От Скопие: Какво получаваш, като изкъпеш българин?

В Северна Македония си мислят, че са Запад за България
17 юни 2019 15:50, Елка Василева
368
От Скопие: Какво получаваш, като изкъпеш българин?
Снимка: архив, Reuters

След няколко години затишие на антибългаризма в медиите в Северна Македония тези дни наблюдаваме нов изблик на това явление. Всеки желаещ може да се надпреварва да обяснява колко глупави, долни и т.н. сме българите. Тонът обикновено е високомерен. Вадят се от скрина и вицове, за да се покаже кой е по-по-най.

Македонският „Курир“ публикува един. „Какво ще получиш, като изкъпеш българин? - Истински македонец и леген с много мръсна вода!“, пише изданието и уточнява, че публикацията е „поради обсъждането в комисията за Гоце Делчев и останалите исторически личности от Македония. Просто да си припомним какви вицове имаше навремето за нашия източен съсед. Все пак за тях все още сме запад във всеки смисъл на тази дума“, пише „Курир“.

Ясно е, че написалият тези изречения живее с представи отпреди десетки години, защото в наши дни Северна Македония само си мечтае да настигне България по пътя към НАТО и ЕС.

В историческа битка за Гоце, Даме и Яне: Всички те са българи!

И понеже е ясно, че поради съвместния им живот в бивша Югославия можем да намерим общи неща между Северна Македония и Сърбия, да припомним думите на сръбския политик, журналист Вук Драшкович пред БНТ: „Ама ние за Вас по времето на комунизма наистина бяхме Запад! Сега не сме Ви Запад. Сега сме Ви тогавашният Изток! Днес малко обърнахме географията,“ каза Драшкович.

Лошото е, че някои в Северна Македония помнят само няколко десетки години назад, защото ако става дума за малко повече десетки години, там със сигурност са нашите общи деди и прадеди. Там е нашата обща история, която е грехота да бъде изкривявана.

Още по темата

Реакцията днес в Северна Македония е обяснима, защото се стигна до същината. А същината на проблема е македонизмът – доктрината, която се основава главно на антибългаризма и от чието налагане се появява държава Македония с претенции за македонска идентичност и самостоятелна македонска нация, език и култура.

Днес всеки трябва да се чувства и да се обявява за какъвто желае, но няма право да преобръща историята на Гоце, Даме, Яне, на хилядите загинали за свободата на Македония - трябва да е ясно, че те са българи. "Те са българи по това, че произхождат от население, чийто етнически състав е български. Вътрешната македоно-одринска революционна организация е българска. Документите на всички дипломати и консули от Скопие, Солун и Битоля пишат, че населението е българско", заяви Георги Първанов, президент 2002-2012 г.

Днес е Свети Дух - ден на загиналите за свободата на Македония. Да не разбутваме костите им и да не ги караме да се обръщат в гроба си с лъжи и неистини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
1
 
25
 
! Отговори
Ми преди 4 години
Да ни е честит договора за добросъседство!
218
3
 
29
 
! Отговори
баста преди 4 години
Дете/макетата/ което се отказва от майка си/България/никога нищо добро няма да види нито в този,нито в който и да било друг живот.Изгубени,лутащи се души.Сами са си избрали да изчезнат и да се претопят между гърци и албанци.
217
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам дали си струва постоянно да оборваме, че и да защитаваме прекалено елементарни и невежи хора, дори да са от нашия род. То някой като е решил да се цепи и да злорадства, да се маха. За глупостта граници няма. За какво са ни такива хора с промити коминтерновски мозъци. Фактите в историята са винаги по-силни и устойчиви от всякакви внушения на сърбопоклонниците.
216
6
 
13
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Ние много сме воювали със сърбите, сега има анти-българска политика от македонската държава, но аз смятам, че ние сме си най-близки с тези два народа. Жалко, че не сме обединени. Но явно някои кръгове външни и вътрешни имат интерес от разделението и омразата между народите и семействата и братята и сестрите. А на братята македонци мога да препоръчам да прочета и гледат клипове в нета, как бива посрещната Българската армия през 1943 г.
215
4
 
18
 
! Отговори
Makedon преди 4 години
Makedoncite i Bolgarite se braka........ i nikoj od strana me moze da ne skara
214
3
 
15
 
! Отговори
D преди 4 години
Каква Македония, ако щете и северна. Още ли я има на картата??!!
213
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така се получава македонец , но има и важна подробност трябва радиоактивна вода, затова и Македония съществувала след развитието на ядрената енергетика ,защото преди е нямало радиоактивна вода.
212
21
 
8
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Българи, Сърби у Македонци сме една кръв. Голяма християнска държава на Балканите е желала само Русия.
211
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македония и анти-българската пропаганда са творение на българи, още от 1944г. насам нищо не се е променило. Така, че да не ми скачат разни "аналЕзатори" или "професори" да ми обясняват врели-некипели. Сами си оср*хме положението, така че айде да не се правим на по-големи патрЕоти, от колкото сме. Пък тя историята ще помни, и ще се повтори като фарс...!!
210
0
 
20
 
! Отговори
Истина преди 4 години
След като сме загубили беломорска Тракия заради македонците, най-добре е да не се обаждат никога!
209
1
 
44
 
! Отговори
Блондинка преди 4 години
Само не разбрах сега българския език как му викат съседите: македонски или северно македонски?
208
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чернобилците пак се опитват да мътят водата.
207
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще напиша нещо, па кой разбрал разбрал.Македония за България е същото, което е Украина за Руссия и каквото е Полша за Славянството. Само с една дума- ***.
206
27
 
17
 
! Отговори
въпрос на избор преди 4 години
Тези типове сбъдват мечтата на Русия Българите да се бият едни други.Просто кротко трябва да им се обяснява и нещата ще си дойдат на мястото.Действително последните 30 години Русия успя да завлече за последно каквото можеше, но изяде и него и сега отново е ***, по жалка от преди.Тези които се осъзнаят ще вървят напред, а останалите ще последват съдбата на руснаците и нашите редови социалисти.
205
0
 
9
 
! Отговори
Гоце Делчевъ преди 4 години
Действително жалко е, но що можемъ да правимъ, когато си сме българи и всички страдаме отъ една обща болѣсть! Ако тая болѣсть не съществуваше въ нашитѣ прадѣди, отъ които е наследство и въ насъ нѣмаше да попаднатъ подъ грозния скиптъръ на турскитѣ султани.
204
0
 
18
 
! Отговори
Ти да видиш преди 4 години
Турските нещастни тролчета как се радват!
203
1
 
18
 
! Отговори
хигиенист преди 4 години
Нещо взе да ми се губи логиката - според вица и в двете му разновидности разликата между българите и македонците е една баня. Какъв точно е проблема - кой се е къпал последно?
202
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плиткоумието не прощава нито на българин нито на македонец, продължавайте!
201
4
 
7
 
! Отговори
такъв онакив преди 4 години
това е много прилича на псуване от радикални хохли срещу руснаци.
200
0
 
27
 
! Отговори
Ехх преди 4 години
Освен историята и езикът, сега и шегите започнаха да крадът. Не знам какво са се активизирали напоследък ...