Родителите недоволни от новото меню в детските градини

Притесняват се, че няма достатъчен контрол и разнообразие
16 юни 2019 22:20, Нели Христова
46
Родителите недоволни от новото меню в детските градини
Снимка: Pixabay

Въпреки промяната на менюто в детските градини за доброто на децата, родителите отново са недоволни. Те се притесняват, че липсват механизми за контрол на храната, както и разнообразие за деца със специален режим на хранене. Новият рецептурник трябва да влезе в сила от следващата година, съобщават от bTV.

В новото меню изцяло се забраняват пържените храни, които досега бяха позволени два пъти седмично. Месото и рибата не трябва да са замразени, а прясно охладени. Намалява се консумацията на захар и сол и се увеличава приемът на мляко.

Като настояща майка на едно дете и бъдеща на второ Екатерина от години се бори за по-здравословно меню в детските градини и училищата. За целта създава фондацията "За храната", която инициира промените в досегашната наредба. Но не е доволна от резултата

"Отново се набляга сутрин, обед и вечер всеки ден на много тестени храни”, смята Екатерина. А това било за сметка на приема на плодове и зеленчуци.

"Там е заложено да са три пъти седмично, което е крайно недостатъчно. Не е заложено какво качество да бъдат. Трябва да са екстра или първо, за да сме сигурни, че децата ни ги харесват. Никой няма да яде развален плод”, обяснява Екатерина.

Безглутеновите храни не са по-добра алтернатива - родителите настояват да се въведе и гаранция за качеството на охладените меса и риба. Сред предложенията им е и да се дават и други видове мляко освен краве. От Българското вегетарианско общество пък искат децата да имат право на избор да не консумират месо всеки ден, както е заложено в наредбата.

"Ние живеем в 21-ви век и всеки има право на избор как да се храни, как да живее, съответно как да отглежда децата си”, коментира Яна Данаилова, Българско вегетарианско общество.

От Центъра по обществено здраве обаче са категорични, че месото няма как да бъде изключено.

"Считаме, че е недопустимо децата да бъдат поставяни на вегетарианска и особено веганска диета. Те трябва да се хранят с това меню, което е изчислено и отговаря на всички изисквания за балансирано хранене”, заяви доц. д-р Лалка Рангелова, Национален център по обществено здраве и анализи.

От личен опит Яна твърди, че децата с алергии към определени храни също нямат алтернативно меню.

"Ако детето има непоносимост към глутен, а следобедната закуска е филия с нещо си, то няма как да бъде нахранено и ще остане гладно. Такъв е и случаят с моите деца”, обяснява Яна Данаилова. 

В наредбата са разписани и нови правила за родителите - те вече ще са длъжни да предоставят медицински документ за наличие на специални хранителни нужди.

„Детето трябва да бъде с поставена диагноза, а не просто по желанието на майката да се изключват една или друга група храни”, обясни доц. д-р Лалка Рангелова.

След общественото обсъждане на промените предстои и изготвянето на нов рецептурник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
28
 
! Отговори
Аре стига бе! преди 4 години
А меню да им даватм оже би като в Пепи, с големи цветни картинки и храната да се готви от Мастър шеф на момента? А сервитьорите с бели ризи, строени в редички?! Това бг-мама си е диагноза, ей! Стига вече, бе жени! Слезте от луната или там където се намирате! Яжте си гадната чия, но не ни натрапвайте храната за кокошки!
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МАЙКАТА КОЯТО ТВЪРИ, ЧЕ ДЕТЕТО И С АЛЕРГИЯ КЪМ ГЛУТЕН НЯМА АЛТЕРНАТИВА ЛЪЖЕ- ОТ ГОДИНИ ДЕТЕТО СЕ ИЗСЛЕДВА- МИСЛЯ ЧЕ БЕШЕ В РЗИ, ПОСЛЕ ДИАГНОЗАТА СЕ НОСИ В ОБЩИНАТА, А ОТ ТАМ ИЗДАВАТ ЗАПОВЕД ЗА БЕЗГЛУТЕНОВА ДИЕТА, КОЯТО СЕ ДОСТАВЯ ДО ДЕТЕТО В ЗАТВОРЕНА КУТИЯ. БЕЗГЛУТЕНОВАТА ХРАНА Е МНОГО СКЪПА. МИСЛЯ, ВИЖДАЙКИ С КАКВО СЕ ХРАНЯТ ОТ МЕНЮТО МАЙКИТЕ МОГАТ ДА ГО РАЗНООБРАЗЯТ КОМПЕНСИЙРАЙКИ ЛИПСВАЩОТО В НЕГО ВЕЧЕРТА ИЛИ В СЪБОТА И НЕДЕЛЯ.
18
1
 
