Митове и легенди: Валял ли е радиационен дъжд след Чернобил?

Знаела ли е българската армия за аварията?
16 юни 2019 09:00,
263

След успехът на сериала "Чернобил" отново си припомняме за аварията, която остава една от най-мистериозните теми в българския фолклор.

Знаела ли е армията за Чернобил и колко е било скрито от обществото? В предаването "Операция история" темата коментира полоковника от резерва и преподавател по народопсихология Йордан Костадинов.

Още по темата

Той настоя, че развилата се "роза на ветровете" над електроцентралата е била насочена на Запад.

"Този огромен облак поема път към Северна Германия и Балтийско море и отива над Тихия океан", посочи професорът,

Проф. Костадинов поясни, че радиационният облак е поел по път към Северна Европа и Балтийско море, а 10 дни по-късно, след като е минал през Тихия океан, се е озовал над южните части на Италия.

Гледайте още в предаването "Операция История" по Bulgaria ON AIR от 16:30 часа!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
6
 
8
 
! Отговори
Влади преди 4 години
Браво на дъртия милиционер - облакът отишъл в Скандинавия, после в Тихия океан( къде е този океан , да го...), а после в Италия?!Като му виждам познанията по география, ми е ясно колко знае и за другото.Апропо, знаете ли , че бременни жени през 1986- бяха карани насила да абортират? А, че тогава мед. кадри са подписвали декларация за мълчание за последиците от Чернобил ? Един вид, омерта. Но има масови малформации у децата след 1986 и огромно количество раково болни.
141
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ай тоя чернобил колко работа свърши- бензина поскъпна-парно и ток също -основните храни също-някои си живуркат в къщички без да са дали леви народа се плюнчи за чернобил- голям кеф утре ще ви измислят нещ одругота да не гледате в канчето на обирджиитеи да се пъчити - аз съм десен човек - азсъм ляв човектова като го чуя ми е ясно че не става дума за хораа за нагаждачи *** които единствено това могат
140
11
 
11
 
! Отговори
Dan преди 4 години
Спомням си как бяха дошли с Гайгер-Мюлерови броячи и в ученическия стол.Спомням си и масовите аборти, след като се разчу.Спомням си, м...... ви комунашка!!!
139
5
 
5
 
! Отговори
Милиони са преди 4 години
Умрели и ще умрат в Европа вследствие на Чернобилския взривКолко са у нас е тайна
138
2
 
10
 
! Отговори
Радиация имаше преди 4 години
Бяха дали дозиметри и на местното АПКБеше на места - като си ходиш и започваше да чатка
137
0
 
10
 
! Отговори
Химик разузнавач преди 4 години
Апарата с което се мери радиациата е rr51m българско производство абсолютно точен не пишете глупости.
136
6
 
7
 
! Отговори
Dan преди 4 години
Дъждът ръмя, при това не само над София.Едно от нещата, заради което цялото ЦК на БКП трябваше да бъде събрано на Националния стадион и .... ииии .... да му бъде връчена по една четка, за да боядисат стадиона. :-)Току виж веднъж в живота си свършили нещо полезно.Румънците осъдиха Чаушеску и след това станаха нормална държава. Хвала!Изрично повтарям - -съдиха го и го осъдиха. Тогава все още и при тях имаше смъртно наказание. Не беше разстрелян без съд или просто за кеф.
135
1
 
10
 
! Отговори
Химик разузнавач преди 4 години
Бил сам в казармата от октомври 1986 до 1988 първите 6 месеца съм бил в школа за химик разузнавач. След това съм разпределен в авио база . Работата ми е била 3 пъти на ден да мера радиацията да я записвам в спец. дневник и да докладвам в корпуса на ВВС . Радиацията през цялото време е била в норми 0,003 - 0,005 това е нормалния фон . Гледал съм дневника през периода когато е гръмнал Чернонил колегата е Мерил радиацията през първите дни през 15 Мин.След това през 4 часа.Вначалото фона е бил 0,30
134
6
 
7
 
! Отговори
рускиня преди 4 години
До ВъзмутенВие западняци нека да се разберете, кой е попаднал под облак. Финландци претендират че те, българи доказват че облакът е отишъл при тях.То къде финландия и къде българия...... Ама важно да е врякаме
133
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците зарязват заразена техника там а тя наистина е страшно много , Украйна след това я прибира и в момента няма никаква налична техника там всичко е взето, заразената техника е въоръжена украинската армия, или претопена.В общи линии изчезването на заразената техника е преди 4-5 години .И това вече си е доста по опасно в настоящия момент.Всички говорят за чернобил но никой не вижда най очевидното Украйна.Така че не дъжда е големия проблем а украинския метал част от него е и в България.
132
0
 
17
 
! Отговори
ррр преди 4 години
Ами да, чули сме, знае се, че замърсяването е много по-голямо, че все още изтича радиация в океана, че крайбрежията на Аляска и Канада са замърсени. Не е тайна. Не се крие.
131
7
 
15
 
! Отговори
такааааааааа преди 4 години
всички мрънкт за руснаците,някой да е 4ъул нещо за фукушима ала бала радиация? хайде казвайте ги нещата както са-циркаджий
130
3
 
21
 
! Отговори
ppp преди 4 години
До ИмеСпециалисти пишат, че замърсяването и радиацията от Фукушима е много, много по-голяма... За съжаление - това е положението.
129
2
 
8
 
! Отговори
Ехее преди 4 години
А са рупаите си "качествената" европейска храна и си вряскаите срещу чернобил докато изчезне те!!!
128
3
 
12
 
! Отговори
Име преди 4 години
Радиацията от Фукушима е обиколила 10 пъти земното кълбо преди да падне под опасните норми.За Чернобил още не знаем колко пъти е обиколила земното кълбо.Двете аварии са от една и съща опасност...
127
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 146Неееее, не си разбрал правилно. Русофилската версия е - Експлозия на реактор в Чернобил не е имало. Радиоактивно замърсяване не е имало. Умрели са 30 човека от слънчеви изгаряния, защото слънцето в СССР грееше по-силно от това в капиталистическите страни. И за всичко са виновни САЩ и ЦРУ, които са взривили реактора който не е експлоадирал.
126
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До еБассиЗащо пък да е само по течението на реката?През пролетта е нормално южняците да са по-активни и да повлече облака на север-северозапад.
125
13
 
21
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Валя дъжд. Изкараха ни на манифестация заради първи май. Присъствието беше задължително. Бяхме студенти втори курс. Партиината вихрушка *** проведе геноцид към собствения си народ запазвайки мълчание за да угоди на големия брат. Същите искаха да се продадат за 16 република. През 1989 г. ни трябваше Пиночет, но при тези руски армейски възпитаници нямаше доблестен офицер да оглави преврата. Жалко. Чили е прекрасна държава.....а Венецуела...
124
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако се водим по комунисти, Чернобил е нямало.
123
0
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
До Анонимен 129 Въздушно течение означава ВЯТЪР.