За тероризма от бивш пехотинец: Да вербуваш човек навсякъде е еднакво!

Саймън Фийк вече е оставил армията, но още преподава уроците, научени на бойното поле
16 юни 2019 10:40,
37
За тероризма от бивш пехотинец: Да вербуваш човек навсякъде е еднакво!
Снимка: кадър Нова тв

Тероризмът е едновременно много далечна за нас заплаха, но и много реална. Един бивш пехотинец от британската армия преподава уроци по антитероризъм на българите. Той не е от хората, които гледат репортажите за войната, а ги преживява.

"Има хора, които обичат войната. Аз не съм от тях, но не е като във филмите. За съжаление, Холивуд изкривява военните конфликти. Сега, когато не съм в армията, уча актьори как да изиграят истински войници", каза бившият военен експерт по антитероризъм Саймън Фийк.

Още по темата

Любовта към армията и дългът към родината са наследствена традиция.

"Израснах в семейство на военни. Роден съм в Германия и живяхме там, докато навърших 10 и се върнахме във Великобритания, за да тръгна на училище. Дете съм на Студената война. По това време България беше врагът. Армията е в кръвта ми, но сам реших да стана войник. Не заради баща ми", каза oще Фийк пред "Нова тв".

Саймън е бивш пехотинец. Бил e на мисии в Косово, Ирак, Германия, Кипър.

"В България ние, англичаните, сме известни с шегите си. В армията хуморът е още по-труден за преглъщане. Приятелите ми извън армията не го схващат. Хората си мислят, че войниците постоянно стрелят и ходят на мисии, но не е така. През повечето време чистиш оръжията. Честно - 90% е скука, а 10% - битки с лошите и адреналин", заяви бившият военен експерт по антитероризъм.

Дните му в армията са зад гърба му, а днес преподава уроци по антитероризъм. Първият и най-важен урок на уроците е как да се спаси човешки живот, а не как да се отнеме. Обучава и мъже, и жени.

"По-лесно е да обясняваш на жени, отколкото на мъже - слушат, прецизни са, внимават. Мъжете бързо се палят, когато имат оръжие", обяснява Саймън.  

"Инцидентът в малка България с момчето от Пловдив сигурно ще отшуми, но вероятно няма да е последният. Службите реагираха отлично, трябва да приемаме сериозно всяка една заплаха", каза Саймън.

Независимо дали в България, или Великобритания, вербуването е еднакво - набелязва се жертва и терористите се възползват от слабостите на човека и се превръщат в новото му семейство, обясни пехотинецът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
14
 
! Отговори
И ква преди 4 години
мисия е имал в Германия? Остава неясно за заблудения потебител! Аз като служих в ШЗО Плевен, мисия в Румъния на 50 км. ли имах, или се бих? Май войната стана медийна и компютърна?
8
5
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 4 години
Всичко що не е руско требе да се мрази... или е пропаганда или е нещо лъжа.
7
1
 
9
 
! Отговори
Аде Ирак, преди 4 години
имаше престрелки между партизански части и войската на САЩ и Англия! Ама кой е гръмнал и един патрон в Косово, Германия и Кипър? Няма такъв човек, това е война по документи!
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пуснете нещо за Чернобил,че ми липсва.
5
2
 
18
 
! Отговори
Това е преди 4 години
някаякъв британски редник, обявен за военен експерт от нашите медии! То си личи от думите му че не е бил никога командир и не е ръководил хора в бой! Отделно и мисиите не са война с фронт между две армии, това го няма от Виетнам! 50 години!
4
1
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Много по-страшен от тероризма за България е циганизма.Колко са жертвите на тероризма у нас ?Нула !А, жертвите на циганизма са хиляди. Държавата ни вече заприлича на ромска тоалетна. Властите обаче предпочитат да ни отклоняват вниманието с някакъв мним тероризъм.
3
4
 
11
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Каква по-точно е разликата между терорист и наемник пък бил той и пехотинец, и в двата случая убиват (в немалко случай невинни деца и жени). Едните твърдят, че е в името на оня горе, а другите уж в името на демокрацията и най-вече срещу заплащане.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая дупка, вече за нищо не става ...
1
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко хора досега са утребали нашите политици с ежедневната си работа?България най-бързо изчезващата държава.Хиляди населени места без полицай и без лекар. Линейка идва от областни центрове след час ако си късметлия... щото има 1-2 линейки общо. Ако са счупени или вече заети сори.Най-бързо изчезващата държава в света е България. С какво ще ме плашат разни терористи дето щели да гърмят нещо си?!!Политиците ни избиват с милиони а мутрите доскоро правиха взривове през месец да се трепят.