В историческа битка за Гоце, Даме и Яне: Всички те са българи!

Георги Първанов: Комисията трябва да търси големите и важни решения!
16 юни 2019 14:22,
135
В историческа битка за Гоце, Даме и Яне: Всички те са българи!
Снимка: Wikipedia

И Гоце, и Даме, и Яне, и цялата плеяда революционери, всички организатори и реализатори на Илинденско- Преображенското въстание са българи. Това каза президентът (2002- 2012 г.) Георги Първанов по повод споровете около името на Гоце Делчев.

"Те са българи по това, че произхождат от население, чийто етнически състав е български. Вътрешната македоно- одринска революционна организация е българска. Документите на всички дипломати и консули от Скопие, Солун и Битоля пишат, че населението е българско", заяви той пред БНТ.

Още по темата

Първанов посочи, че смесената историческа комисия още преди около месец даде знак, че има проблеми около личността на Гоце Делчев. Той категорично заяви, че не приема подхода те да заседават и "образно казано да отмятат по домова книга това или друго име".

"Трябва да се търсят големите и важни решения", посочи Първанов.

Той подчерта и още един проблем с работата на комисията - тя няма ясен мандат.

"Направете сравнение с това, което постигнаха Гърция и Северна Македония с договор, в който всичко е разписано до последния детайл", каза Георги Първанов. "И там има комисия, за която сигурно не сте чували нищо, няма и да чуете. Тя си върши някаква детайлна работа по книгите и учебниците", допълни той.

"Трябва ясно да се постави въпросът- какво означава обща история. Понятие, залегнало в Договора за приятелство между България и Македония", подчерта Първанов. "Комисията е обречена, да бъда честен. Заявявам го откровено. Ще бъде много лошо ако вината се хвърли върху тази комисия, върху колеги историци, които като цяло почтено си вършат работата. Те просто нямат рамка, нямат хоризонт", посочи той.

"На политико- дипломатическо ниво трябва ясно да се дефинира понятието обща история. Това предполага анекс или друг договор, нека дипломатите да кажат какво да бъде. Ако това се случи, ще се "отпуши" работата на всички историци", заяви Георги Първанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македония трябваше да си смени името на Западна България !
35
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези имена са имали за идейна основа - Отоманизъм, което озночавало всички нации в Османската империя да имат равни права! Значи, далеч преди Коминтерна там много глави са били вече загинали, а оцелелите достатъчно размътени, за да се отродят в най късо време! затова са и стрелбите между тях и върховистите, които са продължили десетилетия!
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСтефан Стамболов се е крил в мазетата от турците докато турците убиват Левски и другите. С училища няма как, защото сърбите и гърците вкарват аскер и забраняват бг език. Българите гинат от турците а сърбите и гърците влизат на чисто. 2 се карат, третия печели. Името на ВМРО е вътрешно македонско с цел автономия от турците както е станало с Румелия, но Гърция и Сърбия избиват и прочистват българите и заселват гърци и албанци.
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стамболов - като Стамболийски!
32
10
 
7
 
! Отговори
полк. Янков преди 4 години
Тия от Вътрешната организация са македонци! Да си ги вземат! Тия от върховистите са светли българе! Поради крив историзъм и интерес, на нас са по известни тея от Вътрешната, защото са литнали по леви идеи, автономизъм - македонизъм и затова спорим! Да почитаме истинските българи, а тея Гоцета да си ги зачитат те!
31
2
 
16
 
! Отговори
Ю кортес преди 4 години
Тия хора не разбраха ли че няма Договор,има Декларация с пожелателни намерения.македонците ще я използват докато влезнат в ЕС.после ще си избършат з.дниците с нея
30
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стефан Стамболов е казвал , у4илища ,църкви и работа с населението .Ако беше той жив нямаше да има балкански войни .Така мисля , когато се е касаело за интересите на България е бил НЕПОКОЛЕБИМ .
29
12
 
1
 
! Отговори
Маке Баке преди 4 години
Българи ама костите на Яне са как назе !!!
28
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 27"Балканите винаги са били разпределени от сили и влияние отвън."Не драги, разделени сме били винаги и само заради традиционната ни балканска простотия, тесногръдие и плиткоумие.Доказваме го всеки Божи ден без капка изключение!
27
19
 
6
 
! Отговори
Makedonec преди 4 години
To Ako vsickite se bulgari za kakvo togava sa se borili za nezavisima Makedoniq?
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шиптърите ще стигнат критична маса и Албания ще поиска автономна област с последващо присъединяване....И докато шиптърите милеят за Албания,то македонците нас ни мразят....Балканите винаги са били разпределени от сили и влияние отвън.
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още Ванче Маихайлов казваше, че България няма постоянна политика към Македония и само постоянно увърта, за да не разгневи Англия, САЩ, Франция или СССР.
24
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СДС и ГЕРБ първо ги признават за македонци а после се чудят защо не са българи. Захариева говори с македонския премиер Заев, но после се дърпа че е поканена на гроба на Гоце Делчев в Македония. ГЕРБ сякаш са болни от раздвоение на личности и пред ЕС говорят за македонска нация, а пред бг избирателите за българи. Или искат бг език и българи в Македония, както са албанците, или се махат.
23
2
 
12
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Важен е произхода, но не само важно е и за какъв се смята човек и точно за това вият макетата и тримата са го казали в прав текст, че са българи.
22
4
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Много се коментира последно време за Македония.Работил съм там към 3години имам и приятели там.Не ни трябват да се обединяваме първо икономически са много зле и ще трябва помощи и пенсии ние да им плащаме.По голямата част от тях са настроени против нас много пъти са показвали карта(която при тях е официално призната)с претенции за територия.Казвал съм им "ЗАЩО ВИ Е ОВА ЗАМЯ ДА Я НА ПУНИТЕ С ШИПТЪРИ" той ми отговори"прав си шиптърите ни презедоа имат по 8-10 деца по селата ни биат .
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълен песимизъм по отношение на защита на бг. нац. интереси от пишман политиците ни,те не са бг. политици ,а продажници -евроатлантици. Още с несъстоятелността на Ньойския договор , предвид това че държавата ,с която е сключен вече не съществува. Защо не се използва този факт за връщане в границите ни на Западните покрайнини? Защото и толкова години позволяваме на македонците да присвояват историята ни. Механизми за защита има,аргументи и доказателства също, желание няма...
20
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миналото не обобщава настоящето. Какъв бил е от нулево значение за падението ни в момента!
19
3
 
9
 
! Отговори
Гост на къща преди 4 години
Има по-важни въпроси, като гей браковете,правата на гейовете,ИК,пактът за миграция,стратегията за детето и интеграцията на ромите.
18
5
 
13
 
! Отговори
B преди 4 години
Само нашите управници не го знаят и се снишават пред парите на Сорос и американците.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Offshorna bg patriarshia news.