Най-търсените професии у нас – бармани, сервитьори и готвачи

Отчетени са исторически най-ниските нива на безработица у нас
17 юни 2019 18:00,
36
Най-търсените професии у нас – бармани, сервитьори и готвачи
Снимка: pixaBay

През месец май бяха отчетени исторически най-ниските нива на безработица у нас, съобщи Агенцията по заетостта. По нейни данни безработицата е 5,3%, като отчита свиване с 0,3% месечна и 0,8% годишна база.

В края на май регистрираните безработни в бюрата по труда са над 175 хил. души, като снижението спрямо спрямо май 2018 г. е с над. 25 хил. по-малко.

Сред новорегистрираните безработни има такива, които не са активни т.е от началото на годината не са били заети, не учат или не си търсят работа.

Още по темата

Дейността на бюрата по труда продължава да обхваща все повече заети, учащи и пенсионери, сред които работодателите също разчитат да намерят своите кадри.

20 533 са безработните, постъпили на работа през май, като 93.4% от тях са устроени в реалната икономика.

Най-голям брой свободни места отчитат секторите в преработващата промишленост, хотелиерство и ресторантьорство, търговия и ремонт на автомобили и др.

Най-търсените професии са персонал, зает в сферата на персоналните услуги – бармани, сервитьори, готвачи, камериерки, както и работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта, продавачи, квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и хора по събиране на отпадъци.

От началото на годината служителите по бюрата са успели да активизират значителен брой хора да заемат определена длъжност, посочват от агенцията. Това се е случило чрез информационни кампании, срещи със завършващи младежи, както и чрез работата на младежки, ромски и трудови медиатори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мда, депутати не търсят ли? 60кг съм и мечтая да съм депутат, сънувам 1лв кюфтета и ми се иска да се напомпа като Цацата ... еххх мечти
8
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички знаем защо намалява !!! Защото безработните се изнасят за чужбина, а онези в туризма да си вкарват пакистанци за черната работа от по 600/700/800 лева. Закривай...
7
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми какви да са след като ликвидираха цялата индустрия.Кол центровете забравиха. На второ място сме след Индия по кол центрове.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бааму Борисов, царсиКъде са пуц-овете и имт - ?
5
3
 
25
 
! Отговори
морски преди 4 години
бармани - от лед в напитките живеят а пингвините на лед живеятготвачите - кръщават яденето с малограмажни порцииКелнерите - който през лятото не краде, зимата няма какво да яде!
4
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой би ли ми обяснил следния парадокс. За да те назначат на държавна хранилка, особено в полицията, трябват връзки, роднини и понякога подкупи. И когато това стане факт, започваш да скимтиш колко ти е ниска заплатата, но не напускаш.
3
1
 
42
 
! Отговори
Бааму Борисов, царси преди 4 години
Голяма индустрия имаме, щом трябват толкова бармани и сервитьори за почиващите работници.
2
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
естествено, че ще са отчетени исторически най-ниските нива на безработица у нас!ми то никой не ще да се регистрира в бюрата по труда, затова! а статистиката се черпи именно от там!
1
0
 
13
 
! Отговори
Ами айтитата? преди 4 години
" Най-търсените професии са персонал, зает в сферата на персоналните услуги бармани, сервитьори, готвачи, камериерки, както и работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта, продавачи, квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и хора по събиране на отпадъци"