Родителите недоволни от новото меню в детските градини

Притесняват се, че няма достатъчен контрол и разнообразие
16 юни 2019 22:20, Нели Христова
46
Родителите недоволни от новото меню в детските градини
Снимка: Pixabay

Въпреки промяната на менюто в детските градини за доброто на децата, родителите отново са недоволни. Те се притесняват, че липсват механизми за контрол на храната, както и разнообразие за деца със специален режим на хранене. Новият рецептурник трябва да влезе в сила от следващата година, съобщават от bTV.

В новото меню изцяло се забраняват пържените храни, които досега бяха позволени два пъти седмично. Месото и рибата не трябва да са замразени, а прясно охладени. Намалява се консумацията на захар и сол и се увеличава приемът на мляко.

Като настояща майка на едно дете и бъдеща на второ Екатерина от години се бори за по-здравословно меню в детските градини и училищата. За целта създава фондацията "За храната", която инициира промените в досегашната наредба. Но не е доволна от резултата

"Отново се набляга сутрин, обед и вечер всеки ден на много тестени храни”, смята Екатерина. А това било за сметка на приема на плодове и зеленчуци.

"Там е заложено да са три пъти седмично, което е крайно недостатъчно. Не е заложено какво качество да бъдат. Трябва да са екстра или първо, за да сме сигурни, че децата ни ги харесват. Никой няма да яде развален плод”, обяснява Екатерина.

Безглутеновите храни не са по-добра алтернатива - родителите настояват да се въведе и гаранция за качеството на охладените меса и риба. Сред предложенията им е и да се дават и други видове мляко освен краве. От Българското вегетарианско общество пък искат децата да имат право на избор да не консумират месо всеки ден, както е заложено в наредбата.

"Ние живеем в 21-ви век и всеки има право на избор как да се храни, как да живее, съответно как да отглежда децата си”, коментира Яна Данаилова, Българско вегетарианско общество.

От Центъра по обществено здраве обаче са категорични, че месото няма как да бъде изключено.

"Считаме, че е недопустимо децата да бъдат поставяни на вегетарианска и особено веганска диета. Те трябва да се хранят с това меню, което е изчислено и отговаря на всички изисквания за балансирано хранене”, заяви доц. д-р Лалка Рангелова, Национален център по обществено здраве и анализи.

От личен опит Яна твърди, че децата с алергии към определени храни също нямат алтернативно меню.

"Ако детето има непоносимост към глутен, а следобедната закуска е филия с нещо си, то няма как да бъде нахранено и ще остане гладно. Такъв е и случаят с моите деца”, обяснява Яна Данаилова. 

В наредбата са разписани и нови правила за родителите - те вече ще са длъжни да предоставят медицински документ за наличие на специални хранителни нужди.

„Детето трябва да бъде с поставена диагноза, а не просто по желанието на майката да се изключват една или друга група храни”, обясни доц. д-р Лалка Рангелова.

След общественото обсъждане на промените предстои и изготвянето на нов рецептурник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, два пъти, по едно резанче. А понякога, ако има 2 моркова за целата група, не го дават на децата. Колкото и да четеш наредбите, действителността е различна.
39
2
 
11
 
! Отговори
Мая Николова преди 4 години
Не знам от къде черпите информация, но тя е напълно недостоверна. Има Наредба 6 от 10.08.2011 година, моля прочетете! Децата ядат плодове поне два пъти на ден- един път в 10 ч и след това на обед всеки ден. Децата, нуждаещи се от специален тип хранене се нуждаят от протокол от комисия от наблюдаващите го лекари и се осигурява необходимия режим- беглутенов, безказеинов или друг. Добре е преди да се преекспонират неистини, да се провери достоверността им.
38
0
 
14
 
! Отговори
Реал преди 4 години
Елате на себе си моля ви се, бг ***!Маргарини отдавна няма, ако изобщо някога е имало.Пърженото може и да е разрешено, но аз за 5г. не съм срещнала в менюто. Дори кюфтетата се правят на пара или фурна.Закуските са тестени да, но какво да се даде за закуска на децата- просо или кълнове може би? Плод /зеленчук се дава по 2 пъти на ден без салатата.Искам да попитам мамите те осигуряват ли това разнообразно меню всекидневно на децата си?
37
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошото на всички обществени кухни е че по стар навик и обичай лелките гледат да се изхранят с наличното , пък било и за сметка на децата
36
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все едно тези майки като са биле деца все киноа, авокадо, и драконов плод все са яли. *** исстерички за връзване.
35
0
 
9
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Много е здравословно зимата да се дават почти всеки ден ДОМАТИ И КРАСТАВИЦИ, който гъмжат от пестециди, но нали децата трябва да ядат зеленчуци ... *** на изтрещелите мозъци, които бъгвате децата от малки. КОНТРОЛ НЯМА. Търси се най-евтиното, а от там следователно НАЙ-НЕКАЧЕСТВЕНОТО.
34
7
 
