От Скопие: Какво получаваш, като изкъпеш българин?

В Северна Македония си мислят, че са Запад за България
17 юни 2019 15:50, Елка Василева
368
От Скопие: Какво получаваш, като изкъпеш българин?
Снимка: архив, Reuters

След няколко години затишие на антибългаризма в медиите в Северна Македония тези дни наблюдаваме нов изблик на това явление. Всеки желаещ може да се надпреварва да обяснява колко глупави, долни и т.н. сме българите. Тонът обикновено е високомерен. Вадят се от скрина и вицове, за да се покаже кой е по-по-най.

Македонският „Курир“ публикува един. „Какво ще получиш, като изкъпеш българин? - Истински македонец и леген с много мръсна вода!“, пише изданието и уточнява, че публикацията е „поради обсъждането в комисията за Гоце Делчев и останалите исторически личности от Македония. Просто да си припомним какви вицове имаше навремето за нашия източен съсед. Все пак за тях все още сме запад във всеки смисъл на тази дума“, пише „Курир“.

Ясно е, че написалият тези изречения живее с представи отпреди десетки години, защото в наши дни Северна Македония само си мечтае да настигне България по пътя към НАТО и ЕС.

В историческа битка за Гоце, Даме и Яне: Всички те са българи!

И понеже е ясно, че поради съвместния им живот в бивша Югославия можем да намерим общи неща между Северна Македония и Сърбия, да припомним думите на сръбския политик, журналист Вук Драшкович пред БНТ: „Ама ние за Вас по времето на комунизма наистина бяхме Запад! Сега не сме Ви Запад. Сега сме Ви тогавашният Изток! Днес малко обърнахме географията,“ каза Драшкович.

Лошото е, че някои в Северна Македония помнят само няколко десетки години назад, защото ако става дума за малко повече десетки години, там със сигурност са нашите общи деди и прадеди. Там е нашата обща история, която е грехота да бъде изкривявана.

Още по темата

Реакцията днес в Северна Македония е обяснима, защото се стигна до същината. А същината на проблема е македонизмът – доктрината, която се основава главно на антибългаризма и от чието налагане се появява държава Македония с претенции за македонска идентичност и самостоятелна македонска нация, език и култура.

Днес всеки трябва да се чувства и да се обявява за какъвто желае, но няма право да преобръща историята на Гоце, Даме, Яне, на хилядите загинали за свободата на Македония - трябва да е ясно, че те са българи. "Те са българи по това, че произхождат от население, чийто етнически състав е български. Вътрешната македоно-одринска революционна организация е българска. Документите на всички дипломати и консули от Скопие, Солун и Битоля пишат, че населението е българско", заяви Георги Първанов, президент 2002-2012 г.

Днес е Свети Дух - ден на загиналите за свободата на Македония. Да не разбутваме костите им и да не ги караме да се обръщат в гроба си с лъжи и неистини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари