В историческа битка за Гоце, Даме и Яне: Всички те са българи!

Георги Първанов: Комисията трябва да търси големите и важни решения!
16 юни 2019 14:22,
135
В историческа битка за Гоце, Даме и Яне: Всички те са българи!
Снимка: Wikipedia

И Гоце, и Даме, и Яне, и цялата плеяда революционери, всички организатори и реализатори на Илинденско- Преображенското въстание са българи. Това каза президентът (2002- 2012 г.) Георги Първанов по повод споровете около името на Гоце Делчев.

"Те са българи по това, че произхождат от население, чийто етнически състав е български. Вътрешната македоно- одринска революционна организация е българска. Документите на всички дипломати и консули от Скопие, Солун и Битоля пишат, че населението е българско", заяви той пред БНТ.

Още по темата

Първанов посочи, че смесената историческа комисия още преди около месец даде знак, че има проблеми около личността на Гоце Делчев. Той категорично заяви, че не приема подхода те да заседават и "образно казано да отмятат по домова книга това или друго име".

"Трябва да се търсят големите и важни решения", посочи Първанов.

Той подчерта и още един проблем с работата на комисията - тя няма ясен мандат.

"Направете сравнение с това, което постигнаха Гърция и Северна Македония с договор, в който всичко е разписано до последния детайл", каза Георги Първанов. "И там има комисия, за която сигурно не сте чували нищо, няма и да чуете. Тя си върши някаква детайлна работа по книгите и учебниците", допълни той.

"Трябва ясно да се постави въпросът- какво означава обща история. Понятие, залегнало в Договора за приятелство между България и Македония", подчерта Първанов. "Комисията е обречена, да бъда честен. Заявявам го откровено. Ще бъде много лошо ако вината се хвърли върху тази комисия, върху колеги историци, които като цяло почтено си вършат работата. Те просто нямат рамка, нямат хоризонт", посочи той.

"На политико- дипломатическо ниво трябва ясно да се дефинира понятието обща история. Това предполага анекс или друг договор, нека дипломатите да кажат какво да бъде. Ако това се случи, ще се "отпуши" работата на всички историци", заяви Георги Първанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
5
 
5
 
! Отговори
Край преди 4 години
Какви македонци, какви българи. ЕС ако не претопи нациите е обречен. Всяка от държавите в него е МАЛКА на фона на САЩ/КИТАЙ/ИНДИЯ/БРАЗИЛИЯ. Народите в ЕС нямат бъдеще като отделни държави и нямат бъдеще извън ЕС. Ако ЕС не стане Европейски съединени щати е обречен.
75
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДо 1945г "македонец" и "македонска история" не съществуваха!До 1941 г. искаш да кажеш. До 1941 г. е още по-зле, защото българите в Югославия са сърби или югославяни и Сърбия прави етническа чистка. Румъния и Гърция забраняват българския език.
74
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВ С.Македония не са модерни Гоце,Даме,ЯНЕ,а Зоран,Душан,Александар,Филип
73
23
 
2
 
! Отговори
зидаро-бръснар преди 4 години
Ако се премахме краденото от другите народи, българската история ще може да се изпише на гърба на пощенска картичка! И да остане място да се напише и рецепта за пилешка супа!
72
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Две мухи се карат за името на дарадонката.
71
3
 
2
 
! Отговори
ДОРЧО преди 4 години
До АнонименНито тогава ВМРО не е било с това име ,нито България не се е намесила тогава заради това,нито сърбия е влязла тогава и си е взела своето.Нито пък има независима македонска държава.Има само лъжи ,несъответствия и грешни заключения от тебе.ФАКТ!
70
2
 
9
 
! Отговори
Фактите са следните преди 4 години
Доскоро имахме бюромци, а сега ресемейци!
69
8
 
1
 
! Отговори
sms преди 4 години
До до 45Смеете се ,щото нямате аргументи срещу него и в простащината си не искате да разговаряте разумно.Затова са веднага обидите ,оклеветяванията и оправданията.Смеете се ,ама ви се плаче.
68
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви договори, какви пет лева. Няма комисия, която да разделя история, и при това да дава наклон на Историческата наука. Не и между две регионални държави. Цялата идея е да спрат да усмърдяват публичното пространство с Българофобия.Тази комисия няма за цел да дели история. Историята е факти. Интерпретацията на Маке не интересува никой. Няма да си затрият трудовете световните Балканисти, за да вложат вътре новата македонската теория. Проблема не е в комисията, а вътрешно македонски.
67
4
 
18
 
! Отговори
Българин преди 4 години
В случая Първанов е абсолютно прав: трябва анекс, в който ясно да се запише - обща история до 1945 г. и след 1945 - обособяване на отделна държава с население с български корени. Иначе няма ЕС!
66
1
 
8
 
! Отговори
Барселона преди 4 години
Не го харесвам но е прав...
65
0
 
7
 
! Отговори
коЧО преди 4 години
До до 45Любчо Георгиевски е прав.И тука и в С.Македония го смятат за предател,но той е истинския македонски патриот.Той не е казвал,че е българин,за да бъде смятан за предател на България.Той си казва истината,за което е много мразен от юговците.
64
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами нали това казвам ,тук не кръщават вече ,а в Македония са си модерни .Отдавна сме се отдалечили с тези хора .Оставете ги на мира.Съсредоточете се срещу ислямизма ,*** и развратното младо поколение ,което ще съсипе България .
63
2
 
8
 
! Отговори
До 55 преди 4 години
Като се невеж си трай поне. Много имена, който едно време ги е имало, сега не са модерни и никой не би си кръстил детето така, като Гуро, Гида,Заприн,Божура и други.Яне или Яна на старобългарски означава река.
62
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Факт ,цялата идеология на ВМРО е за независима държава поради което ВМК води война с македонците .Факт ,затова и не се меси когато вдигат въстанието .Цел да унищожат ВМРО османците и ние впоследствие да нахлуем .Е сърбите ни изпревариха ,но в края на краищата днес има независима Македония както са искали Гоце,Даме и Яне.
61
3
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Най-хубавото е, че македонците ще изчезнат преди нас.
60
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1945г "македонец" и "македонска история" не съществуваха! Как така сега станаха чак "антички". Няма историк в цял свят, който да е съгласен с тяхната "история".
59
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се палете от тоя *** анономния, плаща му се само да провокира и да отвлича вниманието ви.
58
1
 
11
 
! Отговори
македонски българин преди 4 години
До MakedonecБорили се са за свободата на всички в Македония и Одринско.Чудни аргументи са ващите умозаключения.
57
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата идеология на Гоце Делчев е подчинена на идеята за Независима Македония.Никъде не се споменава думата България.