
175
7
 
14
 
! Отговори
от Варна преди 4 години
бе за това им плащат на разни професорчета, да лъжат и мажат. По времето след гръмването на руския реактор имах един колега, правоверен комунист, беше бесен на своите, джендърите от цк-то на бкп-то, за лъжите им. Купил беше един съветски портативен радиомер и показваше на всеки къде най-много бръмчи уреда - обувки, панталони, други дрех, коса, предмети. Уредчето бръмчеше като картечнца, стрелката му биеше в червеното поле. Толкова за това имало ли е радиоактивно замръсяване у нас през Май 1986.
174
4
 
11
 
! Отговори
ахой преди 4 години
а на скоро току преди да почне да се пърди по мас медиите за реализма във сериала. Тръмп каза че ще настоява за допускане на американските гмо храни на европейския пазар. Аре сега се сещаите какво следва нова вълна от заболели от Чернобил, ама май ще заболеят от сериала а
173
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЕЦ дават едва 10% от тока в света, но пък са виновник за 100% от трaгедиите в тази област.
172
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
16 юни 1963 г. Валентина Терешкова Първата жена в Космоса
171
11
 
14
 
! Отговори
nekoj преди 4 години
Родителите ми работеха в БАН и имаха достъп до всякаква апаратура. Имаха и малка градинка - всеки ден мереха 'продукцията' от градинката. Нямаше радиация и си ядяхме всичко (за района на София говоря)
170
4
 
15
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
рупайте европейски "еко" храни и си мислите за чернобил
169
1
 
4
 
! Отговори
ахой преди 4 години
До Аз пъктова историта на родителите ти ли е, май не е завършила така както разправяш????
168
2
 
6
 
! Отговори
ахой преди 4 години
До Danа помниш ли че идваха да ти замерват радиацията преди да се родиш????
167
3
 
14
 
! Отговори
Зрител преди 4 години
До до 189В началото на втората част на предаването водещият Петров, каза нещо, което ме удиви в положителен смисъл, так чак си го пуснах назапис- "Съветската система роди тази авария, но създаде и хората ,които бяха готови да се борят с нея...Айде сега намерете такива герои....Хора, готови да се жертват"
166
8
 
9
 
! Отговори
знае те ли преди 4 години
че това е задължително да се крие от обществото -----обществото ще падне в паника като знаят истината има много хора слабо характерни те могат да сеят паника в обществото и плюс това е минало свършено време и недйте да пропагандирате че ссср е била много лоша все пак те много ни помогнаха --отколкото ес нато и сащ
165
1
 
26
 
! Отговори
до 189 преди 4 години
Вярно са били луди при комунизма гледай филма , всеки готов да помогне и да се жертва само и само другите да имат шанс да живеят,донякъде това е самата истина , при сегашния строй вече няма такива луди , по скоро ще се намерят хора които с удоволствие ще жертват живота на другите само и само да спечели пари, естествено не би жертвал неговия живот защото му трябва да си харчи парите.
164
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква радияциа... какъв дъжд... каква авария...?!? Нали така другари!!!
163
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези луди от комунизъм и атомна бомба да им пуснат няма да я отразят.