В историческа битка за Гоце, Даме и Яне: Всички те са българи!

Георги Първанов: Комисията трябва да търси големите и важни решения!
16 юни 2019 14:22,
135
В историческа битка за Гоце, Даме и Яне: Всички те са българи!
Снимка: Wikipedia

И Гоце, и Даме, и Яне, и цялата плеяда революционери, всички организатори и реализатори на Илинденско- Преображенското въстание са българи. Това каза президентът (2002- 2012 г.) Георги Първанов по повод споровете около името на Гоце Делчев.

"Те са българи по това, че произхождат от население, чийто етнически състав е български. Вътрешната македоно- одринска революционна организация е българска. Документите на всички дипломати и консули от Скопие, Солун и Битоля пишат, че населението е българско", заяви той пред БНТ.

Още по темата

Първанов посочи, че смесената историческа комисия още преди около месец даде знак, че има проблеми около личността на Гоце Делчев. Той категорично заяви, че не приема подхода те да заседават и "образно казано да отмятат по домова книга това или друго име".

"Трябва да се търсят големите и важни решения", посочи Първанов.

Той подчерта и още един проблем с работата на комисията - тя няма ясен мандат.

"Направете сравнение с това, което постигнаха Гърция и Северна Македония с договор, в който всичко е разписано до последния детайл", каза Георги Първанов. "И там има комисия, за която сигурно не сте чували нищо, няма и да чуете. Тя си върши някаква детайлна работа по книгите и учебниците", допълни той.

"Трябва ясно да се постави въпросът- какво означава обща история. Понятие, залегнало в Договора за приятелство между България и Македония", подчерта Първанов. "Комисията е обречена, да бъда честен. Заявявам го откровено. Ще бъде много лошо ако вината се хвърли върху тази комисия, върху колеги историци, които като цяло почтено си вършат работата. Те просто нямат рамка, нямат хоризонт", посочи той.

"На политико- дипломатическо ниво трябва ясно да се дефинира понятието обща история. Това предполага анекс или друг договор, нека дипломатите да кажат какво да бъде. Ако това се случи, ще се "отпуши" работата на всички историци", заяви Георги Първанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да ви кажа, че тоя договор за добросъседство ще ни изиграе много лоша шега. Всеки македонец сега може да каже, тоя или оня е македонец и като кажем не е тъй ще ни размахат договора за до/росъдество и ще кажат ето че нарушавате договора и ни крадете историята. Сега идва въпросът зашо ВМРО не си сменят името на БМОРО ако претендират да са български патриоти, а не македонски. Сега винят историците, но гафът е на политическо ниво.
55
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено че не са българи ,Яне даже си ги казва директно .Кой как чете историята незнам ,но днес има държава Македония член на НАТО .
54
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кирил и Методи също са родени в Македония и Рим , тоест нямат нищо общо с България
53
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Така си е кой българин би кръстил децата си днес Гоце,Яне ,Даме .Май се бъркаме прекалено в работите на една съседна държава."Джендърче, не е ли време да отиваш в обятията на еднополовата си любов?
52
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така си е кой българин би кръстил децата си днес Гоце,Яне ,Даме .Май се бъркаме прекалено в работите на една съседна държава.
51
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че са българи. Все пак цялата история на Македония е съчинена през 20-ти век и представлява заемки от древногръцката и древнобългската истории.
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако на времето е имало защо да търсим присъединяване,то към момента не ни трябва , защото там са израснали поколения мразещи всичко българско. Отделно от това е печалното икономическо състояние,което ще висне връз нас.... Много по тежка е загубата ни на Западните покрайнини, Одринска Тракия..а нашите политици нито репарации взеха,нито земя върнаха,при реални възможности
49
12
 
6
 
! Отговори
до 45 преди 4 години
На Люпчо Георгиевски цела Македония му се смее.Продаде се на бол гарите и ги продаде идеите на Яне и Гоце, кои се бореха Македония да е називисна.
48
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм чул някой българин да се казва Гоце. По-скоро си е чист македонец.
47
10
 
4
 
! Отговори
до 45 преди 4 години
Люпчо Георгиевски е един обикновен предател.Ти него ли ще ни даваш за пример ?!
46
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво ме информирате за положението в Македония?Знам че живота на хората там е по добре от колкото на робите в буларистан
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво общо с Македония и с ВМРО има Сашко Каракачанката от Русе.Това не е ли кражба на история ?
44
2
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Днес и Любчо Георгиевски го беше написал в страницата си във Фейсбук точно и ясно. Те са били българи! И в османските регистри за убийството му си пише българска чета от 70 души.
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като ги считаме за българи днес, защо признахме преди 28 години и сега, че са Северна Македония, друг народ, друг език и имат право на своя история и държава? И хоп, след 100 години една обед дядо Бойчо ще се събуди и ще каже:-Абе, до сабахлян бяхте македонци, но таз нощ ще ви права щастливи!И ще стане точно като сега!
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия от партията на Шкембе войвода ли са били ?
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашта министърка се изходи по въпроса, че нейният и на Бойко договор с македоните бил по читав от Преспанския им с гърците! По физиономията и личеше, че лъже като Нинова, но нали така трябва да се изтъкват успехите Му! И сега се ослушва и след 2-3 дни ще излезе с правилно за рейтинга изцепване по темата, което ще ви бъде представено от агитацията за поредната Му епична гениалност!
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 35Говорят български и почитат бг войводите загинали във войните.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До MakedonecЗащото Австрия и Сърбия са срещу България. Сърбия напада България още в 1885 г. за да не влезе България в Македония и Тракия, а Австрия и Унгария окупират Босна и струпват войска срещу Македония.
38
4
 
4
 
! Отговори
до 35 преди 4 години
Като прочистват българите и заселват гърци и албанци, какви българи търсиш днес там?
37
2
 
7
 
! Отговори
бай х преди 4 години
До MakedonecВсички то ВМОРО са българи и са се борили за независима Македония от Османската империя . /както албанците в косово / Никой от великите тогава е няма да разреше да се присъедини към България . Идеята е била да се присъедини като Източна румелия+ Княж България .Даже когато избухва въстанието 1903 година хиляди доброволци чети и оръжия преминават турската границата със знанието и мълчанието на Бълг. държ . Турция заплашва официално Бълг с война ако се намеси официално .