В историческа битка за Гоце, Даме и Яне: Всички те са българи!

Георги Първанов: Комисията трябва да търси големите и важни решения!
16 юни 2019 14:22,
135
В историческа битка за Гоце, Даме и Яне: Всички те са българи!
Снимка: Wikipedia

И Гоце, и Даме, и Яне, и цялата плеяда революционери, всички организатори и реализатори на Илинденско- Преображенското въстание са българи. Това каза президентът (2002- 2012 г.) Георги Първанов по повод споровете около името на Гоце Делчев.

"Те са българи по това, че произхождат от население, чийто етнически състав е български. Вътрешната македоно- одринска революционна организация е българска. Документите на всички дипломати и консули от Скопие, Солун и Битоля пишат, че населението е българско", заяви той пред БНТ.

Още по темата

Първанов посочи, че смесената историческа комисия още преди около месец даде знак, че има проблеми около личността на Гоце Делчев. Той категорично заяви, че не приема подхода те да заседават и "образно казано да отмятат по домова книга това или друго име".

"Трябва да се търсят големите и важни решения", посочи Първанов.

Той подчерта и още един проблем с работата на комисията - тя няма ясен мандат.

"Направете сравнение с това, което постигнаха Гърция и Северна Македония с договор, в който всичко е разписано до последния детайл", каза Георги Първанов. "И там има комисия, за която сигурно не сте чували нищо, няма и да чуете. Тя си върши някаква детайлна работа по книгите и учебниците", допълни той.

"Трябва ясно да се постави въпросът- какво означава обща история. Понятие, залегнало в Договора за приятелство между България и Македония", подчерта Първанов. "Комисията е обречена, да бъда честен. Заявявам го откровено. Ще бъде много лошо ако вината се хвърли върху тази комисия, върху колеги историци, които като цяло почтено си вършат работата. Те просто нямат рамка, нямат хоризонт", посочи той.

"На политико- дипломатическо ниво трябва ясно да се дефинира понятието обща история. Това предполага анекс или друг договор, нека дипломатите да кажат какво да бъде. Ако това се случи, ще се "отпуши" работата на всички историци", заяви Георги Първанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
0
 
! Отговори
Немо преди 4 години
До Анонимен 89Подкрепям предложението ти, подобен сравнителен подход е коректен.Единствено трябва да се вземат предвид и новите данни неизвестни на науката към съответния период.А за да се абстрахираме от (светла му памет) Божидар Димитров, и другите, очевидно невдъхващи ти доверие български историци и хроники, мисля да наблегнем на Стивън Рънсиман, Джон Бъри, сър Артър Тойнбли, Геза Фехер, Блазиус Клайнер....Хайде започни с тези......да не се претовариш.
115
0
 
1
 
! Отговори
Учуден до Пирин преди 4 години
Пирин, *** ти и тук ли се изявяваш !?Какво работиш, сподели, че имаш толкова свободно време да плюеш по сайтовете?Направо е смайващо как успяваш да си навсякъде!
114
0
 
7
 
! Отговори
Mitaka преди 4 години
Питат радио Ереван:-Ванга като е родена в Струмица, македонците защо не искат да я пишат и нея македонка?След малко отговарят:-Защото ще им прати послание през Нешка Робева, че македонци родени преди 1945 няма.
113
0
 
5
 
! Отговори
До 115 преди 4 години
Ти си егати фантазьора. Тее пък от къде ги измисли. Пълни глупости господин фаннтазьор.
112
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Трол113 Няма да мине много време и Русия ще се разпадне на парчета.Такава е съдбата на всяка империя и диктатура,каквато е Русия днес.Когато България е била държава,Русия нито е била такаав,нита е имала религия ,нито писменост.България е хилядолетна държава и гледа далече в бъдещето.
111
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безмислен спор,потова време е съществувала само българската държава за всички тях,тя е била тяхната родина.Документите го доказват.
110
7
 