2
 
! Отговори
Michelin Uptis преди 4 години
Тикво ВНАСЯМЕ 1 МИЛИОН ГУМИ ЗА ТВОИТЕ ПЪТИЩА. ГУМИ ЗА ДУПКИ.Тикво, унищожи училищните столове. Сега ще гониш Михаля. Твоята рода е в Лос Анджелис. Ядът ли от менюто на училищата
33
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДАЙ НА *** ВЛАСТ ПА МУ ГЛЕДАЙ АКЪЛА!!!Днешните майки са едно напълно изперкало племе. Не че няма болни дечица. Но те самите се префантосват до небесата!!!Истината е прекрасно описана в предходните коментари! Забравили са днешните родители те как са пораснали! Пък да питат и своите родители - за тях самите!АКО ЕДНО ДЕТЕ ЖИВЕЕ ЗДРАВОСЛОВНО, С ИГРИ НАВЪН С ПРИЯТЕЛЧЕТАТА, ТОПКАТА, КЪНКИТЕ, С МАМА И ТАТКО В ПАРКА, ТИЧА И ИЗРАЗХОДВА ЕНЕРГИЯ ДОРИ ДА ХАПНЕ НЕЩО "ВРЕДНО" МЕТАБОЛИЗМА ЩЕ Е ОК.
32
3
 
2
 
! Отговори
Michelin Uptis преди 4 години
!$+%+_+$ не послушахте Бог и ще страдате!!!Мъжа да работи, а жената у дома да готви.
31
1
 
0
 
! Отговори
Michelin Uptis преди 4 години
Мляко? Охо-хо-хо, туберкулоза
30
1
 
3
 
! Отговори
ogin преди 4 години
До 1Абсолютно вярно
29
0
 
38
 
! Отговори
1 преди 4 години
На времето дамо безглутенов хляб ядохме. Яли сме и ромски баници, печени филии с мас или масло, пържени мекици и филии и какво ли още не! Но грабваш две филии и топката под мишница и изчезваш. Прибираш се скапан от игра, хапваш каквото има и лягаш.Сегашните деца са като зомбита! По цял ден седят пред компютри, таблети и смартфони, нищо не правят и не изразходват никаква енергия! Затова дебелеят и се разболяват, а не е виновна храната! Просто им липсва свободата, която имахме ние!
28
1
 
19
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
От тези здравословни храни детето ми все е гладно,а храната в градините се изхвърля всеки ден.
27
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КРАЙНО ВРЕМЕ Е В БГ ДА СЕ ВЪВЕДЕ ОПИТА НА МНОГО ДЪРЖАВИ В ЕВРОПА- МАЙКИТЕ ГОТВЯТ В КЪЩИ, НА ДРУГИЯ ДЕН НОСЯТ ХРАНАТА В ДГ В КУТИИ. В ИЗРАЕЛ- МАЙКИТЕ СИ ПРИБИРАТ ДЕЦАТА ЗА ПОЛОВИН ЧАС ОТ ДГ ЗА ДА ГИ НАХРАНЯТ- ТОВА Е РЕГЛАМЕНТИРАНО, ЗАЩО ТРЯБВА МОН ДА ОБИРА НЕДОВОЛСТВОТО НА РОДИТЕЛИТЕ, ЗАЩОТО ВИДНО Е ЧЕ НЯМА УГОДИЯ. МНОГО ОТДАВНА МАРГАРИНА И КОНЦЕНТРИРАНИТЕ СЛАДКА СА ИЗВЕДЕНИ ОТ ХРАНЕНЕТО НА ДЕЦАТА С НАРЕДБА.
26
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прочитайки коментарите, става ясно че червената хунта и изгерберастелите им наследници са навсякъде. Като детските градини в този си вид, са единствено техни метастази.
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До МаяГледайте си глезльовците вкъщи. Не четеш ли бе.
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тези храни ще им изнежат стомасите, и после нищо няма да могат да ядат. Пържено може да се дава, но да е пържено в прясна мазнина.
23
16
 
6
 
! Отговори
До Мая преди 4 години
Другарко, дори да се готви вкъщи не е разрешено да си носиш сам храната в ДГ, защото РЗИ не знам си какво си. Явно сте стара мома и деца не гледате, така че шът
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алтернативни млека в общинска детска градина не знма как ще стане.. ядковите са по 6лв кутията, а пак са със срок на годност 3 дни след отваряне. За 60лв такса не го виждам
21
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Конкретната госпожа може да има веган изблици или не, но и аз съм против мазаните филии 3 пъти на ден, както и кремчета с нишесте. За закуска на неста дават филия бял хляб с маргарин и резенче (едно!) морков. Има кофички кисело мляко по 150гр, никой не може да ме убеди, че при обществени поръчки за храната няма да ги купуват за по 20ст, за да се избегне нездравословната следобедна закуска например