За тероризма от бивш пехотинец: Да вербуваш човек навсякъде е еднакво!

Саймън Фийк вече е оставил армията, но още преподава уроците, научени на бойното поле
16 юни 2019 10:40,
37
За тероризма от бивш пехотинец: Да вербуваш човек навсякъде е еднакво!
Снимка: кадър Нова тв

Тероризмът е едновременно много далечна за нас заплаха, но и много реална. Един бивш пехотинец от британската армия преподава уроци по антитероризъм на българите. Той не е от хората, които гледат репортажите за войната, а ги преживява.

"Има хора, които обичат войната. Аз не съм от тях, но не е като във филмите. За съжаление, Холивуд изкривява военните конфликти. Сега, когато не съм в армията, уча актьори как да изиграят истински войници", каза бившият военен експерт по антитероризъм Саймън Фийк.

Още по темата

Любовта към армията и дългът към родината са наследствена традиция.

"Израснах в семейство на военни. Роден съм в Германия и живяхме там, докато навърших 10 и се върнахме във Великобритания, за да тръгна на училище. Дете съм на Студената война. По това време България беше врагът. Армията е в кръвта ми, но сам реших да стана войник. Не заради баща ми", каза oще Фийк пред "Нова тв".

Саймън е бивш пехотинец. Бил e на мисии в Косово, Ирак, Германия, Кипър.

"В България ние, англичаните, сме известни с шегите си. В армията хуморът е още по-труден за преглъщане. Приятелите ми извън армията не го схващат. Хората си мислят, че войниците постоянно стрелят и ходят на мисии, но не е така. През повечето време чистиш оръжията. Честно - 90% е скука, а 10% - битки с лошите и адреналин", заяви бившият военен експерт по антитероризъм.

Дните му в армията са зад гърба му, а днес преподава уроци по антитероризъм. Първият и най-важен урок на уроците е как да се спаси човешки живот, а не как да се отнеме. Обучава и мъже, и жени.

"По-лесно е да обясняваш на жени, отколкото на мъже - слушат, прецизни са, внимават. Мъжете бързо се палят, когато имат оръжие", обяснява Саймън.  

"Инцидентът в малка България с момчето от Пловдив сигурно ще отшуми, но вероятно няма да е последният. Службите реагираха отлично, трябва да приемаме сериозно всяка една заплаха", каза Саймън.

Независимо дали в България, или Великобритания, вербуването е еднакво - набелязва се жертва и терористите се възползват от слабостите на човека и се превръщат в новото му семейство, обясни пехотинецът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Ранърса преди 4 години
Кви терористи, къв анти-тероризъм, кви 5 лева? Най-големите терористи са тези, които обричат хората на глад, мизерия и бедност... Земята на Ботев и Левски е отново робска. И не забравяйте за някои и те са "терористи".
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повече хора трябват като този човек! :)
27
0
 
0
 
! Отговори
ЦИНИК преди 4 години
Да ти таковам демокрацията!!!
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да те примамят в "другия лагер" е необходимо, ТИ да не си доволен от лагера в който си. Инак няма как да стане. Никой не бяха от добър живот. За да се превърнеш от християнин в мюсюлманин (или всяка различна религия), значи не си доволен от живота си в ХРИСТИЯНСКИЯ свят. А уж точно тук е ДЕМОКРАЦИЯТА, дето трябва да е нещо много красиво и ние да сме доволни.Излиза, че нещо куца в нашият свят на демокрация.
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв е тоя ***? Един *** кашик. С нищо не е по-различен от нашите военни. И като какъв му давате изказването - пропаднал ***, или?
24
0
 
7
 
! Отговори
История даге преди 4 години
В енно наше село един арендатор и един падарин натръшкаха и се гавриха с шест командоса ,които имали лошоя късмет да кацнат на люцерната за телеата....
23
0
 
0
 
! Отговори
Капрал преди 4 години
Вече войни като световните 1 и 2 не може да има .Може да има само масово изтребление и партизански войни-едни терористи рещу други терористи и който оцелее посреща редовната армия....
22
2
 
0
 
! Отговори
ДДТ преди 4 години
Боя срещу арабските племена не може да се сравнява с война.....
21
0
 
4
 
! Отговори
Саймън Фейк преди 4 години
Много интересно е как САМО с чат в интернет абсолютно непознат може не само да стане "новото семейство" на "интелигентно" 16 годишно дете но и да го подтикне към тероризъм и унищожаване на човешки живот ?
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един ритник,на ингилизина.как ви мразя
19
1
 
21
 
! Отговори
коречи преди 4 години
"В България ние, англичаните, сме известни с шегите си.." В България англичаните са известни с алкохолизма, агресията и изцепките си
18
0
 
4
 
! Отговори
lol преди 4 години
До FAKE NEWSШерлок, сигурно не са сложили истинското му име !?
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За всичко са ви виновни американците. Това е.(и простотията ви, също).
16
0
 
2
 
! Отговори
FAKE NEWS преди 4 години
в гугъл няма такъв с такова име
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A какво каза стина Въца от Долно Уйново? Вече ни писна да ви четем простотиите!
14
0
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Случая с Детето Терорист ще отшуми до 15 Септември .Но това *дете* боец ще има достъп до ДЕЦА - трябва да се каже къде ще учи този - или да идва с лимузина и охрана от НСО .
13
0
 
5
 
! Отговори
Емо преди 4 години
Международен терорист докладва на шефа си: планирали сме атентати н Туурци, Сърбия, Австрия, Швейцария, Франция. Оня го пита: Ами България? Отговор: Няма смисъл. Българите сами са се справили и то по-добре от нас.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
90 процента,рахат,лопата и копане на траншеи и окопи.На мама синковеца.протестанти и католици как е а
11
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отварям новините и през ден чета:Хора съсечени с брадва или заклани заради пет лева или пенсия.Хора млади, стари и деца разкъсани на парчета от кучета кане корсо, питбули и т.н.Хора умрели от глад и студ през зимата, след като са си изгорили мебелите и последната покъщнина за някой минута животец още.И на фона на това, ще ме плашат с някакви терористи.Какво ме плашиш бе Сайъмънчо?! Аз където живея, "бежанците" от Сирия, Авганистан и къде още не смеят да останат и драпат да избягат.
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези статии ме навеждат на мисълта , че са поръчкови и целят нещо.Отвличане на вниманието, косвено изчистване на катастрофалния имидж във всякакви институции, които са пълни с калинки и нищо не правят , а само взимат пари и обслужват началници. А тоз солдат ще ни разказва как стоят нещата като на аборигени .Вярно че една част са прости , но те са около Винету , на нас това не ни е нужно.