22
 
! Отговори
Божинката преди 4 години
ае да ядат филии с мас, родителите ко са праят на ударени ... навремето са мухали само мазнотии, сланини и мас ... безглутенови ...а после ги водят уикенда на макдоналдс ...
17
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакви безглутенови храни, веганщини, халалщини, кашерщини. Децата ни трябва да растат добре хранени и да ядат храна за бели хора. Стига с извращения.
16
4
 
11
 
! Отговори
Това е нонсенс преди 4 години
От менюто недоволни , а от тиквата - доволни ...?!
15
4
 
50
 
! Отговори
Ъ? преди 4 години
Защо с моите данъци трябва да се прави безглутеново или каквото и да е изчанчено меню на отрочетата на разни бг-кокошки? Като искат нещо по-различно да си им готвят вкъщи. БГ мамите незнайно защо считат, че щом са се размножили и всички са им длъжни. Така ги подкукуросват майките им, че едва ли не някой друг трябва да им издържа скъпоценното сополанче
14
5
 
24
 
! Отговори
до Анна преди 4 години
Да Ви кажа, бройлерите се отглеждат при по-добри условия, прасетата също, следи се за кв. м., щастливи ли са и т. н. Децата по над 30 в една стая, в която се яде, спи, играе, учи.... с основно оправдание" но... нали са приети, кво мрънкате"... определено бройлерите са за завиждане....
13
4
 
54
 
! Отговори
123 преди 4 години
Едно време като ядяхме пържени филии,мекици и кюфтета бяхме здрави.Сега много здравословната храна е отвратителна на вид и на вкус, децата цял ден са гладни и като ги вземат се тъпчат с пакетирани ***.Едно меню в стил"домашно на баба" е много по-добре от превзети вегетариански и псевдополезни менюта
12
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София. Места в градини и ясли няма. Държавна 60 лв, частна - 800 лв. Не мисля, че основната дискусия трябва да е затова дали да има вегетарианско меню. Вдигнете таксата на държавните, плащайте по-добре на персонала, вдигнете качеството на грижата
11
22
 
24
 
! Отговори
Анна преди 4 години
Гнусните детски градини са място, което децата ненавиждат и където се държат с тях ужасно, чакайки денят да свърши и някой да ги вземе. Честно казано ми е все едно с какво ще хранят децата, само да не ги правят задължителни за посещение. Децата имат нужда от сигурност и спокойствие, а не от бройлерно отглеждане.
10
8
 
21
 
! Отговори
В преди 4 години
Каквато и да е храната в градините ,тп тя е 100% по-добра от чипсовете ,зрънчо, и други болклуци с които храните децата си.В парка като ги раьхождате и забавлявате ,едно дете не съм видяла с плод в ръка .Да не говорим за бабите как тъпчат внуците когато им ги оставят в съб.или нед.Тъй че за кражбите от персонала сезирайте други органи.Но трябва да има вегетарианско меню, безглутенов хляб.Има начин.
9
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия с частните детски градини и пържоли, да не пишат. В общинските детски градини не дават пържоли.
8
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който не му харесва, да си гледа детето вкъщи. Големи мрънкалници се навъдихте- храната, това, онова...Едно време бабите ни все в ясли са раснали сигурно . Сега кифлеещите майки гледат да захвърлят детето някъде, че да им остава време за кафенце, за обиколки из моловете и тем подобни.
7
6
 
37
 
! Отговори
Аноним преди 4 години
Ами айде тия с претенциите всеки ден да пращат децата си с кутия храна, няма да има вечно недоволни.
6
4
 
30
 
! Отговори
50 год преди 4 години
Ние имаме внучка на ок. 2,5год и най-големият проблем са заразните болести в яслата, а не храната или персонала. Хората се опитват да е разнообразно и сезонно яденето, а децата ходят с удоволствие,...ако са здрави! Нашата кокона например, обожава боб, леща, пържоли и кисели сливи. Ако е на ясла яде разнообразно, даже и плодове..Яслата е във Варна и е супер
5
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лелките дават по 3.00 лв. на месец, събират чиста храна и помия, и консумативи - веро, течен с.апун, салфетки, мокри кърпи, почистващи препарати - за 200 лв. Бедна ви е фантазията. Грешни са децата и гладни.
4
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така си давате парите, децата нищо не ги ранат в детските градини и ясли. Готвачките крадат от продуктите, супа, промиена, без олио, само вода, тестаци с една тришка сирене или трошка салам, сурова баница, готовите кори неизпечени, вътре без нищо и т.н., не е за разправяне. А да не говорим, че лелките не слагат на децата това, което им се полага, ако има за следобедна закуска филия с топено сирене, дават хапка на децата, 1 филия на 4-5 делят, що остане за свинската кофа.
3
6
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Детската градина струва 60 лв на месец. За тази цена, това могат да предложат. Ако я вдигнат на 600 може да капризничите колкото си искате.
2
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аман от родители. Да си ги гледат в къщи тогава или на село при баба и дядо да видим те какъв бахур ще им дават.
1
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поетът е казал: "Киноата не стига, киноата е малко, деца"