5
 
! Отговори
Трол преди 4 години
Ха ха ха две умиращи, недъгави държави се дърлят на смъртния си одър. Скоро едните ще са част от Албания, а другите от Турция. В крайна сметка двата братски мюсюлмански народа ще се слеят в едно- Новата Отоманска империя, което е и желанието на западна Европа. Разликата, е че този път в империята няма да има български, македонски или какъвто и да бил там християнски етнос. Нашата скапана семка умира под гордото знаме на нео-либерастията и националните предатели!
109
1
 
15
 
! Отговори
Да преди 4 години
Точно днес попаднах на док.филм качен от някой си му македонец за македонската принцеса Клеопатра!Коментарите бяха на гърци и македонци, на английски, понеже те друг общ език нямат.Ми браво на гърците! Тия хич не си поплюват и не е лошо да вземем пример.Клеопатра е от рода на Птолемеите, а те са гърци, управлявали Египет.Произхождат от Александрия.За макетата тя е македонка !!!Тия наистина си помпят националното самочувствие с каквото намерят.Трагедия!
108
2
 
3
 
! Отговори
От землянката преди 4 години
Няма по-голям спец по Гоце от Гоце.
107
6
 
0
 
! Отговори
до 108 преди 4 години
Защото са били сръбски и гръцки!
106
0
 
6
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 4 години
Добре е да им се казва историята ,понеже тяхна си нямат
105
0
 
22
 
! Отговори
бай х преди 4 години
До Loyko Български килийни училища има още от 15 век , във църквите и манастирите .Има много документи за това . Защо в османската империя има училища на всички народи /българи , гърци , сърби ,албанци / само македонски не е имало ????
104
7
 
1
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
До Бай xОтговори на това което питам.Остави историческите измислици за себе си.Ако не си разбрал,че главата ти е пълна с лъжи си е твой проблем.
103
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правителството на ГЕРБ,начело с ,, корифеят на Западните Балкани ,,подписаха договор ,,по добър ,,от Преспанският ,признаха македонски народ и език и сега се правят на блъснати от валяк. ...... Видими резултати ГЕРБ !............И *** направиха простотия с Македония ,но не паднаха толкова ниско.Въртяха ,сукаха ,но не признаха език и народност .
102
0
 
29
 
! Отговори
бай х преди 4 години
До Маке България не може да отнема герои от други държави ако не са българи .Слагат се документите на масата и всичко е ясно . Това са хора и събития живели преди 100 години . Бащата на Гоце Делчев и двете му сестри бягат в България след опожаряването но Кукуш от гърците . Баща му дедо Никола пише молба до царя за народна пенсия че двамата му сина са си дали живота за България . Тези хора имат спомени ,наследници , ... и те са българи
101
16
 
7
 
! Отговори
Маке преди 4 години
Ако България отнеме старите ни герои, няма да сме поблизки, но ще ни принуди да ви мразим. Мисля, че вашето правителство знае това и в крайна сметка ще стигне до някакво решение като двойно гражданство за Гоце и компанията. Ние обичаме да бъдем Македонци, никак Българи. Може би наистина страдаме от някаква психична болест, дяволът да не земе :) Поздрави на всички мои приятели от България.
100
0
 
24
 
! Отговори
бай х преди 4 години
До Loyko Лойко , аз мога да ти изброя от 635 година след христа всички български ханове и царе по години един след друг ...а ти можеш ли да ми изброиш македонските царе от средновековието до днес ????
99
9
 
3
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Може ли някой да ми каже откаде се взеха първите учебници в българските училища след освобождението от турско робство......историческата истина,не измислици.
98
2
 
22
 
! Отговори
Марко преди 4 години
Ако признаят , Че Гоце Делчев , Яне Сандански и Даме Груев са българи , трябва да си сменят името на Юго - западна България , те това е проблема
97
1
 
3
 
! Отговори
македонски българин преди 4 години
До Анонимен 99И кой ти кажа това?Гоце,Даме или Яне?Пак лъжи и измислици -премислици.На еди баба ме казала,на друг дедо му.Само забравили да напишат.ЛЪЖЕМАКЕДОНЦИ НЕДНИ.